Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

muminpappans memoarer.

tove jansson - muminpappans memoarer.

Ny bok utläst hemma hos mig. Denna gång blev det en av Tove Janssons böcker om muminfamiljen: Muminpappans memoarer.
Tycker omslaget är helt magiskt. Det här är ju en barnbok, men Tove Jansson formulerar sig så fint så jag tycker man kan läsa den som vuxen lika gärna. Dock fick jag sådant sug efter att läsa den högt för någon. Den känns som en bok man vill dela med sig av, helst med någon mindre person.

tove jansson - muminpappans memoarer.
Boken är då skriven av Muminpappan själv. Det är hans egna memoarer. Ibland får vi följa med bakom kulisserna när han sitter hemma och skriver, men mest är vi inne i hans egen text. Muminpappan växte upp på ett barnhem om ni inte visste, sedan rymde han för att bli äventyrare. Han teamar upp med en figur som heter Fredriksson som kan bygga båtar. Tillsammans med Joxaren (Snusmumrikens pappa) och Råddjuret (Sniffs pappa) ger de sig av.

tove jansson - muminpappans memoarer.
Så väldigt fint att man går iland bara för att plocka snäckor.
.

tove jansson - muminpappans memoarer.
I boken får man bland annat lära sig sanningar om pappor.
.

tove jansson - muminpappans memoarer.
Och mindre politiskt korrekta klokheter om rökning..
.

tove jansson - muminpappans memoarer.
Vi får träffa Lilla My som tydligen var oerhört liten när hon dök upp första gången.

tove jansson - muminpappans memoarer.
Men framförallt lär man sig att alla äventyr börjar på riktigt för när man hittat hem och det är ju bara så himla mycket <333 på den sensmoralen.
Världsgullig bok om man gillar lättläst om äventyr och kanske framförallt om man har en fäbless för Tove Janssons påhittighet.
.

Tidigare recensioner om Tove Jansson:
Pappan och havet.
Sommarboken.
.
Translation. Just finished The Exploits Of Moominpappa, the memoirs by the father in the moomin family. A very sweet book about finding yourself. You will especially like it if you are a fan of Tove Janssons language and illustrations.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • ÄLSKAR dina boktips!! <3<3<3

  Frida 2015-03-06 19:29:22 http://theblondcream.blogspot.com
  Svara
 • Lilla My-teckningen är så: <3<3<3

  Lisen 2015-03-06 08:46:16 http://www.absolutlisen.se
  Svara
 • Alltså ÅH. Du måste läsa ”lilla syster kanin eller berättelsen om den feta näktergalen”. Hittade den i bokhyllan igår och dör söthetsdöden.

  Anna 2015-03-05 18:40:16
  Svara
 • Jag älskar Tove Jansson. Hennes böcker är så fina. Jag mins att min mamma läste till mig den här boken när jag var liten. 🙂

  Paula 2015-03-05 10:24:03 http://icant-pretend.blogspot.com
  Svara
 • Åh! Vil ha den boken! Fin!

  Jammen 2015-03-05 08:38:35 http://allehardet.blogspot.com
  Svara
 • jag läste högt ur just den här boken för min sambo, det gick bra 😉 älskar flytet i Tove Janssons böcker <3

  hanna, förbanna 2015-03-05 08:21:22 http://hannaforbanna.blogspot.com/
  Svara
 • Min favorit från Mumin-böckerna är ”Vem kan trösta Knyttet?”, den är så fin att jag köpte den på loppis för några år sedan även om jag är rätt säker på att mammma har den sparad någonstans. Åh nu fick jag en sådan lust att läsa den igen.

  Caja 2015-03-04 23:57:15 http://petitecaja.blogspot.se
  Svara
 • Jag älskar att läsa böcker som jag egentligen vill läsa högt ur för andra. Tur ändå att jag arbetar på förskola så jag får läsa för barnen hur mycket som helst på dagarna, även om det är samma böcker om och om igen 🙂

  Ulrika 2015-03-04 23:10:58 http://ulrikaevakarolina.blogspot.com
  Svara
 • Åååh nu blev jag sugen på att läsa Tove Jansson igen asså. Så gosigt. Men du! Jag tror att jag kan ha ett FETT bra boktips till dig. Avslutade precis boken ”Vindens skugga” av Carlos Ruiz Zafon och en grej som tänkte upprepade gånger under läsningens gång var ”den här skulle Sandra Beijer gilla en massa!” Titeln är fett ju lökig och den låter verkligen som en dussinroman, men GUDARS vad underbar den var! Satt liksom och ”oooade” och ”ååååade” för mig själv konstant medan jag läste och blev så himla lycklig inuti bara. Den utspelar sig i Barcelona efter spanska inbördeskriget och är lite som en hybrid mellan mysterie/thriller/superdramatisk kärlekshistoria, fast med en massa element som gör att den känns mer som en saga. Verklighetsflykt i sin bästa form, kort sagt. Snälla läsläsläs, är 110% säker på att du kommer älska den!!!!! PÖSS

  Josefine 2015-03-04 22:30:55
  Svara
 • Muminböckerna var från början tänkta för vuxna!

  Lina 2015-03-04 21:58:55
  Svara
 • Dessa böcker var jätte längesedan jag läste och nu blev jag påmind av dig! Mina barn skulle verkligen uppskatta dem då vi behöver variera mellan fler olika böcker under våra lässtunder :-).

  Netti 2015-03-04 21:15:43 http://starby.devote.se
  Svara
 • Ja!!! Älskar alla muminböcker. Sent i november är min favorit, man får fundera så mycket när man läser den. Tove Janssons böcker är helt enkelt magiska.

  Linn 2015-03-04 20:56:23
  Svara
 • Åh Sandra, du är så himla bäst. Du öppnar upp sidor av mig jag inte insåg att jag hade, tipsar mig om sånt jag vill bli tipsad om utan att hitta ord på det själv. Du förklarar och sätter ord på allt jag inte vet vad det är och har gjort mitt underliga liv som 15 åing i ett otroligt rörande samhälle såå mycket lättare. Tack Sandra, TACK för att du är så himla grym.

  Och mumin är också väldigt fint.

  Sandra 2015-03-04 20:48:52 http://nouw.com/sandraemilias
  Svara
 • Hej Sandra,
  Jeg har precis begynt å lese din blogg og jeg liker den veldig godt! Du er personlig og rett frem og bare allment søt 🙂 Jeg er i startfasen som skribent og har lyst til å gjøre mer ut av bloggingen min. Synes du har et himla fint design her på din blogg, så jeg lurer på om du kan svare meg på hva du har gjort for å få til det? Typ har du designet selv, eller er det noen som har designet for deg eller bruker du et wordpresstema? Jeg bläddrar blant wordpresstemaer, men finner liksom ikke noe som faller helt i smak. Blir veldig takknemlig for svar!
  Hilsen Guro

  Guro 2015-03-04 20:35:18 http://www.thetravellingthobru.com
  Svara
 • Jag gråter nu. Plötsligt längtar jag jättemycket efter min pappa, och dessa fina urklipp gör ont att läsa men inte på ett dåligt sätt, men inte heller på ett bra sätt. Åh! Livet är ju SÅ fint, tänk att det finns snäckor!!!!! Men hur i allsingdar kan jag känna mig så ledsen och glad på samma gång?? Förstår inte…. verkar som att mumunpappan kanske gör det- måste köpa boken. Tack för tips❤️

  Am 2015-03-04 19:25:39
  Svara
 • ”Sent i november” är ett annat hett Tove-tips! Jag läste den tillsammans med min klass då jag gick skrivarlinjen på Gotland för några år sedan, efteråt hade vi ett sjukt intressant och spännande seminarium som sträckte sig över några dagar. Sedan dess har jag läst boken en gång om året. I november.

  Josefin 2015-03-04 19:13:34 http://ester-lisa.blogspot.fi
  Svara
 • Har älskat Tove Janssons böcker och serier sen jag var liten. Känner också att jag vill peppa alla som är lite rädd för att läsa Mumin eftersom det är ”barnböcker”! De flesta s.k. barnböcker är skrivna i och går att läsa från både barns och vuxnas perspektiv. Tove Jansson är ett typexempel på barnboksförfattare som väver in bl.a. existentiella och politiska frågor. Sånt man som vuxen läser mellan raderna. Om inte annat är det ju härligt att bara vältra sig i alla fantastiska illustrationer!

  Hanna 2015-03-04 19:08:27
  Svara
 • Alltså ååh Tove Jansson är ju bara så underbar. ”Vad tror du att det hände sen” var min första bok som liten och fortfarande nära mitt hjärta, måste nog ta och låna antingen denna eller Pappan och havet och läsaläsa fast man borde pluggaplugga.

  På tal om något helt annat, och något helt viktigt, så ville jag tipsa om denna till kanske ett feministinlägg eller liknande. Den nya dokumentären ”It’s a Girl!” (trailer kan man se här: https://www.youtube.com/watch?v=ISme5-9orR0), handlar om hur de tre orden it’s a girl är de farligaste i några delar av världen, främst i Indien och Kina, där spädbarn dödas på grund av deras kön, eller kvinnor tvingas till abort ifall de bär en liten tjej. Helt förfärligt, men måste ses av alla.

  Christina 2015-03-04 19:00:18
  Svara
 • Sandra!
  Just det omslaget har jag som tavla! Så himla fin 🙂

  Emma 2015-03-04 18:54:34
  Svara
 • Älskar, älskar, älskar Mumin och har alltid gjort! Såklart de passar precis lika bra för vuxna som för barn. Nästan lite mer bra för vuxna då man verkligen kan förstå och känna allt på något sätt. Pappan och havet är min favorit hittills. Jag tycker det är så fint med Mårran som bara vill ha lite värme och ljus. Hon är så missförstådd.

  Amelie 2015-03-04 18:51:31 http://amelietamm.com
  Svara
 • Åh, Mumin! Angående att du vill läsa den här boken högt för någon – jag kan varmt rekommendera att lyssna på alla Muminböckerna på ljudbok, inläst av Mark Levengood. De är HELT underbara!

  Hey Emelie 2015-03-04 18:34:44 http://heyemelie.blogspot.com
  Svara
 • Har liksom aldrig kommit mig för att läsa Tove Janssons böcker men är så himla sugen! Tror det får bli sommarens läsning!

  Fredrikapåvinden 2015-03-04 17:18:53 http://fredrikapavinden.com
  Svara
 • Åh så mysig! Jag håller på att läsa Tales from moominvalley just nu med min bokklubb. Fick faktiskt samma längtan efter att läsa högt ur den häromdagen så det ska bli kul att höra vad de amerikanska deltagarna i cirkeln tycker när vi träffas. Tove Jansson är som Astrid Lindgren – generationsöverskridande.

  Jenney 2015-03-04 16:42:27
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!