Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

the fig tree.

fig tree.
Vi har köpt ett träd. Ett två meter högt fikonträd som står och tronar i vardagsrummet.

fig tree.
Det spanar ut mot låg- och mellanstadieskolan mittemot tillsammans med citronträdet.

fig tree.
Det kostade lite över tusen kronor på Plantagen vilket jag ändå tycker är ett fint pris för ett helt träd. Särskilt om man delar på det.
Förändrade hela himla rummet och tog oss ett rejält kliv närmare drömmen om att bo i en inomhusskog. <3

Translation. Say hello to our new fig tree!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Glöm inte att gödselvattna! Från våren fram till midsommar ungefär. Samma som till vanliga krukväxter går utmärkt. Som man blandar ut med vatten.

  Till er alla andra som undrar:
  – Ha fikonet ute så länge som möjligt under sommaren så det får så mycket sol som möjligt. Fikon vill ha italiano-väder. Dvs gärna torrare, varmt och soligt på sommaren. Jätteljust (som våran sommar) och minimum tio plusgrader vintertid. = Ta in det när det börjar bli kallt och ställ det ljust.
  – Gödselvattna gärna så att det orkar dra frukten …
  – … frukt och frukt, det är egentligen blomman som vi äter. Den är en stängd blomma med uppsvälld blombotten. Ståndare och pistill sitter inuti. Det är tänkt att en stekel ska krypa in och lägga sina ägg i blomman, och när larverna kläcks ska de krypa runt och ta med sig pollen till andra blommor när de parar sig. Obs, dessa steklar finns inte i Sverige och de fikonsorter vi odlar är sterila. Men äter du vildfikon i södra Europa, kan de innehålla larver.
  – Oavsett, så är det blomman vi äter. Blommor kommer nästan året runt på fikon som vi har på kruka i Sverige, och det tar lång tid innan de mognar – flera månader. När fikonet nästan, trillar av, är det moget.
  – Vad gäller vattning är det alltid samma sak – vattna SÄLLAN. Men när du vattnar VATTNA MYCKET. Hela roten ska bli genomblöt. Vattna tills det står liite vatten kvar på fatet. Då vet du att det är genomvattnat. Däremellan måste jorden TORKA UPP. Det är för att rötterna också måste få syre/andas. vattnar man hela tiden litegrann, drunknar rötterna.
  Detta gäller de flesta krukväxter.

  mvh /Trädgårdsingenjören

  Ragna 2015-06-19 20:07:11 http://bluebay.wordpress.com
  Svara
 • Fy søren, så fint! Det er jo verdens beste greie å ha TRÆR i leiligheten!

  Synne 2015-04-23 14:06:49 http://www.etdrysskanel.com
  Svara
 • Hej, bara ett tips! Även fast en har ett ”underlägg” till lerkrukorna kan det orsaka fuktskador på golvet, köp någon sorts palla eller dylikt att ha under ist så slipper ni förstöra golvet!

  Johanna 2015-04-23 10:25:43
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Eller så har man fat som är glaserade på insidan, då är det lugnt, de är helt täta! Oglaserade fat ska man inte ha i fönsterbrädor eller någon annanstans heller om man inte gillar fuktfläckar…

   Mycket fint, men vad gör man med det på vintern? Så att det överlever alltså!

   Hanna 2015-04-24 08:03:10
   Svara
   • Svar på Hannas kommentar.

    Man tar in det och har det i ett ljust svalt fönster. Kanske tex inte i ett söderfönster där solen gassar på plantan. Då säger temperaturen att det ska vara mycket ljusare än vad vi har under våra vintrar. Då mår fikonet lite dåligt.

    Ragna 2015-06-19 19:53:22 http://bluebay.wordpress.com
    Svara
 • Så roligt med stora träd hemma. Själv vill jag ha ett citronträd och äntligen kommer jag att ha plats så hittar jag en dvärgvariant så får den följa med hem. Lycka till med träden!

  Emma 2015-04-23 00:55:09 https://emmahildestrand.wordpress.com
  Svara
 • för 4 dagar sedan kom jag hem från de franska alperna. där har jag levt livet i 5 månader. jag har haft the time of my life, bott och umgåtts med nya människor som kommit närmare än någon annan och har med mig så många nya erfarenheter. jag har bävat inför att komma hem. de första dagarna var de skönt. att bara vara själv, sova, äta. men nu är det bara deprimerande. ingen av mina vänner här förstår, ingen bryr sig. deras liv fortsätter precis som vanligt, vilket jag var orolig för. jag vet inte hur jag ska njuta av vardagen här, och inte drömma mig tillbaka till hur det var. jag saknar redan allt som har med de att göra – vännerna, bergen, maten, minilägenheten, stämningen, livet där helt enkelt. är det någon som har något tips på hur jag ska rycka upp mig? vad gör jag för att inte deppa ihop totalt? vad ska jag göra för att fortsätta leva livet här?

  a 2015-04-22 22:44:39
  Svara
  • Svar på as kommentar.

   Förstår precis – jag lämnar snart storstaden, massor av vänner och vad som känns som mitt livs kärlek (vi ska försöka med distans och försöka komma på en plan senare). Jag måste göra det pga skolan – fast där i minst ett år. Det känns förjävligt och när folk frågar om det ska bli skönt att komma hem vill jag bara skrika NEJ så högt jag kan. Men jag vet inte, jag tänkte väl försöka lägga fokus på mig själv mer bara och göra sånt som jag inte gjort här; gått upp tidigt och druckit kaffe i solen medan jag lyssnar på värvet, laga vettig mat, åka till stugan, prata länge med farmor och gå på långa promenader. Det blir väl okej på något sätt.

   Samma situation 2015-04-23 11:45:03
   Svara
  • Svar på as kommentar.

   Finns det något tvång på att stanna där du är? Vad gjorde att du åkte ”hem”? Måste du leva livet här?

   Tanja 2015-04-23 10:08:27
   Svara
 • vilka drömmiga blad fikonträdet har!

  Daisy 2015-04-22 22:32:23 http://vinylbrus.blogspot.com/
  Svara
 • Superdrömmigt! När jag bor stort nog ska jag också ha en djungelhörna (till att börja med) i mitt vardagsrum.

  Anna María 2015-04-22 21:28:27 http://annamarialarsson.se/blogg
  Svara
 • ååå vad fint! Har också ett fikonträd hemma, men betydligt mindre än ditt. Du kommer få massa härliga frukter i augusti! /)

  Alexandra 2015-04-22 20:18:20 http://sidgwick.se
  Svara
 • Åh vad fint, jag önskar att jag hade gröna fingrar till att pull it off också men får njuta via dina bilder i stället. 🙂

  Caja 2015-04-22 20:06:39 http://cajacreations.etsy.com
  Svara
 • Varje gång ni köper växter funderar jag på hur det funkar egentligen? Har någon av er väldigt gröna fingrar? Alla mina växter dör inom några månader. Jag har kommit på att det är för att jag antingen vattnar dem för mycket eller för lite, överkompenserar liksom. 🙂 Kram!

  Lise 2015-04-22 20:00:30 http://instagram.com/larsochlitelise
  Svara
 • Snälla skriv om hur man ska ta hand om fikonträdet (eller resten av växerna med för den delen). Fick ett i födelsedagspresent och känner mig så förvirrad 🙁 Vill inte döda hen 🙁

  sally 2015-04-22 19:37:44
  Svara
 • Vad fint! Mer inomhusskog åt folket 🙂 Jag är också sugen på ett fikonträd, och en citrusplanta ^^ Medelhavsdrömmarna gällande min balkong är inte nådiga just nu…

  LisaMarie 2015-04-22 19:32:30 http://lisamariesvarld.blogg.se
  Svara
 • Så, hur stor är chansen att ni får fikon? HAr två fikonträd hemma i Bosnien och det är liksom det bästa som finns. shit vad najs det vore om jag kunde sträcka mig från soffan och bara plocka ett fikon. De brukar vara bäst efter en bra sommar augusti-september i mina trakter. Jag skulle lätt kunna köpa ett om det skulle ge mig iaf ett fikon. Nu är jag fullt allvarlig här. Älskar fikon brukar smuggla hem 3-4 kilo jag plockat ner själv. Hoppas ni får fikon. 🙂

  Mia 2015-04-22 19:22:57
  Svara
 • Åh vad fint! Vill också bo i en liten ätbar djungel!!

  Josefine 2015-04-22 18:51:45 http://josefineeklunds.blogg.se/
  Svara
 • Mycket fint! Växter gör så mycket för trivseln.

  Anna, New York – My Bite of the Big Apple 2015-04-22 18:49:09 http://www.newyorkmybite.com
  Svara
 • tips. ha det så mycket som möjligt på balkongen- annars kommer era tusen kr att bli en bladlös skapelse. fikon trivs inte jättebra inomhus nämligen (tyvärr)

  agnes 2015-04-22 18:04:51
  Svara
 • Åh vad fint med ett stort träd! Har precis köpt ett litet olivträd till min lägenhet. Vill också ha en inomhusdjungel!

  Maria Ekblad 2015-04-22 17:59:31 http://dreamsof.se/
  Svara
 • berätta gärna hur ni tar hand om fikonträdet! jag köpte ett och hade det inomhus men lyckades inte alls hålla det i gott skick 🙁 🙁

  e 2015-04-22 17:56:28 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Så fint det är! Tror du att ni kommer få fikon från det? Tänker om klimatet o solljuset räcker för att de ska växa. Hur fort växer trädet i sig? Kommer det inte bli för stort för lägenheten snart om den redan är 2 meter?

  Anna 2015-04-22 17:12:17
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!