pojkarna.

IMG_4437

Har läst en helt otroligt fin bok som jag har längtat efter att bli klar med för att kunna tipsa den vidare till er. Pojkarna av Jessica Schiefauer är en säregen ungdomsroman från 2011 som belönades med Augustpriset.

Pojkarna av Jessica Schiefauer

Pojkarna handlar om de tre bästa vännerna Kim, Bella och Momo. De är i gränslandet mellan tonåring och barn och gör allt för att hålla sig kvar i barndomen. Kvällarna spenderar de i växthuset på Bellas tomt där de leker, äter middagar och klär ut sig. Bella har gröna fingrar och beställer skott och sticklingar från jordens alla hörn som kommer hem med post. En dag får hon ett paket med ett frö de inte kan definiera, men bestämmer sig för att plantera ändå.

Pojkarna av Jessica Schiefauer

Fröet växer upp till en blomma på bara några dagar och en kväll under en maskeradlek smakar de på blommans nektar. Blomman besitter en magisk kraft som förvandlar flickorna till pojkar – men bara över natten.

Pojkarna av Jessica Schiefauer

De tre flickorna börjar således leva ett parallellt liv om nätterna. De fascineras över hur de så enkelt helt plötsligt slipper blickar, glåpord och händer och istället kan röra sig fritt över gatorna. Deras pojkkroppar besitter en makt, trots att de bara är tretton år gamla.

Pojkarna av Jessica Schiefauer

Sedan uppstår flera olika händelser. Slitningar i gruppen, förälskelser, de första sexuella stegen och att inte längre veta vad man egentligen vill.
Men framförallt är det här en roman om växa upp som tjej, om att inse orättvisorna och desperat försöka stoppa dem, vad man än kan behöva offra.

Så fin och speciell roman. Fin exempelvis här och här.

.

Translation. A Swedish book called ”The Boys” I just finished reading.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
  • Haha, läste detta helt nyvaken och upptäckte senare att jag beställde boken direkt utan att komma ihåg det. Men en fin liten present som kommer på posten om några dagar!

    Johanna 2015-10-15 00:26:32 http://grlpwr.blogg.se
    Svara
  • ÅH! Älskar den boken. Jag får lust att läsa den nu trots att jag redan läst den två gånger de senaste åren.

    Åsa 2015-10-14 19:07:34 http://trasslaren.tumblr.com
    Svara
  • Åh vad bra den verkar! Blev så sugen på att läsa!

    linnea 2015-10-14 18:34:03
    Svara
  • Intressant bok vad det verkar! Påminner lite om upplägget i Gerd Brantenbergs Egalias döttrar – en riktigt läsvärd klassiker – men här har man bara vänt delvis på skillnaderna mellan kvinnor och män. Jag tror att så mycket av vad det innebär att vara kvinna (i det offentliga rummet) är så internaliserat att en inte ens reagerar över det, just döende är såna här böcker så viktiga!

    Mary 2015-10-14 17:46:54
    Svara
  • Hej fina du! En fråga kommer lastad till nästa frågeinlägg!
    Jag och mitt ex gjorde slut för kanske ett och ett halvt år sedan, och jag kan verkligen med handen på hjärtat säga att jag är över honom, även om det fortfarande bränner till då och då. Även fast vi knappt hörs, och inte har träffats på i alla fall ett år dyker han fortfarande upp bland tankarna i minst en gång om dagen. Typ något minne eller ”oj vad vi två hade skrattat åt detta”-tanke, men aldrig så att jag skulle skriva det till honom. Men det stör mig, jag vill inte längre tänka på någon som sårade mig och gjorde mig så jävla ledsen. På något sätt känner jag mig inte helt fri och lösgjord från den relationen, varför vet jag inte. Hur släpper man det sista taget och blir en hundraprocentig hel människa igen? Jag har inte träffat någon på riktigt sen vår relation, inte legat med någon och knappt hånglat, och det lilla som funnits har påmunnits så himla mycket om vår relation att jag drog mig ur. Jag drar mig till och med för att ha sex med mig själv för att han jämt dyker upp i tankarna. Och inte som ”fyfan vad het han är”, utan mer som hjärtevärk och ångest. Och så ska man nog inte ha det tänker jag. Eller hur tänker du? Många kramar

    E 2015-10-14 15:01:40
    Svara
  • Hej Sandra! Jag har bara en liten fråga; du har ju förut haft ett inlägg som man fått kommentera om man söker efter nya brevvänner/bekantskaper, skulle inte du kunna ha det igen? 🙂 Skulle vara jättekul! Ha en bra dag!

    L 2015-10-14 11:52:50
    Svara
    • Svar på Ls kommentar.

      jag gör det var fjärde månad ungefär. det senaste är bara någon månad gammalt, så gå in och läs annonserna där! kram

      sandrabeijer 2015-10-14 14:13:37
      Svara
  • Åh, älskar den boken! Vi läste den på svenskan förra året, gud vad bra den är! Hett tips för den som inte läst!

    madson 2015-10-14 11:17:10 http://www.madsonart.wordpress.com
    Svara
  • Åh, den blir nästa inköp.

    Joana 2015-10-14 10:56:08 http://vimlig.blogg.se
    Svara
  • Åh va himla fina den verkar! Ska spara som lästips!

    fredrikapåvinden 2015-10-14 10:27:30 http://fredrikapavinden
    Svara
  • When I click on google translate, everytime some ads and cookies pop up from top and bottom of this blog
    (I click on ”I understand” but still it remains there) . It’s like a hell to try to read. I hope they will change iy or find any other solution.

    deniz 2015-10-14 10:24:13 http://www.matchupmag.com
    Svara
  • Den ska jag skriva upp på min läslista! Verkar vara både underlig och fin.

    Julia 2015-10-14 08:33:32 http://prick.blogg.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!