två noveller.

Här kommer två miniboktips. Mini för att det inte är romaner utan noveller.

om himlen smälter.
Den första är skriven av Hassan Loo Sattarvandi och heter Om himlen smälter. Jag fick den av Nina förra veckan.
– Den här kommer du tycka om, sa hon. Och det gjorde jag.

om himlen smälter.
Boken handlar om nyförälskade tonåriga Caspian som i en dunst av passion citerar sin favoritförfattare när han ska ge sin flickvän en komplimang. Det här förföljer honom sedan novellen igenom, hur han ska ställa det tillrätta. Och hur skört allt kan vara.

om himlen smälter.
Vi får även en inblick i komplimangens ursprung i dagboksanteckningarna skrivna av favoritförfattaren Claude Gustave Rouxière om livet i skyttegravskriget.

om himlen smälter.
Dessa två historier flätas ihop och avslutas i ett crescendo på en hemmafest. Fantastiskt skriven.
Finns att köpa här, men hittade även en länk där den läses upp här!

jiroekonomi - nina åkestam
Den andra novellen jag vill tipsa om är Ninas egen, så har jag dessutom knytit ihop det inlägget på ett flott sätt. 🙂 Hon skrev en novell för Novellix i höstas, men jag kom inte för mig att läsa den förrän förra veckan på flyget till Trondheim. Det här är inte en skönlitterär sak utan en facknovell.

jiroekonomi - nina åkestam
Jag är kanske partisk pga Nina är en av mina bästa kompisar, men jag tycker liksom allt hon skriver är så bra. Hon är min klokaste person helt enkelt. Här presenterar Nina en ny slags ekonomi, Jiroekonomi, inspirerad av dokumentären om sushikocken Jiro vars lilla hak nere i tunnelbanan har tre stjärnor i Guide Michelin. Ni måste se den dokumentären btw, finns på netflix.

jiroekonomi - nina åkestam
Ninas idé handlar ungefär om vad som skulle hända med samhället om alla ägnade sig åt sin spetskompetens. Istället för att ha många bollar i luften som nutidsmänniskan ofta har fick man istället grotta in sig i en sak, bli riktigt bra på det och det fanns tid att göra det långsamt och med finess.

jiroekonomi - nina åkestam
Som allt med Nina är hon bra på att förklara svåra saker med enkla ord.

jiroekonomi - nina åkestam

En väldigt intressant tanke tycker jag, och man börjar verkligen reflektera över sin egen situation.
Finns att köpa här.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • ”Om himeln smälter” är väldigt fint! Man tackar för finfina tipset. Mysig buss underhållning

  elin 2015-03-14 22:01:29
  Svara
 • (Båda novellerna verkar jättebra!)Men gud vad jag blir inspirerad av Ninas tankegång, kanske för att jag själv tänkt i samma banor. Jag personligen är inte alls intresserad av att vara en mångsysslare med tusen bollar/projekt i luften, men det känns som att de egenskaperna mer och mer är obligatoriska för att kunna jobba med något kreativt, särskilt inom mediebranschen. Det är lite jobbigt att vara introvert ibland haha, även om jag trivs med att vara det=)

  Julia 2015-03-14 17:26:54
  Svara
 • Vilka bra tips!:)

  Patricia 2015-03-14 13:23:18 http://patricialohman.blogspot.se/
  Svara
 • Jag drömde om dig igår natt! En helt knäpp dröm. Vi hängde ihop, ett gäng människor, i New York en hel dag. Sen var vi ute och festade hela natten. Nästa morgon gick vi hem till dig (du hade en lägenhet där) och i ditt kök stod en kökssoffa där en jätteglad fransk bulldog, som hette Bella, satt och grymtade. Jag gillar inte ens frallor, så man kan ju tycka att mitt drömjag kunde ha valt en annan ras. I alla fall så hade den suttit i den där soffan ENSAM under hela tiden vi var borta. Och du sa typ ”nä men det är lugnt, den mår bra när den är själv” och vidare berättade du att du hade tränat den till att ALDRIG lämna kökssoffan, för då skulle den ju kissa och bajsa i din lägenhet. Jag blev så himla ledsen och besviken på dig 🙁 plus att det kändes väldigt jobbigt att jag kände mig tvungen att tvångsomhänderta din svarta fralla Bella. För jag gillar ju som sagt inte frallor (men är en evig djurvän).

  När jag vaknade var jag nästan sur på dig, som om vi var kompisar på riktigt och jag hade rätt att vara sur. Sen kom jag på att du ju gillar djur, och aldrig skulle komma på idén att vara dum mot Milla till exempel.

  Ida 2015-03-14 10:22:57
  Svara
 • SOV GOTT LILLA DU… (F)

  www.nouw.se/hanshen

  Hanna Wetterqvist 2015-03-13 22:26:30 http://www.nouw.se/hanshen
  Svara
 • förlåt men det här ser ut som dig fast med ”dreads”

  hahhahaha

  http://36.media.tumblr.com/74e08d63b3567d6c1cf39b702f4b739d/tumblr_ndj5zpFqce1qgh75xo2_500.png

  Lil 2015-03-13 21:13:52
  Svara
 • Fint! Jag har en fråga om slog mig nyss och tror inte att den har blivit besvarad så nyligen i alla fall. Om du skulle ha startat din blogg idag skulle den fortfarande hetat niotillfem då tror du? Vad skulle du ha hetat annars? 🙂 <3

  Johanna 2015-03-13 20:43:56 http://www.soundtrackoflondon.com
  Svara
 • Hej Sandra! Har ett boktips till dig: ”Frihet” av Jonathan Franzen, så fin om allt negativt som individuell frihet kan medföra. Gör sig bäst på engelska!
  Kram!

  Stina 2015-03-13 20:25:23
  Svara
 • Härliga tips! Verkar vara superbra noveller.

  Tora (torahansson.blogg.se) 2015-03-13 19:45:21 http://torahansson.blogg.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!