Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

ingredients I always have at home.

Vissa saker har man ju alltid i sitt kök, och har man de inte går man ner och inhandlar dem på momangen, för att man under inga omständigheter kan leva utan dem.
Dessa 9 ingredienser har jag jämt hemma. De återkommer i typ alla recept jag lägger upp på bloggen (som ni hittar i min matkategori).

fav things in the kitchen

Persilja.
Persilja är min favoritkryddört tillsammans med basilika. Den bör inte bara få stanna i fisk-och skaldjursrätter utan jag tycker man kan klippa ner några blad över egentligen vad som, tomatsås som soppa. Jag har alltid fryst persilja hemma som jag strör ner i det mesta jag lagar, dessutom blir det fint grönprickigt. Färsk persilja är svår att ta hand om i kruka av någon anledning tycker jag, men köper man ett knippe och sätter i vatten håller den superlänge.

fav things in the kitchen

Vitlök.
Vitlök är ju LIVET. Det finns ju inte en enda maträtt där vitlök inte passar. Jag antingen river den på ett litet rivjärn eller skär den i tunna tunna bitar. Ett tips när du bryner vitlök i stekpanna är att inte ha på för hög värme utan låt den långsamt bli genomskinlig i olivolja på medelvärme.

fav things in the kitchen
Tomater.
Tomat är min bästa grönsak, äter den som äpple. Förvara inte tomat i kylskåp, då försvinner så mycket av smaken (och den goda lukten!). Tomaten trivs bäst i rumstemperatur. Jag tycker inte om krossade tomater utan gör till exempel spaghetti med tomatsås alltid på färska tomater. Blir SÅ mycket godare <– tips.
Skållade tomater (speciellt körsbärstomater!) är förresten en lite bortglömd grej som är så himla gott i soppa och pasta. Gör det.

fav things in the kitchen
Ägg.
Varje hem behöver ägg. Jag äter ett kokt ägg varje morgon så måste liksom ha ägg hemma. Annars är äggula exempelvis en supergrej för att göra en pasta krämig. Det behöver man inte ost eller grädde för utan äggula fungerar prick lika utmärkt.
Att ha ägg hemma gör också att du snabbt laga en middag av överblivna ingredienser genom att svänga ihop en omelett eller en frittata exempelvis. Det perfekta löskokta ägget lagar jag genom att lägga ägget i kastrullen när vattnet är kallt och sätta klockan på 3,5 minuter när det börja koka.

fav things in the kitchen

Parmesan.
Lagar man mycket pasta måste man ha parmesan hemma. Eller liksom, en borde alltid ha parmesan hemma. Den där sträva, umamiga smaken gör egentligen allt godare. Eller kanske inte sushi i och för sig.
Eller vad vet jag, har inte provat.

fav things in the kitchen
Buljong.
Buljong är den hemliga pastaingrediensen. Lägg en buljong i pastavattnet så blir din pastarätt ungefär dubbelt så god.

fav things in the kitchen

Dijonsenap.
Dijonsenapen på bilden är mitt bästa dijonsenapsmärke. En liten klick på omeletten, på mackan, i riset, i pastan, till räkorna, i risotton, i salladsdressingen etc. Istället för vanlig senap som innehåller vinäger innehåller dijonsenap (iaf grey poupon som syns på bilden) vitt vin.  Dijonsenapen ger hetta till din mat men på ett lite mer sofistikerat sätt (hello lökig matblogger)!

fav things in the kitchen

Chili.
Ni som läser mina matrecept vet kanske att jag tycker om chili. Jag har det i nästan alla mina maträtter. Vi köper storpack på den asiatiska matbutiken (de på ICA brukar vara så mjäkiga) och fryser in hälften (därav den frostiga looken på bilden). Sedan är det bara att ta ut en när man ska använda den.
Min bästa bas är en riven vitlöksklyfta, riven citronzest och en finhackad chili (utan kärnor) i god olivolja i en stekpanna på medelvärme.

fav things in the kitchen

Citron.
Sist men inte minst: citron. Zesten (det gula på skalet) är som sagt gott det med och det brukar jag använda som bas till det mesta. Citronjuicen brukar jag använda istället för vitt vin i recept. En skvätt citron gör egentligen det mesta godare tycker jag. Till och med dricksvattnet obviously.

Japp, det var ungefär det. Sedan har jag såklart torrvaror som spaghetti, ris etc hemma.
Men det känns så självklart.  Fast en bubblare som jag egentligen inte heller kan klara mig utan är förstås basilika! Den borde fått varit med på fotografi.
Och mozzarella också! åh attans.
Nej nu måste jag sluta innan jag kommer på fler saker

.

Translation. Ingredients I always have at home. Read the captions here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
24kommentarer
 • Tips ang. chili: odla själv!

  Superenkelt och man får hur mycket som helst som man sen bara fryser in. Vi hade 3 plantor en sommar och kunde äta egenodlad chili i över ett år!

  sara 2015-05-01 08:46:03 http://Ingenännu
  Svara
 • Älskar det här inlägget! Tror minsann att det får bli ett eget!? Och bästa tipset jag sett att man kan frysa chili!?!?!? Måste börja köpa billig och frysa, för det är ju värdelöst dyrt på ICA och den är som sagt inte direkt supergod….

  Beatrice 2015-04-25 23:33:51 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Kul inlägg! Jag blev sugen på att göra ett liknande själv, tror dock vi har ganska många av ingredienserna gemensamt…

  Julia 2015-04-25 21:18:25 http://prick.blogg.se
  Svara
 • ÅH! Jag äter också tomater som äpplen!!! Många tycker jag är så konstig när jag har med mig en tomat som mellis till skålan?? Skönt att int va ensam!!

  sara 2015-04-25 14:54:46 http://balltohippt.blogg.se
  Svara
 • Hej Sandra och tack för snygg-bloggen!
  Alltså om du gillar vitlök så kan du väl kolla in min musikvideo som jag gjort i södra frankrike? Jag har skrivit låten själv och den handlar om att jag älskar vitlök så mycket att allt inte är så lätt, men jag är lycklig ändå. Voilà: https://www.youtube.com/watch?v=v7Dbzz4dpxU

  Elinor 2015-04-25 12:43:31 http://elinorwarholm.blogg.se
  Svara
 • Inte menat som kritik, utan en seriös undran. Du postar ju massor av bilder på söta djur och älskar djur som jag har förstått det. Men du äter dem samtidigt. Jag har själv tänkt mer och mer på det där och har efter 20 år som lakto-ovo-vegetarian bestämt mig för att bli helvegetarian eftersom jag inte tycker att jag kan kalla mig djurvän och samtidigt äta t.ex. ägg, ffa pga alla hankycklingar som dödas pga att de ej värper ägg. Hur tänker du kring det där och brukar du tänka på var maten du köper/äter kommer ifrån? Jag tänker att folk får göra som de vill (även om det i det här fallet betyder att andra individer dör), man kan aldrig tvinga på folk sina egna åsikter, men är samtidigt nyfiken på hur andra tänker om det här. Kan man kalla sig djurvän och äta kött, ägg etc.? Nu får jag säkert hat från andra men det är verkligen en seriös undran. Hoppas du tar den på rätt sätt. Kram

  Linda 2015-04-25 11:16:01
  Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Jag tänker som du. Jag tycker inte man kan kalla sig varken djurvän eller medveten konsument om man äter animalier. Vissa kanske lindrar sitt dåliga samvete genom att välja ekologiskt vilket man ALLTID bör göra, men alltså djur, ägg, mjölk nej (!!!!) varför skulle det vara mer ok att döda/utnyttja ett djur bara för att det haft ett bättre liv än ett djur i konventionell djurindustri?

   R 2015-04-25 14:22:09
   Svara
 • Har ungefär samma förutom persiljan, men bra tips! Jag lyckas f.ö. inte ens hålla basilika i kruka levande i mer än någon dag medan vänner till mig lyckats få sina små basilikor att växa till stora buskar typ?? Sen har jag alltid minst 20 ägg pga jag och min kille äter säkert 10 ihop dagligen. Har även alltid mellanmjölk och cava i kylen, hehe.

  Shelley 2015-04-25 11:11:59 http://shelleymulshine.com
  Svara
 • Alltså ja! Helt rätt! Alla dessa ingredienser passar till i princip allt, och med varandra dessutom!

  http://llisahedman.fitnessguru.com

  L - bloggare hos fitnessguru 2015-04-25 10:59:25 http://llisahedman.fitnessguru.com
  Svara
 • Håller med till 100%
  Mycket man kan trolla med dessa livsmedel!

  kranar 2015-04-25 10:24:49 http://www.nivito.se/om-nivito-vattenkranar
  Svara
 • Bra tips! Smakerna är verkligen viktigt!! För god mat då!

  Madde 2015-04-25 08:48:28
  Svara
 • Älskar basmatinlägg! Förutom dina grejer brukar jag också alltid ha sambal olek och tomatpuré hemma, det förhöjer det mesta.
  Fråga; Några tips på asiatiska livsmedelsprodukter? Om en ska göra ett inköpsryck i en asiatiskt butik, är det ex någon särskild buljong, kryddblandning eller frysvara en borde hålla utkik efter? <3

  Miranda 2015-04-25 08:28:49
  Svara
 • känner typ JA, ja, JAAA på hela det här inlägget. håller SÅ med. tomat som varit är kylen är fasen fullkomligt vidrigt alltså.

  Vicky 2015-04-25 00:23:42 http://vickys.se/
  Svara
 • Trodde aldrig jag skulle bli en av dom som spiller ut sina hjärtan här och frågar massa frågor när du bara skrev ett vanligt inlägg om ditt liv.
  Men såhär är det, gjorde nyss slut med en söt kille och jag mår såklart skit. Men grejen är att vi kände inte varandra så länge, det var inget långt förhållande och jag har känt det här innan så jag vet att jag kommer komma över honom, det känns inte så nu men jag vet att han kommer inte alltid vara den vackraste som någonsin funnits. MEN något jag Inte vet om det kommer försvinna är det här med att lita igen. Innan honom va jag väl alltid liiiite svår att komma nära men med honom var allt så lätt, han sa åt mig tusen ggr att han ska va den som ska ta hand om mig, få mig må bra, jag låg i hans säng när jag sa att jag kände mig trygg och han sa att det borde jag. För i helvete, han va i min stad när han tittade på mig och sa nu är vi ihop du behöver inte oroa dig, det är du och jag punkt, sen gick det knappt en vecka innan han tog bort allt. Bara sådär.
  Long story short, kommer man över sånt här?? Nästa gång en kille skulle säga snälla saker så skulle jag bara tänka att han ljuger/kommer ändra sig när som helst (det har inte bara hänt med honom utan så många gånger innan både mig och mina vänner). Och jag vill inte bli kall igen, ha svårt att lita på folk, vara en negativ person men h u r kan man återhämta sig från detta, jag fattar inte. Innan var jag rädd för att en kille skulle gå från 100 till 0 men han tog bort den rädslan och gav mig tusen anledningar att känna mig trygg.. Får sån ångest och hjärtklappningar så fort jag tänker på alla snälla ord man kan säga och sen bara ta bort det, är man dömd att vara kall och osäker fastän man inte är sån egentligen?? Vill liksom inte hålla på och tänka nästa gång ”oj tänk på vad du säger så du inte skrämmer iväg killen helt plötsligt, va lagom snäll, lagom rolig, lagom självständig” jag e inte lagom nånstans hur gör man??

  Maria 2015-04-24 22:49:08
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Alla kanske säger detta till dig, men känner ändå för att skriva. En dag mår man faktiskt bra, hur svårt det än är att tro. Jag har nu varit singel i snart två månader efter ett tre år långt förhållande, och idag kan jag faktiskt säga att jag mår bra. Inte varje dag, men någon dag då och då mår jag bra.
   Det är kanske inte vad det du tänkte på, men tror det är samma med tillit. Någon dag kommer det en ny kille som är 1000x bättre än den förra som man faktiskt litar på till 100%. Som faktiskt håller allt han lovar och kommer kanske alltid förbli din.
   Ha en bra dag/kväll Maria!
   Stora kramar!

   Julia 2015-04-25 00:01:49
   Svara
 • Hvitløk og chili er alltid i hus her hos oss også. I tillegg til rødløk og gul løk! Mmmm!

  ina 2015-04-24 22:20:37 http://mewkid.net
  Svara
 • Kan inte du visa hur du gör den perfekta tomatsåsen? Det är säkert jätteenkelt men jag har liksom aldrig lärt mig.

  Amanda 2015-04-24 19:51:59
  Svara
 • Hej hallå vad är det här Sandra Beijers Webbshop längst ner på bloggen?

  Cornelia 2015-04-24 19:36:15 http://cyber-tomatoes.tumblr.com/
  Svara
 • goda grejer men tipsar om eko buljong som inte innehåller glutamat eller andra konstigheter en helst inte vill ha i maten. Finns en fin italiensk!

  Stella 2015-04-24 19:35:46
  Svara
 • Mitt absolut måste, jag blir jätteledsen om det inte finns hemma, är definitivt tomater. Som godis för mig! Vitlök använder jag också i princip ALLT. Är också sjukt beroende av fetaost?

  Hedvig 2015-04-24 19:20:28 http://hedvigs.se
  Svara
 • Oboy mjölk och ägg klarar jag mig länge på (typ) haha

  Malin 2015-04-24 19:15:47
  Svara
 • Så kul att se vad andra har i sitt kylskåp/skafferi! Jag skulle aldrig klara mig utan chili, vitlök, gul lök, koriander, havremjölk och frysta bär/frukt. Och någon typ av ost såklart, som halloumi eller mozzarella.

  Linnéa 2015-04-24 18:08:05 http://berglundlinnea.wordpress.com
  Svara
 • Så himla bra. Betyder ju typ att du alltid har en klar pastasås utan att behöva inhandla något!

  Rebecca 2015-04-24 17:55:34 http://www.dearpravda.blogg.se
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!