Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

åttonde mars.

Idag är det 8 mars och idag uppmärksammar vi extra mycket att världen är långt ifrån jämställd. Det är förjävligt men det är bara att kavla upp ärmarna.
Jag tänkte bidra med lite tipsiga länkar dagen till ära.

-
Inför Internationella kvinnodagen har Röda Korset startat en insamling till nöd-kit för kvinnor i Syrien. De frågade Syriska kvinnor vad de ville ha, och en av de grejerna var en visselpipa för att kunna kalla på hjälp vid ett angrepp (så himla hemskt). Handla ett nödkit till en kvinna här, bara gört.

Untitled-1
Alla är Fotografer säsong två är här och första avsnittet handlar om genus. Min gullis Nina är med, plus massa andra kloka. Kolla här!


DN förklarar innebörden av ordet ”patriarkat” och dess uppkomst, samt intervjuar tre feminister om deras visioner hur patriarkatet ska krossas och vad som händer sedan. Läs här!

kvinno
Instagramkontot Kvinnohat berättar vad som finns att göra i din stad idag! Spana in här.


För lite allmän peppning föreslår jag denna buzzfeed-artikel: 31 Times Celebrities Gave The Best Damn Responses To Sexist Questions.

 .

Translation. It’s the international Women’s Day today and here are some different tips surrounding that.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Hej!
  Jag skriver min C-uppsats om virtuella gemenskaper, och har valt denna blogg som underlägg (för att den är så bra!). Jag undrar om någon här är från Skånetrakten (alternativt tycker mycket om skype), och kan tänka sig att ställa upp för en intervju? Intervjun kommer att ta upp varför hen följer denna blogg och frågor som rör detta. Det bör inte ta mer än en timme!
  Maila mig gärna på frejaberg@hotmail.com om du kan tänka dig att vara med alternativt känner någon annan som vill det!
  Många kramar,
  Freja

  Frejps 2015-04-19 13:15:18
  Svara
 • Stort tack för att du berättat om vår insamling till Syriens kvinnor! Du gör skillnad! Trevlig helg! Hälsningar Marie på Röda Korset

  Marie 2015-03-13 19:55:10 http://www.redcross.se
  Svara
 • woho så himla pepp!

  ems 2015-03-11 19:00:12
  Svara
 • Ja älskar!!!

  Linnea, fotografier 2015-03-10 11:35:36 http://phics.blogg.se
  Svara
 • sandra!! kommer du börja ha dina månadsvis feminist-inlägg igen, så som du hade förra året (novemberfeminism osv)? tycker det va så bra o saknar det :/ kram! & tack för att DU e en sån fantastiskt bra förebild. sånna som du behövs så mycket.

  Ida 2015-03-09 19:04:11
  Svara
 • Hej, superbra 8. mars-inlägg!
  Har en kommentar som jag funderat på sedan du skrev om Magnus. Det var ett väldigt fint inlägg, och han verkar ju toppen – grattis till kärleken!
  Men, blev lite fundersam på det där att han berättar oändliga historier om härförare, presidenter och gamla kungar och krig.. Förstår att det är påfrestande, men förstår också hans nörderi kring detaljer, okända delar av historien osv – och tänkte komma med ett förslag:
  Om han verkligen är intresserad av de okända delarna av vår historia, personer som missförståtts, misskrediterats eller tystats, kopplingar som inte lyfts eller setts tidigare så kan han ju gräva lite i TADAA: kvinnors historia!

  Ge Magnus lite uppdrag att hitta spännande (icke-mans-) personer och historier att nysta i, berätta för dig (alltså, jag hade aldrig pallat mer kungar-och-krig än vad man redan får i skolan, men dessa historierna är ju intressanta på riktigt, och upprörande och osynliggjorda, så kanske lättare för dig att lova att lyssna..?), och om det är tillräckligt bra få ett inlägg på bloggen..!

  Han/ni kan ju ha olika teman:
  – konstnärer (varför kunde inte Tintoretto måla utan sin dotter, hmmm..? eller motarbetade kvinnor i mer modern tid, som de ‘banbrytande’ männen låtit sig inspireras av efter att först rackat ner på..)
  – politiker (uppenbart suffragetter, men också andra betydelsefulla personer som vi aldrig får läsa om i historieböckerna)
  – vetenskapspersoner (Sofia / Sonya Vailyevna Kovalevskaya, första kvinnliga professorn i Europa; Rosalind Franklin som var den första att ta fram bilder av dna-strukturer, forskning som blev stulen av de män som sedan fick Nobelpriset för det; Jocelyn Bell Burnell, också här fick männen som var medförfattare till hennes forskning Nobelpris, men inte JBB; Ada Lovelace konstruerade världens första datorprogram på 1800-talet..)
  – författare (som tvingats ta manliga pseudonymer, smutskastats, motarbetats, nedvärderats, inte lyfts förrän efter sin död etcetc in i evigheten – inte svårt att hitta.. (tex, tipstips till dig: läs Alberte-trilogin av Cora Sandel, om att realisera sig själv, också konstnärligt, i ett samhälle med starka krav och normer – böckerna blev då avfärdade som kvinnlig-blabla-litteratur, nu anses de vara viktiga och tidiga exempel på modernistisk litteratur..)

  Dessa geniala personer har ofta verkat under vidriga förhållanden och motarbetats, tvingats till giftermål, undanhållits ställningar, priser, pengar och erkännande, fött barn samtidigt som de uträttat sina stordåd – flera dog dessutom i ung ålder; i barnsäng, livmodercancer, äggstockscancer..

  (ev. be folk om tips i kommentarerna till personer att berätta om och historier att nysta i )

  Se till att balansera peppen och deppen bara, the list goes on..

  M 2015-03-09 14:06:46
  Svara
 • Till ”-” som behöver råd med killen:

  Mitt ex var exakt likadan. Det tar en tid, och det tar framförallt emot att inse att ett sånt förhållande är inget att ha. Oavsett hur mycket man förklarar för hen. Om hen inte förstår, och som du säger inte ens älskar en, vad är det då värt? Det suger, ja.

  Men spendera hellre din tid med någon som förtjänar dig och din kärlek. Han är uppenbarligen inte vad du vill ha, för vem vill vara ihop med någon som inte älskar en eller jobbar på förhållandet liksom? Stannar man kvar i en sådan relation, som ska handla om två personer men tillslut bara handlar om den ena personen så riskerar man inget annat än sin framtida jävla happniess.

  Det suger skita i det å dra. Men det suger ännu mer att vara kvar.

  Kram.

  anna 2015-03-08 20:56:56
  Svara
 • Big Eyes – Du MÅSTE se!

  Astrid 2015-03-08 20:06:20
  Svara
 • åh vilka bra länkar! Gillade verkligen säsongspremiären av ”alla är fotografer”.
  Var i Stockholm över helgen (första på flera år) och fick syn på dig och Magnus på söder. Men vi var mitt på övergångsstället så jag sa inte hej. Men kul ändå! (för mig, haha)

  Tokyoyo 2015-03-08 20:00:03 http://tokyoyo.se
  Svara
 • woho!

  Emma 2015-03-08 19:38:18
  Svara
 • Bra uppmuntran till att köpa nöd-kit! Tänk om alla som läser här köper 1, jäklar vilken skillnad vi skulle göra! Girlpower!!

  Karin 2015-03-08 18:43:41
  Svara
 • Har idag suttit en-två timmar på en solig bänk i en park i Köpenhamn och läst Ninas bok. Kan du hälsa henne att den är grymt bra! Känner igen mig så mycket men också nya synsätt på vissa saker. Tack!

  (Så är du snäll)
  Puss

  Katarina 2015-03-08 17:37:15
  Svara
 • Tjena Sandra! Behöver råd.

  Jag och min kille har varit ihop i snart ett år. Jag älskar honom. Han älskar inte mig. Jag prioriterar vår grej högst av allt. Han ser det som något vid sidan av (han jobbar bokstavligttalat hela tiden.) Han är det absolut bästa och absolut värsta i mitt liv. Jag har pratat med honom fleeeera gånger, sagt att det inte funkar om han fortsätter att inte ge mig någon kärlek, att jag får ångest av det. Han säger att han inte vet hur man gör, och att om det fanns en lista över hur man ska göra det så hade han varit bäst på det. Jag gjorde en fett bra lista och gav honom. MEN HAN FATTAR INTE. Jag kan inte tvinga honom till att älska mig, och jag kan inte sluta älska honom. Vet inte vad jag ska ta mig till. Hjälp?

  - 2015-03-08 17:26:41
  Svara
 • Tack för alla bra tips! Har gått in och köpt ett nöd-kitt nu, kändes verkligen som det minsta en kunde göra. Älskade Buzzfeed länken också, väldigt peppig! <3

  B 2015-03-08 14:56:54
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!