Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

kalmars jägarinnor.

kalmars jägarinnor - tove folkesson

Den här boken läste jag ut i förra veckan och nu vill jag mega-rekommendera till er. Jag hade den liggandes i en låda alldeles för länge för att jag trodde att det var en chick lit, baserat på det något märkliga valet av omslag. Inget ont om chick lits om man gillar sånt, men det är inte min typ av böcker alls. Men never judge a book by it’s cover säger man ju och det stämmer till hundra procent med den här lilla pärlan.

kalmars jägarinnor - tove folkesson

Kalmars Jägarinnor handlar om ett kickersgäng i Kalmar på nittiotalet. De är stans livsfarligaste med sylvassa naglar, glansiga kjolar och eastpak-ryggsäckar. De tjuvkopplar bilar, dricker ambulansvin och hånglar med allt de vill ha. Tillsammans är det okrossbara och Kalmars glittrigaste. De kallar sig själva ”KJ”: Kalmars Jägarinnor.

kalmars jägarinnor - tove folkesson

I KJ ingår Jenna, Linden, Jossan, Sudden och till sist Eva, bokens huvudperson. En brokig skara från rätt trasiga familjer i radhusen bredvid varandra. Hade jag gått i deras klass hade jag varit fullkomligt livrädd för dem och i smyg inte önskat något högre än att få följa med dem ut på deras äventyr.
KJ enas om alla andra tjejer i Kalmars totala v ä r d e l ö s h e t. Handbollstjejerna som alltid spelar handboll och bor med båda föräldrar i villor utan för stan. De vandrade pinnarna i samhällsprogrammet i Filippa K-jeans och hästsvansar: värdelösa. KJ har vita spaghettilinnen och går efter mantrat Man kan aldrig ha för mycket ögonskugga.

kalmars jägarinnor - tove folkesson

Vi får följa KJ genom andra och tredje ring på gymnasiet, de där sista åren när man nästan smälter ihop med sina bästisar, innan man slutar skolan och måste klara sig på egen hand.
I början av boken kände jag att det var lite väl mycket droppande av nittiotalsreferenser, men efter ett tag in anade jag att det kanske ändå var meningen. Att det kanske var livsviktigt just då att det var just Absolut Vanilla på soffbordet, Caterpillar på fötterna och Max Factor Soft Beige på kinderna.

kalmars jägarinnor - tove folkesson

Kalmars Jägarinnor är precis på gränsen hela tiden. De utmanar varandra konstant, drar det alltid lite för långt, letar konstant efter hjärklappningen i bröstet och att bara något ska hända.

kalmars jägarinnor - tove folkesson

Killar kommer och går men jägarinnorna består.
När Eva börjar blicka bort mot det där indiegänget i svarta kläder och lika svart kajal, när hon börjar längta efter något annat utbyte, till och med då inser hon att hon är låst i sitt jägarinnegäng, på gott och ont.

kalmars jägarinnor - tove folkesson

Älskade språket i boken. Så himla fint är det, som en enda lång poetisk hyllningslåttext till tjejgänget.
Kan också tänka mig att många känner igen sig i den där känslan att ta vad man har, när man fortfarande är fast i sin omyndiga kropp och längtar så himla mycket till något större än staden man bor i.

kalmars jägarinnor - tove folkesson

Läs läs!
.
.

Translation. A review of a Swedish book called Kalmars Jägarinnor by Tove Folkesson. Not translated to english.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Åh, blev precis en printscreen på omslaget. Måste sitta/ligga/hänga knäväck och läsa den på soldäcket i sommar!

  http://llisahedman.fitnessguru.com

  Lisa - bloggare hos fitnessguru 2015-04-13 22:43:02 http://llisahedman.fitnessguru.com
  Svara
 • Sandra! Läs ”Vi är inte sådanna som i slutet får varandra” av Katarina Sandberg!
  Jag vågar satsa en massa penningar på att du kommer älska den!
  Här är en länk för att du snabbt ska kunna finna den: http://www.adlibris.com/se/bok/vi-ar-inte-sadana-som-i-slutet-far-varandra-9789186634339

  Ps. Tack för att du är bäst. Ds

  Ellen 2015-04-13 21:17:48
  Svara
 • Denna påminner en hel del om Foxfire: confessions of a girl gang, av Joyce Carol Oates. Tror du skulle gilla den!

  Emma 2015-04-13 21:01:50
  Svara
 • alltså SÅ gutt (<– kalmaritiska/oskarshamnska) språk! vi drog också en käef 😀

  lovisa 2015-04-13 20:50:57 http://polichinelle.se
  Svara
 • Vill bara börja med att jag älskar din blogg! Blir inspirerad varje gång jag går in och läser. Tack för det.
  På tal om Kalmars jägarinnor som inlägget handlade om måste jag bara säga att jag tycker det är så komiskt med ordlistan som var med då bland annat yck är något som fortfarande kontinuerligt används här i Kalmar , haha ! (Jag bor i Kalmar)
  Kram!

  Anna 2015-04-13 20:01:29
  Svara
 • ”We are just friends that speaks like lovers, because we are two teens who are scared to love one another”

  Detta citatet beskriver mitt liv just nu. Snälla Sandra hjälp mig. Älskar din blogg 🙂

  DW 2015-04-13 19:41:41
  Svara
 • Åh den här måste en ju haffa! Gick gymnasiet i Kalmar själv så extra skoj med igenkänningar. Bra tips!

  Ronette 2015-04-13 18:31:19 http://thispastweek.blogg.se
  Svara
 • Hej Sandra. En fråga! Jag har under det senaste året haft väldigt mycket i skolan och på mitt extrajobb + skaffat pojkvän. Jag har haft väldigt lite tid att hinna träffa mina vänner och det blir inte bättre. Är uppe i varv jämt. När jag väl har ledig tid gör jag helst inget, typ tittar på serier med min pojkvän eller bara surfar runt på internet i sängen eller tom bara ligger i sängen och rensar mina tankar. Problemet är att mina vänner tar detta som att jag bortprioriterar dem. Det är ju i princip det, men jag behöver min ensamtid för att inte bli galen. De är sjukt oförstående ang. att ha både ett jobb och studera heltid och pikar mig jämt om att jag inte hinner ses utan är ”för viktig” för dem. De tycker även jag är största toffeln för jag har tid för min kille, men det är liksom för vi sover ihop och äter ihop och gör ensamgrejer ihop, typ som du och Magnus verkar göra. Vill ju bibehålla en bra relation med mina vänner men hur fan gör man? När vi väl umgås känns det som att jag gör det för att jag måste och inte vill, det är så jobbigt att känna så…

  L 2015-04-13 17:10:57
  Svara
 • Tänk den som ändå hade ens vågat dansa i gymnasiet eller gå hem själv utan att mamma hämtade en med bilen varje helg vid city grillen. Tänk den som hade vågat röka eller dricka något annat än halv cider någon gång. Men, alla kan ju inte vara värstingar i tonåren. De som aldrig levde ut det då verkar vilja göra det som vuxna. Låtsas att de vara stans coolaste då. Med, hopp om att någon ska se en… Efter det enda man drömmer om är att bli bekräftad av hela världen… Som en tuff cool tjej som är så jävla självsäker….

  Tänk vad mamma körde på mig varje natt jag ringde så kom hon och hämtade. För att jag skulle slippa gå ensam hem så rädd jag var…. Och flyga utomlands med vännerna gick ju inte alls för det slutade med panikångest och ringa mamma varje kväll tills jag panikbestållde en ny flygbiljett hem en vecka innan alla andra för åka hem till mamma. När jag inte vill vara med vännerna utan med mamma, så skyllde jag på att jag skulle städa byrå lådorna varje gång… Jag kom tydligen inte på en bättre anledning. Fast alla mina vänner visste att jag var en mammagris som bara vill vara hemma då och kolla på Beverly hulls drömma om Dylan och se på Astrid Lindgren barnfilmer och leka med mina ökenråttor och dregla på killarna i skolkatalogen som jag kunde i bokstavsordning för att jag är manisk och besatt.

  Lotta 2015-04-13 15:58:14
  Svara
 • Wow ja den här boken måste jag verkligen läsa!!

  kaneli 2015-04-13 15:46:02 http://spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • Haha, ”styr världen med sin osynliga mödomshinna”. Älskar titeln men hade verkligen inte plockat upp den om jag såg den i affären. En bok som jag såg på långt håll på Pocketshop på Arlanda var din. Himla bra omslag. Nu ska jag bara försöka få tid att läsa den också.

  Sara - litetarkiv.blogg.se 2015-04-13 15:31:56 http://litetarkiv.blogg.se
  Svara
 • Jag läser den just nu och älskar allt. Saknar det där så fruktansvärt mycket, att liksom sitta ihop med sitt tjejgäng. Nu känns det som att om det är någon en ska sova med varje natt, ringa varje dag, kissa med öppen dörr inför osv så måste det vara en kille. Att ha ett så tight tjejgäng har liksom inte så hög status när en blir äldre. Svamlar lite men det jag ville säga var i alla fall att jag saknar den tiden så jäkla mycket, det var fint 🙂

  sofia 2015-04-13 15:22:50
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!