four fit challenge. 4 plagg – 1 vecka.

hej
För att börja tänka mer klimatsmart kring kläder och mode har jag i samarbete med Sysav antagit utmaningen Four Fit Challenge! Den går ut på att bara använda 4 plagg i garderoben under en hel vecka, ett bra sätt att upptäcka nya kombinationer och matchningar av det man redan äger, istället för att köpa nytt ”bara för att”.


Jag är en hejare på (om jag får säga det själv hehe) att använda mina kläder tills de helt enkelt inte vill vara med längre och upptäcker ganska ofta att den där tischan från 2001 passar utmärkt till kjolen från 2014. Såklart jag köper nytt, det vet ju ni också, men jag försöker alltid se till att plagget harmoniserar med resten av min garderob så jag vet att jag kommer använda det mycket. Här över ser ni en liten film om hur jag tänker kring mode, konsumtion och min egen garderob.

Och här var min vecka! Jag valde en croppad jeansskjorta, en randig klänning, en större randig t-shirt och en denimkjol!
Måndag: Kjol + t-shirt kombinerades tillsammans med rosa snörskor.
Tisdag: Klänning + en rosa väska + ett par rosa skor.
Onsdag: T-shirten är klänningslång om man har ett par rejälare strumpbyxor under. Piffa till med scarf, klumpiga platåskor och hoops.
Torsdag: Jeansskjorta + kjol + ett par vita snörskor
Fredag: Klänningen + jeansskjorta + ett par sandaler från Adidas.
Lördag: Klänningen + kjol över + scarf
Söndag: Och veckan avslutar med klänning + tshirten som jag knyter magkort + scarf och sandaler


Här pratar jag om alla mina kjolar som utgör basen i min garderob, och varför det är så praktiskt att klä sig lite som en seriefigur : )


Och här berättar jag om den utmärka accessoaren scarfs! Om man inte är en smyckesperson kan man ju liksom såklart hitta sin egen prick över i:et med andra grejer. Jag gillar scarfs.

Vi svenskar kastar 8 kg kläder och andra textilier per person och år, och det känns ju förbaskat onödigt. Jag uppmanar er att kombinera på, låna kläder av varandra och såklart aldrig slänga utan att skänka till second hand-affärer.
Anta utmaningen du med HÄR.

11870829_1892048944353781_2537948840858023549_n

Inlägget i samarbete med Sysav som arbetar för en så miljöriktig och effektiv avfallshantering som möjligt. Four Fit Challenge är en del av projektet Europa minskar avfallet, EWWR.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
  • Älskar såna här tips! Så skönt att allt fler börjar tänka på hållbarhet och hur viktigt och KUL det är – både konsumenter och företag. Tänker haka på idén och också kombinera fyra plagg i en vecka.

    Sara - litetarkiv.blogg.se 2015-09-02 10:53:23 http://litetarkiv.blogg.se
    Svara
  • Yeay gud vilken bra idé! Själv har jag inte hittat min ”seriefigurs-uniform” ännu, men jag blev lite mer motiverad till att ta tag i det ordentligt nu 😀 Men nu börjar hösten/vintern komma, kan inte du tipsa om vad du brukar ha på dig för att hålla dig varm? (framförallt koftor och liknande). Jag har börjat ha på mig mer (långa) midjehöga kjolar, men har inga tjocktröjor att matcha med :/

    steph 2015-09-02 10:19:07
    Svara
  • Lady, den grå tishan du har på dig i klippet. Var hittar jag den? Den är superfin. Vet att du även har pratat om den vita skjortan men finns den att köpa fortfarande? Tack för hjälpen, fint inslag.

    Anna 2015-09-01 23:34:38
    Svara
  • Fan vad jag blev glad av det här inlägget Sandra! Och fan vad du är härlig! Det där med att ersätta en topp på H&M med en kronärtskocka, asså xD
    Hoppas du är bra på att ta emot komplimanger för det här gjorde min dag (egentligen kväll) och du är bäääääääst!

    LOLLO 2015-09-01 22:49:07
    Svara
  • Så bra initiativ! 😀

    elsa 2015-09-01 20:24:24
    Svara
  • Vilket bra initiativ! Såg nyss ”The true cost” (finns på Netflix!) om klädindustrins påverkningar på människor och miljön. Väldigt, väldigt sevärd. Innehöll flera rörande intervjuer med arbetare i sweatshops (och blir verkligen en feministisk fråga när majoriteten är kvinnor) och även med aktivister som jobbar för arbetarnas rättigheter. De visar öven vilka mer hållbara alternativ som finns, vilket ger lite hopp.

    Bella 2015-09-01 19:24:51 http://bellanilsen.blogg.se
    Svara
  • Åh! Så smart och mer miljövänligt.

    Johanna E 2015-09-01 18:20:34 http://glitterkyss.blogspot.fi/
    Svara
  • Hej Sandra!
    Jag verkligen älskar hur du har det i din lägenhet, allt är så himla fint! Jag ville bara fråga dig, det är kanske ett lite konstigt request mer, men skulle inte du vilja göra ett inlägg om dina växter? Skulle verkligen vilja veta vad du har för växter. De står överallt och det är bara så himlans fint. Och kanske lie över hur du tar hand om dem. Har precis flyttat in i min egna lägenhet och letar överallt över såna sorts växter. Gud vad jag låter som värsta biolognörden nu eller nått. Aja ville avrunda med att säga hur underbart det är att kunna läsa en blogg som din. Läser din blogg sedan 2009 då jag gick i gymnasiet och TACKTACKTACK för den tiden (och fortfarande). fick så mycket stöd i dina inlägg och sättet du skriver på får mig att slappna av, jag vet inte hur jag ska beskriva det, men ibland känns det lite som en storasysterkram att läsa dina inlägg. Det är något magiskt med dig Sandra.

    Mathilde 2015-09-01 18:11:45
    Svara
  • Kul att du deltar i four fit challange! Jag var med i utmaningen för en vecka sedan. Här har jag skrivit om hur det gick samt några tips du kan ta med dig om du också vill testa utmaningen i en vecka:
    http://minimalisterna.se/sa-gick-four-fit-challenge/

    Får du mersmak efteråt och vill satsa på en långsiktigt minimalistisk garderob skulle jag istället tipsa om konceptet capsule wardrobe:
    http://minimalisterna.se/minimalistisk-garderob-med-capsule-wardrobe/

    Fru Minimalist 2015-09-01 16:48:41 http://www.minimalisterna.se
    Svara
  • Jättebra att du är med på detta initiativ Sandra men varför bara en vecka? Det står ju på deras hemsida att kampanjen pågår till den 30/11. Är ju ganska lång tid kvar tänker jag.
    Förlåt om jag låter negativ men att planera sina kläder i bara en vecka verkar faktiskt vara ganska lite i mina öron. Men jag kanske förstod fel? Du kanske löper linan ut och i så fall ber jag om ursäkt.
    Jaja. Alla bäckar små… Och bra jobbat till dig och alla andra som sprider ordet vidare.

    Lina 2015-09-01 16:36:42
    Svara
  • Gillar att du tog upp det här med bättre kvalité, för även om alla såklart inte har råd att köpa bättre kvalité är det ett av de stora problemen med ”klädsvinnet” – att kläderna helt enkelt slits ut och inte GÅR att använda mer. Men alltså second hand i mitt <3
    Bra film på ämnet fast fashion är en som precis kom till Netflix och heter The True Cost, se den vetta!

    Madson 2015-09-01 15:11:15 http://www.MadsonArt.wordpress.com
    Svara
  • Yay vilken bra idé 🙂

    Jenny 2015-09-01 14:42:40 http://hejflorida.blogg.se
    Svara
  • Hej Hej! Hello Sandra, my name is Leticia and im from Brazil, i have been in Stockholm last month and since then i`m looking for blogs about Scandinavia and your amazing culture, i fell in love with your fashion, food and people too, you are amazing, please, share with us a little more about Stockholm, i have been in Gamla Stan, Nacka , Stadshuset and all the touristic points. Show us a little more about the place you are. Have good days, from your new follower Leticia Maria <3.

    Leticia 2015-09-01 14:23:20
    Svara
  • Ursäkta min franska men SÅ JÄKLA BRA SANDRA! Är det någon ilandsvana vi måste bryta så är det just denna hets med textilier. Jag försöker också alltid tänka på det med matcha och inne det sista köpa second hand. I och för sig är det inget jag offrat pga har massor av vackra klänningar från 60 talet och alla bra basplagg har man fått för en tia på röda korset eller klädbytardagen. Det mest lyxiga plaggen har jag faktiskt fått från klädbytardagen. Jag slänger inga textiler utan har med dem på klädbytardagen, använder som strand eller träningskläder eller säljer på Tradera. I och med att man suddar ut alternativet att kasta plagg så kommer ansvar med att köpa ett dvs planering vilket gör att man dödar mycket av det spontana shoppandet som även kostar pengar och tär på miljön.

    Kram Sandra för att du lyfter sånna viktiga frågor! Och stryper hetsen om att man inte kan bära samma plagg flera gånger

    Emma 2015-09-01 12:28:24
    Svara
  • Vart kommer den randiga klänningen ifrån? SÅ fin!

    Bea 2015-09-01 11:47:00
    Svara
  • Vilken bra grej, heja!

    Lina 2015-09-01 11:28:23
    Svara
  • Alltså vilken superbra grej! Toppen-initiativ!

    Emma 2015-09-01 09:11:39
    Svara
  • Sandra! Kan du inte visa hur tusan du knyter en scarf runt huvudet? Som ett diadem liksom, jag misslyckas alltid alltid alltid för förstår inte hur man får lite av håret framför om det är nedsläppt liksom. Och det är SÅ fint! Väldigt bra challenge för övrigt, tipsa gärna om mer sånthär!

    Y 2015-09-01 08:38:19
    Svara
  • Ett bra tips är att sy om kläder, kanske inte bara ens egna utom även kläder man kan hitta på second hand. Just nu har jag ingen symaskin. Men, om man tänker på det finns det ju fantastiska möjligheter att göra om plagg som kanske har ett fint mönster men mindre bra modell osv.

    Spännande projekt!

    Mmmm 2015-09-01 08:31:24
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!