Kokböcker är ju en himla härlig sak att köpa/få/ge bort/äga. Jag tänkte att vi skulle spana in vilka som vi har hemma hos oss. Jag lagar sällan mat efter recept, men tycker ändå att kokböcker är himla härligt för inspiration och för att komma på eller våga prova nya kombinationer och smaker.
Mera Vego köpte jag på bokrean och är en finfin vegetarisk kokbok.
Recepten är moderna och inte ”klassiska” vegetariska eller hur 17 man ska säga. Eller såhär: jag tycker verkligen inte om kidneybönor och linser och sådant där som många vegetariska recept brukar innehålla och i den här boken finns få av dem.
Alla recepten går även att göra om till veganska om man vill!
Easy Gourmet är skriven av min favoritmatblogg I am a food blog. Allt är gott härinne.
Mycket asiatiskt och amerikansk mat i en strålande mix.
Här är förresten ett blogginlägg från när jag och Magnus lagade en maträtt från denna bok.
Magnus älskar allt Jonas Cramby tar i. Mackor är hans senaste bok och innehåller just mackor.
Mina favoriter i boken är alla asiatiska. Som pork buns.
Och olika sorters banh mi <3
Where Chefs Eat är egentligen inte en kokbok utan en restaurangguide.
Hela världen (typ) är samlad med världens bästa kockars favoritrestauranger. Detta är ju förresten en superfin present till någon som tycker om att resa och äta.
Den här kokboken fick jag av min mamma på min födelsedag. Buvette är min favoritrestaurang i New York, så känns fint att ha en liten bit av den hemma ^^
Denna innehåller klassisk fransk restaurangmat, men ganska komplicerad och lite tjusigare. Bra om man vill impa på någon.
Den innehåller även många roliga små tips. Som här: vilka grejer man bör ha i sin hemmabar.
Den här fina boken, Eat With Your Hands, köpte Magnus på bokrean. Den är skriven av kocken som bland annat har restaurangerna Fatty Crab och Fatty ’Cue i New York. Åt förresten pork buns på Fatty Crab förra söndagen. Gudars skymning så goda.
Mycket asiatiskt och mycket skaldjur i denna bok. Spana in det här hummerknytet. <3
Momofuko är en av mina favoritasiater i New York. Det är väl kanske ett genomgående tips i det här inlägget inser jag nu, att köpa kokböcker från restauranger man gillar utomlands!
Momofuko är världskända för sin ramen som man exempelvis hittar i den här boken, och massa annat gott asiatiskt.
Det här är Magnus senaste kokboksköp. Den heter In Search of Perfection och handlar – som jag har förstått det – om en kock som bestämmer sig för att hitta det ultimata receptet av klassiska rätter. Alltså ska varje recept i denna bok vara det bästa av det bästa typ.
Till exempel är kapitlet om spaghetti bolognese tjugo sidor långt om vägen till de rätta smakerna, innan själva receptet serveras.
Det var våra kokböcker! Hoppas ni tyckte om genombläddringen.
.
Translation. Our cookbooks at home. Read the caption by clicking the google translator button in the right frame below my profile.
jeg har alt for mange kokebøker! bruker dem aldri. det gjør meg i grunn ganske trist, for jeg er matlei og liker ikke å lage mat lengre; alt jeg lager smaker vondt. problemet er at når jeg kommer på at jeg burde lage middag så tar jeg meg aldri tiden til å se i bøkene, jeg bare handler ett eller annet.
Alltså Sandra, du MÅSTE läsa Tio Lektioner i Matlagning! Om du inte redan gjort det, alltså! Tror du skulle absolut älska den, det gör åtminstone jag. Den är bra skriven och rolig att läsa, känns varken som en instruktions- eller kokbok, snarare som superrolig självhjälp.
det finns också en tv-serie som heter ”in search of perfection” med heston blumenthal. tips!
Det känns som att merparten av dina blogginlägg numera har den här karaktären. Det är uppräkningar av dina ägodelar, nyinköpta eller gamla, uppräkningar av saker du ätit, uppräkningar av böcker du läst och filmer du sett, uppräkningar av roliga länkar o.s.v. Sällan får man ta del av dina tankar och känslor som förut, förutom när du länkar till en krönika eller en intervju. Du visar fortfarande delar av din vardag, bildinlägg från utekvällar och resor och liknande, men detta är också främst uppräkningar av vad som har hänt, vem du träffat, vad som åts o.s.v. med ett starkt bildfokus – inte text.
Är detta en medveten förändring av bloggens innehåll, kanske på grund av att du känner att du vill vara mindre privat eller för att läsare har efterfrågat sådana här inlägg? Eller en omedveten förändring som beror på tidsbrist, på att du sätter din skrivenergi i bokprojekt och krönikor eller nåt annat? Alla anledningar är såklart lika okej och det är ju inget konstigt med att innehållet på bloggen förändras med tiden, men jag blev nyfiken på ifall det finns en medveten tanke bakom. Kram!
Här är ett litet utstick ifrån vad jag skriver på. Det är som en lång novell, som små klipp ur kärlek som kastar en fram och tillbaka i berättelsen. Du är min största skrivinspiration och jag tänkte att om det finns någon som jag vill ska ha läst vad jag skriver så är det du!!!! Och sen slog det mig att det är fullt möjligt! Om du orkar förstås. Här är det iaf:
Klockan slår tjugo över ett kvart i tre halv fem åtta nio tio och du ringer inte. Jag slutar räkna slutar andas och slutar titta på telefonen men du ringer inte. Femtiotre personer har gått upp och ner utför gatan där jag bor. De har haft tygskor och tunna jackor och hjärtan som inte ligger i en respirator och försöker finnas till. De bär inte på hjärtan som behöver hjälp för att kunna fucking slå kan du bara ringa någon gång. Kan du ta upp telefonen. Kan du tänka på mig. När jag inte längre kan urskilja siluetterna av människokroppar på gatan för att mörkret har slukat alla konturer så knackar det på dörren. Din lugg har trillat ner för ögonen och dina läppar är iskalla och jag vill skrika att du inte förtjänar att vara här, att du borde ge dig av igen men allt jag kan göra är att låta din puls explodera över mig, låta värmen från min kropp sjunka in i dig. Jag kysser dig tills det gör ont innanför ögonlocken, tills inga kyssar kan glömma bort vad du har gjort. Jag kysser dig tills vi sitter vid ett köksbord och äter ostfrallor och ingen säger någonting och det enda som hörs är ljudet av en respirator som stängs av.
Jag heter Tusenplaneter på instagram och postar små tester av mina texter där ibland. Till frågan: tycker du att det är en dum ide att låta andra ta del av vad jag gör innan det är färdigt?
Kram fina bästa du.
Hej Sandra!
På tal om man så har jag för mig att du hade som nyårslöfte att lära dig äta koriander för nåt år sedan och lyckades? Kan du inte berätta hur du gjorde? Jag klarar inte av smaken, men de rätter som innehåller koriander verkar vara så himlans goda!
Ha det fint!xx
Så kul inlägg! Nu blev jag sugen på att utöka min kokbokssamling. Men först ett tips: om du inte redan läst den måste du införskaffa 10 lektioner i matlagning av Lotta Lundgren. Så rolig och lärorik bok om man vill lära sig lite mer om matlagning, dessutom med Lottas helt fantastiska språk som bonus. Jag skrattade högt flera gånger när jag läste den och jag tror du skulle gilla den också!
Åh, älskar Mera Vego! Min kille fick den av mina föräldrar i julklapp och jag blev nästan lite ledsen när han tog med den tillbaka hem till San Francisco. Borde nog införskaffa mig en egen…
Till Amanda som frågade om studentpresenter: Mitt tips är att verkligen tänka på vad du vill ha och hur din situation ser ut. Man måste inte önska sig köksgrejer och guldsmycken! Jag önskade mig saker som en riktig backpackerrygga och hikingboots för jag ville iväg och resa och hade inga planer på att skaffa lägenhet. Nu är jag 26 och ska först nu flytta in i lägenhet med eget kök (har bott i korridor) och är så glad att jag inte har en massa maskiner och tallrikar som 1) säkert hade varit omoderna (maskiner dvs) och 2) inte alls hade varit i den stil jag gillar nu! Så tänk över din situation och vad du har nytta av just nu! Kram och njut av studenten!
Mera Vego är en helt fantastiskt bra bok! Och tack för de andra tipsen 🙂
Du som er pastaelsker har sikkert testet denne tomatsausen? Så god!
http://smittenkitchen.com/blog/2010/01/tomato-sauce-with-butter-and-onions/
Mera vego är min favoritkokbok! Tips: tacoburgaren fast med chilitortillachips, jättegod tillsammans med limeaiolin på sidan 133.
Hej Sandra! Kan inte du sätta ihop en önskelista på saker du hade önskat dig om det var du som tog studenten om någon vecka?
Åh den med mycket skaldjur ska jag kika närmare på, nom.
Sååå mysigt inlägg, älskart.