I lördags bestämde jag och Magnus oss för att ha kokboksroulette. Vi har flera kokböcker vi tycker om men glömmer bort att laga från, så nu skulle slumpen få bestämma.
Dessa tre fick vara med i rouletten:
– Buvette som är mitt favoritställe i New York.
– Momofuko som också är en restaurang i New York, som har ramen att dö för exempelvis.
– Och Easy Gourmet skriven av vår bästa matblogg i am food blog.
Vi googlade fram en slumpgenerator på internet. Den valde bok 1 och sidan 106.
Det blev alltså ur Easy Gourmet.
Och sidan 106 som innehöll en Clam Boil. En amerikansk fiskeby-rätt kan man väl säga, där skaldjur blandas med kryddig korv, majskolvar och färskpotatis. Serveras med varmt smör, timjansalt och citronhalvor.
Vi begav oss ut på stan för att handla ingredienser. Egentligen skulle man ju ha okokta skaldjur men det fanns bara frysta, färdigkokta i mataffären. Och bara färdigkokta majskolvar. Men det funkar ju det med, blev en snabbvariant av receptet istället. Så här gjorde vi:
Du behöver (för två hungriga personer):
– Två majskolvar
– Två korvar (andouille-korv enligt grundrecept men salsiccia funkade fint)
– Fyra nävar musslor: två blåmusslenävar och två pilgrimsmussle- eller vongolemussle-nävar.
– Ett gäng coctailtomater, kanske en tredjedelsask.
– En stor vitlöksklyfta
– 20 räkor ungefär
– 5 små potatisar (färskpotatis allra helst om du hittar men inte så lätt så här års)
– En fiskbuljongtärning
– 3 dl vitt vin
– 1/3dels citron
– Ganska mycket timjan, kanske en fjärdedels kruka.
– 2 stjälkar selleri
– en rejäl skiva smör
För saltet:
– havssalt
– citronzest av en halv citron
– löven av två kvistar timjan
– en halv hackad chili
Koka upp ca 0,7 liter vatten, tillsammans med tre dl vin (vi hade bara prosecco hemma men funkade fint) och en tärning fiskbuljong.
I med potatisarna (jag skar dem i halvor först) när det börjar koka. Lägg på locket, sänk värmen och låt puttra i tio minuter.
Under tiden kan man göra saltet. Här är ingredienserna.
Inga konstigheter egentligen. Hacka chilin, ta av löven från timjankvistarna och riv av zesten från citron. Mortla allt tillsammans med lagom mycket salt.
Smält smör i en stekpanna och ställ åt sidan när det är smält.
När det gått tio minuter av den där kastrulltiden, lägg då i korven i kastrullen (jag skar i rejäla bitar), tärnad selleri, hackad vitlök, några kvistar timjan och saften av en tredjedels citron. Låt koka försiktigt under lock i tio minuter till. Du kan skala räkorna under tiden.
När de tio minuterna gått, lägg då i alla musslorna, räkorna och majskolvarna (om samtliga är färdigkokade alltså, som vi hade, annars ska de i samtidigt som korven och de grejerna).
Och körbärstomaterna ska i nu också. Låt koka i 2 minuter.
Plocka ur alla grejer ur kastrullen med en hålslev och lägg i avlång form så man kan se allting.
Sprinkla över salladslök, mycket smör och saltet. Servera.
Man ska ju även ha smöret och saltet på bordet så man kan köra på ännu mer på sin tallrik. Jag vet inte om de här sista bilderna riktigt gör sig rättvisa, fick så märklig blågrön vitbalans, men det var hur som helst så himla gott. Väldigt somrigt och protein-igt på ett härligt sätt.
Efter maten spelade vi Super Mario World som vi köpt tidigare under dagen. Kom till andra världen och sedan orkade vi inte mer. Det var ju en dag imorgon också som tråkiga personer brukar säga.
Hur som helst, koksboksroulette blir dagens tips. Vi ska helt klart göra om det!
Translation. Magnus and I tried roulette with cook books last Saturday. A random number generator decided for us which book and what page in the book we were going to cook. It happened to be ”clam boil” from the book Easy Gourmet. The author is also the owner of my favorite food blog: i am food blog.
[…] Å det ser gott ut, men vad tusan är zest? Eller vad hette det? Typ skalet eller? Fast då är det väl bara att skriva skal… Måste vara något annat… → Zest är skalet på citronen, men det är bara det gula på skalet. Man river av det som är gult och lämnar den del av skalet som är vitt! […]
[…] mig och inte kan välja mellan dem men då har jag ju ändå nästan valt vad vi ska äta. När Sandra häromdagen skrev om sin kokboksroulette kände jag att, Nej nu jäklar ska jag komma igång med […]
gillar också bilder på magnus när han lagar mat. älskar generellt foton på folk när de ser koncentrerade och passionerade ut.
måste börja kokboksroulette:a nu, känner jag. har så sjukt många men kikar nästan aldrig i dem :'(
seriefigursväskor! 😀 http://www.buzzfeed.com/rachelzarrell/these-trippy-bags-look-like-cartoons-but-theyre-actually-rea#.hhEaMEb0J
Vardagsrummet, så fint!!
Kul! Också kul att ta sig tid att laga lite mer avancerad mat 🙂
Å det ser gott ut, men vad tusan är zest? Eller vad hette det? Typ skalet eller? Fast då är det väl bara att skriva skal… Måste vara något annat…
Hej Sandra!
Först och främst, tack för din underbara blogg, älskar den! Det märks hur mycket tid och energi du lägger ner på den.
Men, jag har iallafall en sak jag tycker är jättejobbig och som jag tänker på hela tiden. Jag är 15 år, men ser inte alls ut som det. Jag är väldigt sen i puberteten och har dessutom inte fått min mens än. Visst har jag bröst och så, men på längden och i ansiktet, man ser så tydligt att jag inte ser lika gammal ut som mina jämnåriga kompisar. Detta är så himla jobbigt, jag känner att killar inte vill ha en sådan som mig och jag skäms för att jag inte har höfter och ser ut som ett barn.
Varför jag skriver det här till dig är iallafall för att jag uppfattade det som (kanske inte alls stämmer) när jag läste inlägget om mejlen du skrev till din mamma under ditt gymnasieår i London, att du skrev en gång att ”jag ser så liten ut, en kille på krogen tyckte jag såg ut som fjorton osv..” Så, jag undrar om du har någon erfarenhet av det här? Hur hade du det som ung? Var du sen i puberteten, och jämförde du dig jättemycket med dina kompisar? Om inte kanske du har några råd ändå. Jag jämför mig hela tiden med mina jämnåriga kompisar och har väldigt svårt att tycka om mig själv, min kropp och mitt utseende.
Stor kram <3
Hjälp mig snälla. Min pojkvän har varit tillsammans i två år, men han bor i Stockholm och jag bor & pluggar i Uppsala sen i höstas. Nu är det så att jag börjar bli lite småkär i min bästa uppsalakompis och vi somnade i samma säng i helgen. Vi kramades lite, inget mer. Jag berättade om det här för min pojkvän och han blev väldigt ledsen. Ändå vill jag bara vara mer med uppsalakillen. Ska jag göra slut? Aaaah det är så jobbigt
Verkar gott!
På tal om böcker, ni alla där ute MÅSTE läsa ”Love and other small wars” av Donna-Marie Riley om ni inte har gjort det. NI MÅSTE!! Skickar med en teaser så länge (håller tummarna för att den går att öppna):
https://41.media.tumblr.com/cb6259bf98f4d3e705bf08e8f51df875/tumblr_njb6mzVkfa1swwim5o1_500.jpg
mvh
Har Magnus alltid mössa på sig? Utom när han duschar och kanske inte när han sover, typ..? 🙂 Har han alltid samma mössa, eller har han några han växlar mellan? Annan färg? Har han en ute- och en innemössa?
så kär idé! i love it! jag hade nog inte kunnat göra det för jag är så beroende av vad jag känner för just idag. om jag inte alls känner för ex fisk och det blev fisk i den sabla rouletten, då hade det varit kris! =)
Kram på dig
Så lurt! Denne roulette-idéen fikk jeg lyst til å prøve!
Idén är ju super, ska absolut testa någon dag då jag inte vet vad jag ska laga!
Vilken rolig idé, superbra en sån där dag när man verkligen inte kan bestämma sig för vad man är sugen på.
Magnus när han lagar mat är ren kärlek, böjd över sina verk med sâdan koncentration. Faboritbilder. <3
det her vil eg jo gjera typ allerede denne veka! har så mange fine kokebøker.
MEN vilket roligt sätt att välja recept!