ett serietips och ett filmtips om mat.

Idag är det ju röd dag, vilket innebär att man kan vila framför en skärm precis hur mycket man vill. Här kommer därför ett filmtips och ett serietips på det strålande temat mat.

2

Like Water for Chocolate eller Como agua para chocolate som den heter på originalspråk (eller Kärlek het som chili när den först kom ut på svenska..) är en mexikansk film från 1992. Den handlar om Tita, en ung kvinna som bor med sin mamma och sin två systrar i en by i Mexiko någon gång i början av 1900-talet. Tita är djupt förälskad i Pedro, men får inte gifta sig med honom för sin mamma. Deras familj har en tradition att den yngsta dottern måste vara ogift hela sitt liv och istället ta hand om sina föräldrar.

3

Historien, som är en sorglig sak, berättas av Titas barnbarn genom läsandet av Titas kokbok. För det här är på många sätt en historia om mat.


1

Alla metaforer kring kärlek i filmen är om mat (hur fin var inte den här?) och Tita lagar och bakar sig genom sitt liv för att lugna sitt hjärta. Hon upptäcker att hon har någon slags magisk kraft som för över hennes känslor till rätterna och sedan smittar av sig på dem som äter. Himla fin film tyckte jag, om omöjlig kärlek blandat med ett fantastiskt mexikanskt kök. Finns på netflix.

4

Mitt andra tips är Netflix-serien Chef’s Table där vi får titta in i några bland världens bästa kockars kök. SÅ fint foto som ni ser, man blir väldigt hungrig.

5

Mitt favoritavsnitt var rimligtvis det om italienaren Massimo Bottura, som driver världens tredje bästa restaurang, Osteria Francescana. Vad jag tycker är fint med Chef’s Table till skillnad från många andra är att de berättar historien från början. Här till exempel hur Massimos pastaintresse uppstod.

6

Kan så relatera till detta ^^ Hoppas jag blir italienare i nästa liv.

7

Hur fina namn har inte rätterna på hans ställe btw?
Hur som helst fin serie om man vill plocka hjärnan på mästerkockar och samtidigt se massa magiskt foto på mat som lagas.
.
.

Translation. Two netflix tips with a food theme: The Mexican love story Like Water for Chocolate and Chef’s Table, a series that goes inside the lives and kitchens of six of the world’s most renowned international chefs

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
  • Hej! Var bara tvungen att nämna att huvudrollen i den första filmen ”like water for (…)” även är med i Wes Andersons första film ”Bottle Rocket” 😀 Om du inte visste det redan alltså. En mysig detalj för någon (;mig) som älskar Wes filmer.
    Tack för ett härligt filmtips annars, jag och min sambo är så vana vid amerikanska supermoderna filmer, och blev väl lite chockade när denna startade. Men sen satt vi som fastklistrade hela filmen! Puss och tack för en jättehärlig blogg!

    Natalie 2015-06-14 22:03:12
    Svara
  • Tack för tipset! Älskar verkligen Chef´s table och skall se Like Water for Chocolate ikväll. Älskar dina film och serietips! Keep up the good work!

    Veronica 2015-05-20 17:02:52 http://nyheter24.se/modette/itgirls/veronicak/
    Svara
  • Anbefaler filmen ”Chef” http://www.imdb.com/title/tt2883512/
    Megabra feelgood film med deilig cubansk streetfood!

    Hildur 2015-05-15 15:45:22
    Svara
  • Like Water for Chocolate såg jag kanske 100 gånger när jag gick i gymnasiet? Men jag hade nästan glömt bort den 🙂 Den är ju underbar.

    Elin 2015-05-15 11:15:47
    Svara
  • Hej from México Sandra! 😀
    you should try to find the book ”Como agua para Chocolate”, you’re gonna love it :3

    Sofia Arzola 2015-05-15 01:06:55
    Svara
  • Hej sandra! Jag antar att du har storlek s i din ross+rachel tröja, för du verkar vara ungefär i samma storlek som mig och jag tänkte beställa den i s. Jag bara undrar om du har sytt upp den på nåt sätt eller om den är kort i sig?
    Älskar din blogg och har följt den flera år nu. Kram!

    Elin 2015-05-15 00:21:24 http://elinrosen.devote.se
    Svara
  • Läs även boken ”Like water for hot chocolate”, du kommer älska den!

    Rebecka 2015-05-14 16:06:37
    Svara
  • Rekommenderar också ”Chef” med Jon Favreau! Som startar en food truck. Blev SÅ HUNGRIG och glad av den, läser man om den kan den verka vara en klyschig film men det var den inte, väldigt fin!

    S 2015-05-14 15:50:33
    Svara
    • Svar på Ss kommentar.

      måste komma med en invändning här eftersom jag inte uppmuntrar någon att slösa livet på den filmen 😛 jag gillade visserligen att maten fick ta mycket plats med flera långa matlagningsscener, MEN det var ju en otroligt snubbig historia som mer än något annat bara romantiserade bilden av den frånvarande pappan. jag upplevde den väldigt sexistisk :/

      ebba 2015-05-14 19:47:08
      Svara
  • Åååh som den foodie jag är så är detta dunderbra tips <3

    Caja 2015-05-14 15:47:28 http://cajacreations.etsy.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!