sandra och michelle. om shopping och konsumtion.

tuesday.
Ny podd ute idag. Bilden är från i tisdags när Michelle kom hem och vi åt middag ihop, med Morris då bland annat!
Men inspelningen är från förra veckan då Michelle fortfarande var i Kenya. Vi pratar om våra shopping&konsumtionsvanor, och problemen kring dem.
Lyssna och prenumerera på vår podd i itunes HÄR. Vi finns i alla podcastappar också.
För att lyssna direkt i webbläsaren:

.

Translation. Today you can listen to podcast no. 41 with me and Michelle (in Swedish). About our shopping habits.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
  • Jag skulle vilja läsa den där artikeln om Gina Tricot, någon som vet vilken Sandra pratade om? 🙂

    Johanna 2015-03-16 01:26:36
    Svara
  • Måste trycka på Michelles kommentar angående att sy upp en kjol – gör det! Så bra tips ju. Har nyligen börjat en sykurs och att kunna sy själv eller gå till en sömmerska/skräddare är ju så underskattat. Så himla bra att man kan gå med sitt favvoplagg till en skräddare och be dem sy ett exakt likadant, och dessutom kan de göra lite modifikationer som passar just ens egen stil och ens kropp. Så himla bra ju!
    De plagg som jag har sytt själv trivs jag bättre i än de som jag köpt i butik som är massproducerade. Tror det är därför att jag har fått välja materialet själv och för att den är sydd efter min kropp (sen är det ju självklart för att jag kämpat ihop ett eget plagg förstås).
    Tips tips – utomlands kan det vara billigare att gå till en sömmerska.

    M 2015-03-13 15:14:38
    Svara
  • Älskar hur du säger att ni hoppas på en mer socialistisk värld <33

    Saga 2015-03-12 18:54:15 http://marxgrav.blogg.se
    Svara
  • Ja! Blir alltid lika glad när det kommer ett nytt avsnitt. Men alltså Sandra, HUR fick du tag på dina helvita sneakers från sneakers and stuff? Kände mig EXAKT så som ni pratade om i podden, liksom man ser något och ba ”SHIT MÅSTE HA” och så vill man vara ansvarsfull och väntar en vecka men sen tar dom slut. Buhu

    Clara 2015-03-12 18:49:06
    Svara
  • hej sandra!! hur spelar ni in via skype? ville börja padda med en vän, men sen flyttade hon till stockholm och jag är kvar i lund liksom. och funkar det ni använder på mac? (ifall ni har pc då alltså) puss å kram!

    ida 2015-03-12 16:52:11 http://nouw.com/ettkolikbarn
    Svara
  • hej sandra!! superduperviktig fråga här! hur spelar ni in på skype? jag och min kompis ville börja podda, men så flyttade hon till stockholm och jag är kvar i lund liksom. och om det ni använder funkar på mac (ifall ni använder pc då)? tjohej, hoppas du mår bra! puss!

    ida 2015-03-12 16:50:54
    Svara
  • Hej!
    När jag var yngre så köpte jag också mycket kläder på hm, monki etc. Som pajade efter ett par tvättar. Nu är jag lite äldre och visare (men inte ett dugg rikare) och konsumerar mycket mer medvetet och kan dela med mig av lite tips.

    – lär känna material, vilka som håller bra i tvätt och som känns sköna att ha på sig länge. Jag har i princip bara kläder i naturmaterial som bomull, linne, ull och silke. Jag köper aldrig något av polyester eftersom det sällan håller bra och inte känns så skönt att ha på sig och därför använder jag det inte även om jag tycker det är fint.
    – lär känna din stil och vad du själv tycker om att ha på dig, vad du trivs i. Precis som Sandra sa i podden är jag väldigt kräsen, men har hittat som en liten uniform som jag alltid trivs i. Jag tittar bara efter kläder i särskilda snitt som jag trivs i. Det tillsammans med en specifik färgskala jag gillar och de material jag vill ha på mig gör att jag kan blunda för det mesta i butikerna och väldigt sällan köper något jag ångrar. Det har nog inte hänt på typ fem år.
    – om man tycker ovanstående känns tråkigt kan man göra som jag och komplettera sin vardagliga uniform med att köpa galna grejer second hand. Men då letar jag fortfarande efter de material jag gillar.
    – tillåt dig att vara kräsen. Jag brukar tänka: kommer jag att ångra mig om jag inte köper detta? Svaret blir ofta nej. Men dom gångerna det blir ja så stämmer det oftast bra.
    – som någon någon skrev, köp kläder på Tradera av tex märken du vet har ett snitt som passar dig och så att du vet vilken storlek du har.
    – lägg av med tvättmani, det är då kläderna pajar. Det mesta går att vädra. Jag har yllekoftor jag haft i tio år utan att tvätta som inte luktar något. Får jag en fläck så punktbehandlar jag den. Så fort man tvättar tex ylle tvättar man bort det naturliga skyddet i materialet och det börjar lukta svett direkt. Så tvätta bara dina kläder om dom verkligen luktar illa eller fått fläckar som inte kan punktbehandlas, då håller dom mycket längre.

    Jag har gått på CSN, a-kassa, jobbat halvtid men ändå kunnat konsumera kläder och skor av god kvalitet som hållet länge och det lönar sig verkligen i längden. Och god kvalitet finns ibland även på hm, bara man kan känna materialet och vet att man kommer trivas i det. Det kräver lite träning men känns mycket bra att behärska. Jag köper bara det jag verkligen vill ha eller behöver och njuter av att ta fram min älskade vårkappa i finaste bomull av ett märke jag visste höll bra kvalitet som jag köpte för fyra år sedan snorbilligt på Tradera och som fortfarande är lika fin eller mina vinterskor som är inne på femte året och som jag tar till skomakaren varje år så att dom blir som nya.

    Ella 2015-03-12 15:34:58
    Svara
  • Lyssnade redan i natt när jag av en slump uppdaterade iTunes strax efter midnatt, superbra podd den här gången!!

    Beatrice 2015-03-12 12:01:09 http://nyheter24.se/modette/itgirls/beatrice
    Svara
  • Jag har ett tips till Michelle ang. skjortor där knapparna går upp. Jag har samma problem pga big boobs… Jag brukar ta de där små säkerhetsnålarna som prislappar ibland sitter fast med i kläder och sätta på insidan mellan knapparna så tyget hålls ihop. Sen får de bara sitta kvar där 4 ever, även när kläderna tvättas. Mycket bra grej!

    Chatrin 2015-03-12 12:00:23
    Svara
  • Åh vilket spännande ämne! Får lyssna på väg hem från jobbet 🙂

    Maria Ekblad 2015-03-12 11:31:53 http://dreamsof.se/
    Svara
  • Glömde tipsa att en kanske kan testa utmaningar såsom http://theproject333.com/ & http://www.zerowastehome.com/2015/02/wardrobe-update.html . Kanske inte funkar för alla men det öppnar iaf ens ögon lita

    Gabby 2015-03-12 10:25:57 http://gabby.forme.se/
    Svara
  • Jag mår så himla dåligt över sånt också, inte minst för att det är så dåligt för miljön. Jag har sen ett halvår bara köpt kläder på Tradera. Och det är SÅ himla bra! Vinterjacka, sommarskor, crop tops, korta kjolar, allt har jag köpt där och det är så himla fina saker och (ursäkta men) SÅ himla billigt! Jag tycker som ni säger, att man inte ska överkonsumera bara för att det är secondhand, så man får lägga band på sig själv men eftersom typ ingen handlar på secondhand/tradera så är det såå himla billigt. Tycker man det är jobbigt men storlekar och att inte kunna testa och så så har jag ett tips! Brukar alltid, alltid fråga om dem kan mäta typ midjan och längden på kjolen så jag bara köper det som jag vet kommer vara perfekt!

    Michelle nämnde att hon inte visste vad hon skulle göra med sina håliga koftor, men släng dem inte! Textiler går att återvinna men bara typ 30% av dem blir inlämnade! Weekday (kläder och skor) och H&M (bara kläder) har insamlingar på deras affärer och återanvänder dem även om dem är lite söndriga <3

    Gabby 2015-03-12 10:23:12 http://gabby.forme.se/
    Svara
  • Åh, poddags. ska lyssna asap!

    ISA 2015-03-12 09:50:19 http://isabyl.devote.se
    Svara
  • Om en vill ha hjälp i motivationen till att sluta handla på ex h&m finns det bra info här om hur sunkiga de är mot länderna där deras grejer produceras. http://www.actionaid.se/sites/files/actionaid/made_in_bangladesh.pdf
    Men jag vet också själv hur jävla svårt det är att ändra på vanor plus att alla ju som ni säger inte har de förutsättningarna att de kan välja att konsumera mer medvetet. Det är en svår fråga och det som funkat för mig är att jag fått ett allt större intresse för att sy och sticka och därför är det roligare att göra själv men liksom hallå, det funkar ju fan knappt ens för mig.

    Johanna 2015-03-12 09:15:54
    Svara
  • Härliga bilder men har inte hunnit lyssna på podden än! Ha en bra dag fina du.

    Diana D 2015-03-12 08:26:42 http://demarkey.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!