20 recept på under 5 ingredienser.

För någon månad sedan frågade jag om era enklaste men godaste recept på under 5 ingredienser. Här kommer ett axplock av 20 stycken som jag blev så sugen på att laga. Enjoy some matinspo! Mer kommer när ni minst anar det.


JULIAS RIS PÅ SPANSKT VIS
Det här behövs till två personer:
En matsked olja
En liten gul lök
Två och en halv deciliter okokt ris
En burk passerade tomater
Valfria kryddor

Fräs lök och ris gyllenbrunt i olja i 5-10 minuter. Häll på passerade tomater och tillsätt eventuellt lite vatten. Krydda efter smak och låt koka ihop. Klart! Servera med valfritt tillbehör.

 

♡♡♡♡♡♡♡
CECILIAS BÄSTA BROCCOLIGRATÄNG
Här kommer supertipset nr uno.
Broccoli, och ägg.
Allt man behöver för att sluta kostcirkeln. Vegetariskt dessutom.
Om man vill lyxa till det river man en mozzarella eller annan valfri ost och häller över allt innan den åker in i ugnen.
MUMMA för själen och plånboken.
Hela receptet HÄR.


EMMAS  STEKTA ÄGG MED GRÖNSAKER:
Du behöver:
4 ägg
Ca 70 g bladspenat
Tomater
Ca 1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
Salt och peppar
Sesamfrön

Gör såhär:
Hacka löken i strimlor och skär tomaterna i bitar. Stek lök, tomater och spenat i en stekpanna i några minuter tills spenaten har mjuknat. Kläck i äggen och vänta tills vitan har stelnat. Krydda med salt och peppar och strö över sesamfrön.


SOPHIES LAXPASTA
1 pkt kalrökt lax

Pasta, typ tagiatelle
1 zuccini
Gullök (funkar me purjo också)
Grädde

Gör såhär:
Sätt på pastan.
Skär zuccinin i bitar, typ tändstickslånga smala.
Stek lök + zuccini tills zuccinin är så mjuk som du vill ha den.
Häll över grädde o salta o peppra.
Blanda med pastan och toppa med laxen. KLAR

Det här blir på riktigt aldrig dåligt och en tröttnar aldrig!

♡♡♡♡♡♡♡
LISAS ROSTMACKA
1 Rostmacka (med det menar jag rostat bröd ungefär vilket som helst)
2 mjuk getost (sån man kan bre och som inte är överdrivet söt, finns megabra på lidl)
3 balsamicocreme alt balsamvinäger om du ej har det förstnämnda
4 ruccola
5 olivolja salt svartpeppar

rosta + olivolja krydda bre balsamica ruccola på toppen – klart!

art

SARAS BÄSTA PASTA MED ÄRTPESTO
Pasta med ärtpesto är min bästa grej!
Spaghetti
Frysta, gröna ärtor
Parmesan
Olivolja
Solrosfrö eller liknande

Samtidigt som du kokar spaghetti: Koka ett gäng ärtor, mixa med riven parmesan, olivolja och en del solrosfrö eller valnötter eller cashew eller vad du vill. Kanske lite av pastavattnet också, så att det blir bra konsistens på peston. Salta och peppra. Blanda pasta och ärtpesto –> klart!

Om man orkar lägga till en ingrediens till kan man t ex krydda med mynta eller ha i citron också. (Eller följa det här receptet)

♡♡♡♡♡♡♡
JOHANNAS MOROTSPASTA MED RUCCOLA
(För 2 personer)
4 Morötter
2 Vitlöksklyftor
2 dl Matl. grädde
1,5 dl västerbottensost (i receptet står det 0,5 men.. ost är gott)
Ruccola (Så mkt man vill)
Valnötter att strö ovanpå

Skala och riv morötter, stek i olja tillsammans med pressad vitlök några minuter. Tillsätt grädde, låt småkoka några minuter till. Lägg i ost, ta pannan från värme. I med ruccolan, salta och peppra om det behövs. Ät med pasta och strö krossade valnötter över.

Är egentligen 6 ingredienser, men det jobbigaste du gör är att riva morötter.

linnea
LINNEAS SÖTPOTATISPYTTIPANNA
4 sötpotatisar
1 gullök
1 chili
ett paket halloumi
1 paprika

Hacka allt. Fräs löken och chilin tillsammans till det luktar sådär gudomligt, släng ner resten och stek. Klart!

♡♡♡♡♡♡♡
SANDRAS PASTA MED HASSELNÖTSSÅS
pastasås: 2dl rostade nötter (jag föredrar hasselnöt+solroskänor), 1 pkt havregrädde, 2-3 klyftor vitlök, några nävar spenat + pasta.
Koka pasta, rosta nötterna.
I med nötterna/spenat/vitlök i matberedare, värm grädden i med den i matberedare (+ salt peppar av lite olja), mixa = godaste pasta såsen. Häll på pastan när den är klar.
ÄÄÄÄÄÄTT


LOVISAS LINSSOPPA
min bästa linssoppa på fyra-fem ingredienser som är a- to the -wesome hittas här, men jag kan ju såklart skriva ut det också.

you’ll need: vitlök, röda linser, grönsaksbuljong och grädde. sen behöver man ju vatten, olja/smör att steka i och gärna lite smaksättningar som salt, peppar, citron etc men det räknas väl inte som ingredienser?

det är bara att fräsa vitlök i smör/olja, hälla på röda linser, koka upp med grönsaksbuljong (inte för mycket, då blir soppan vattnig) och låta koka i ungefär en kvart. mixa någorlunda slätt, och koka sedan upp igen med (matlagnings)grädde.

om man får lyxa så servera med rostad lök och persilja! :))))

♡♡♡♡♡♡♡
MATILDAS BÄSTA SPAGHETTI

ÄLSKAR DETTA!!!!
spagetti
vitlök
Sambal oelek
Matlagningsgrädde
Parmesan
(olivolja, salt och peppar)

Koka pasta till al dente. Medan den kokar, hacka vitlök och riv parmesan häll av pastan, häll i olivolja i kastrullen du nyss kokade spaggen i, lägg i valfri mängd hackad vitlök och sambal oelek och låt fräsa en liten stund, häll i en skvätt grädde (beroende på hur gräddig en vill att den ska vara), och låt koka upp. Häll i pastan och massa parmesan och bland runt. SÅ. JÄVLA. SMARRIGT.

(vill en lyxa kan man pressa lite citron över, det är gotte)


PAMELAS FLÄSKFILÉMEDALJONGER 
i helgen stekte jag upp fläskfilémedaljonger, hällde i creme fraiche och lite dijonsenap, kryddade salt/peppar/chilli och rörde om. till det skivade jag sötpotatis i stavar och satte i ugnen. smakade HIMMEL. åt det idag igen i matlåda och var om möjligt ÄNNU godare. tipstipstips.

♡♡♡♡♡♡♡
HELIUMMAS SPARRISSOPPA MED GRÖNA LINSER
Gul lök, ta två eller så
Mycket sparris, skurna i rejäla bitar
Grönsaksbuljong 2-3 st
Havregrädde, en hel del
Vatten

Fräs lök och sparris med salt och peppar, i med vatten, buljong och linser. Koka i 20 min och ta så mycket havregrädde du vill ha i.
Krydda med vitlökspulver/peppar o ev. gurkmeja för färg, Ha i extra salt och peppar om det behövs.

Så fyra köpingredienser om man inte räknar med vattnet och kryddorna. Höfta allting och smaka av!  Mmmmhhh!!!


LINNEAS BÄSTA CACIO E PEPE
Världens bästa och en av de snabbaste maträtterna (plus jättefin historia bakom receptet).
Spaghetti
Riven parmesan
75 g smör
1 rågad tesked grovt nymalen svartpeppar
2 dl pastavatten

Koka spaghetti i saltat vatten, när pastan nästan är klar steker du nymalen svartpeppar i smör i en stekpanna. När pastan är klar häller du av vattnet, men spara ca 2 dl. Blanda i spaghettin i smöret och häll på vattnet. Blanda i riven parmesan och rör runt tills vattnet och osten har lagt sig som en hinna kring pastan. Det gäller att vara lite snabb medan allt fortfarande är varmt och rör ordentligt tills allt är blandat. Ät! Supergott och så enkelt. Här finns lite noggrannare beskrivning och recept på Cacio e Pepe.

♡♡♡♡♡♡♡
CAROLINES KRÄMIGA SAFFRANSPASTA MED KRÄFTSTJÄRTAR
1. Koka valfri pasta, jag brukar köra färskpasta, vanlig barilla eller typ penne.
2. När pastan är klar och vattnet avhällt – Blanda i creme fraiche gourmet med saffran- och tomatsmak och låt den bli varm genom att röras runt med pastan. Här är vi lata och värmer inte creme fraichen i separat kastrull, orka disken.

3. Släng i valfri mängd kräftstjärtar och rör runt.
4. Dela cocktailtomater, släng antingen ned de som de är, vill du ha de varma och med lite mer sting, stek de litegranna i vitlöksolja och/eller chiliolja. (Obs! Olja/kryddor räknar inte jag som en ingrediens.)
5. Blanda ner ruccola.

Klart! Om du fuskar med en sjätte ingrediens hade jag toppat med riven parmesan. Man kan aldrig äta för mkt parmesan! <3
Steker man inte tomaterna tar detta 5 min från det att man slängt i pastan i vattnet tills man är klar.


ALEX MOROTSSOPPA
Världens godaste morotssoppa:
Morötter
Palsternacka
Kokosmjölk
Gullök
(Kryddor) Ex. ingefära, curry, chili, vitpeppar, salt

Skiva morötter och palsternacka i ca 2 cm slantar, riv löken och fräs ihop allt i en kastrull i ca 1 minut. Häll sedan i vatten så de täcker rotfrukterna och låt koka ihop i ca 10-15 min. Krydda och tillsätt kokosmjölk. Låt koka upp en liten stund och mixa sedan allt med mixerstav. Svingod lunch/brunch/middag whatever på typ max 30 minuter.

♡♡♡♡♡♡♡
B’s GRATINERADE AUBERGINE
Man kan gratinera aubergine superenkelt och äta med sallad.

Skiva en aubergine i tunna tunna skivor och låt vila på hushållspapper cirka 20 minuter med salt på. Torka av skivorna, häll lite olja i en ugnssäker form och lägg på skivorna. Strö över massor massor av parmesan. Grädda i ugnen på 175 grader cirka en halvtimme eller när skivorna är mjuka och osten lite färgad. (Har man örter hemma är detta gott att hacka och strössla över)

Äts med fördel tillsammans med hummus som inte alls behöver vara krångligt och kan göras när auberginen ligger i ugnen. Räcker bra med en burk kikärtor, ganska generöst med solrosolja (eller olivolja) och salt som sedan blandas ihop i en mixer. Vill man lyxa kan man hälla i tahini och spanskpeppar också!


MAI’s FAVORITE ROASTED SWEET POTATO W/ CHICKPEAS, GOAT CHEESE AND CORIANDER
I love this idea! I feel more lethargic about cooking in the summer, but sometimes you want a warm winter meal without a ton of effort. This is going to be my go-to for the winter! It’s vegetarian and can easily be vegan if you sub out the goat cheese: Roasted Sweet Potatoes with Chickpeas and Coriander from Renee Kemps. Here’s the link.

Ingredients (excluding basics like salt, pepper, olive oil, etc):
2 big sweet potatoes
100 gr chickpeas, drained
200 gr goat cheese, soft
handful fresh coriander, chopped up
lemon (wedges), to serve

It’s not suuuper quick (you do have to bake the sweet potatoes for a while) but it’s so easy to put together that I think it’s totally worth it. You basically just pop the potatoes in the oven, top with the chickpeas and cheese for 10 extra minutes and then top with cilantro. Also the flavors are simple but delicious! I personally used sweet potatoes, not yams (the ones that are more yellow than orange inside) and thought it had a better texture, more like a normal potato. I feel like there are many more but I’ll just post this one and see what everyone else comes up with!

♡♡♡♡♡♡♡
EMILIES GRÖNSAKSÄRTSOPPA:
Den beste grønnsaks-ertesuppen: Gule erter, potet, gulrot, løk og buljong. 

Fres en gul løk, ha i 2-3 poteter i terninger, 2-3 gulrøtter i biter, buljong og gule erter, dekk med vann og la koke til grønnsakene er møre. Det er den beste høstsuppen, og den er like god kald som matpakke dagen etter!


ELLENS DET ENDA BRA JAG FICK AV DIG-PASTAN:
Har ett recept på en pasta. Mitt ex bjöd mig på det och jag blev typ kär där och då. Nu i efterhand tänker jag att det fan var det enda bra han gav mig. Jävla svin. Aja. GO PASTA:

ingredienser:
spagetti
zucchini
valnötter
parmesan
citron
(+ salt, vitlök och olivolja men det tycker jag inte räknas som separata grejer??).

*koka pasta
*skär zucchinin i halvmånar, salta på alla sidor
*hacka en hel del vitlök
*värm rikligt med olja i panna
*fräs zucchinin, lägg i vitlöken när zucchinin typ är färdig(mjuk å blank)
*ta av från plattan innan vitlöken bränns vid och zucchinin fått lite färg
*häll zucchinin och vitlöken (och oljan!!) över din pasta.
*pressa över en citron, strö över riven parmesan och krossade valnötter
*njut å kicka ass å skit i alla dumma killar

e

Translation. 20 recipes with only 5 ingredients each created (or found) by you guys.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
21kommentarer
  • Älskar det här inlägget! Så himla bra idé

    Elin 2015-11-20 13:55:03 http://alfonx.blogg.se
    Svara
  • Så inspirerade, tack för alla recept- här ska testas!

    Magdalena J 2015-11-11 10:08:41
    Svara
  • Så bra! Bookmarkar detta inlägg inför framtida (typ ikväll) trytande inspiration vid matlagning. Tack Sandra och alla ni som tipsat om fina recept!

    Frida 2015-11-10 08:31:29
    Svara
  • Så bra matinspo! Vill bara tillägga att ägg, ost och mjölkprodukter INTE är vegetariska. Urvattna inte ordet! En vegetarian äter inget som kommer från djur…

    Edie 2015-11-08 21:33:53
    Svara
    • Svar på Edies kommentar.

      äh kom igen. tycker denna debatt e SÅ skev och tonen otroligt brysk. alltid pekpinne och fyfan-vad-äckligt-du-är-omoralisk-attityd. kan vi försöka LÄRA UT hur man äter bättre för både djur och miljö istället för att peka finger.

      Sophie 2015-11-09 18:10:20
      Svara
    • Svar på Edies kommentar.

      Hejahejaheja dig!! Det är så sant!!!! <3 <3 <3 <3

      Ebba 2015-11-09 13:15:22
      Svara
    • Svar på Edies kommentar.

      Tack för den här kommentaren, jag blev också irriterad på det! Det är skillnad på köttfritt och vegetariskt!

      alma 2015-11-09 06:41:38
      Svara
    • Svar på Edies kommentar.

      Min mamma är vegetarian sedan nästan 50 år tillbaka. Tror du blandar ihop vegetarian med vegan…

      Karin 2015-11-08 23:06:26
      Svara
      • Svar på Karins kommentar.

        Nope, vegetarian betyder att en inte äter animaliska produkter – punkt- (eller ok, vissa meningsskiljaktigheter kan förekomma, som typ vid honung)
        Däremot är det många idag som använder ordet fel, och kallar lakto-ovo-vegetarianer eller till och med pescetarianer för vegetarianer.

        Här går det att läsa om hur reklamombudsmannen fällde Quorn(Marlow Foods Ltd) 2012 för deras uttalande att quorn är vegetariskt(det innehåller nämligen äggvita). Idag i svenska mataffärer står det ovo-vegetarisk på deras produkter, eftersom de innehåller ägg. http://reklamombudsmannen.org/uttalande/quorn

        Vegetarian – äter inga delar från djur och inte heller mjölkprodukter eller ägg
        Ovo-vegatarian – äter inga delar från djur och inte heller mjölkprodukter. Äter däremot ägg
        Lakto-vegetarian – äter inga delar från djur och inte heller ägg. Äter däremot mjölkprodukter
        Pescetarian – äter inte kött från annat än fisk och skaldjur. Äter ägg och mjölkprodukter

        Veganism däremot är bredare än att bara handla om kost. En vegan äter vegetarisk kost och har sen också som mål att undvika andra animaliska produkter, som t ex skinn, ull, silke, bivax. Veganer brukar också försöka undvika djurtestade produkter och andra saker som leder till att djur utnyttjas, t ex cirkusar och djurparker

        Kram på er allihopa och kolla gärna på dokumentärerna earthlings(finns på youtube) och cowspiracy (finns på netflix)

        lias 2015-11-09 00:23:29
        Svara
  • Åhh! Allt ser så gott ut! 😀

    ellenlundis 2015-11-08 19:45:01 http://finlandsgullet.wordpress.com/
    Svara
  • Vill börja med att säga : Millian +1!

    Och sen vill jag bara säga att detta var en så himla bra idé sandra! Tjohej vad mycket matpepp!

    johanna 2015-11-08 18:11:52
    Svara
  • så bra inlägg! massa inspiration 🙂

    Ebba 2015-11-08 18:10:47 http://ebbaoctavias.blogg.se
    Svara
  • Gud vilket bra inlägg, man behöver mat inspo såhär i november. Är väldigt supen på sötpotatis, tror att jag ska testa detta receptet i veckan. puss

    Annamariaa 2015-11-08 14:57:06 http://Annamariaa.blogg.se
    Svara
  • Vet inte var eller hur jag skall skriva för att denna kommentar skall publiceras… Men gör mitt bästa. För sanningen. På tal om vad vi äter:

    Ost och mjölk är inte bättre än köttkonsumtion. Alla mejeriprodukter hänger direkt ihop med köttkonsumtion. Tjurar kan inte mjölkas, alltså blir alla tjurarna inom mjölkindustrin till kött. Kossor blir dräktiga (gravida, för den som inte förstår) mot sin vilja: alltså de våldtas för att sen kunna producera mjölk. Mjölken människor dricker är ämnade kalven. INTE människor. Var i världen ser vi vuxna djur dricka mjölk? Ingenstans. Mjölken hör till barn.

    Inom äggindustrin mals alla pojkycklingar ner och dör. För de kan inte ge ägg och är alltså odugliga för äggproduktionen. Vilket slöseri på liv! En höna producerar ägg 1-1,5 år innan den är så slutkörd att den inte är duglig längre och mördas. I bästa fall säljs kroppen som kött.

    Och ändå får vegetarianer cred hit och dit. SLUTA! Snälla.

    Den som tror att ägg och mjölk inte dödar. Tänk till! Äter du ägg och mjölk kan du lika bra äta kött. Gör saker på riktigt: bli vegan.

    Ät vad du vill. Inte vem du vill.

    Tack för mig.

    Millan 2015-11-08 13:47:10
    Svara
    • Svar på Millans kommentar.

      Alla kan inte äta veganskt. Ens egen hälsa måste ALLTID gå först.
      Att få i sig alla näringsämnen genom vegansk kost fungerar bra för många men långt ifrån alla kan leva på en sån kost.
      Att skuldbelägga de som äter kött och/eller andra animaliska produkter gör inte fler till veganer/vegetarianer.
      (Förlorat 13 år av mitt liv pga kosten och ett stort hinder för att bli frisk har varit all skuldbeläggning när jag ätit animaliska produkter)

      Jenna 2015-11-08 19:46:32
      Svara
    • Svar på Millans kommentar.

      Hej, jag tror tvärt emot faktisk att om man går runt och trycker sin tro i ansiktet på folk på ett ”gory” sätt kommer man inte bidra till något bra för vegorörelsen faktiskt. Det är precis det som får folk att ta avstånd. Inspirera genom att leda och föregå med gott exempel tror jag på istället, och inspirera andra positivt. Tex genom att publicera recept som här ovan. Kan bli så himla less på att vegorörelsen kan vara så elitistisk, det är precis vad som avskräcker folk?! Med vänlig hälsning, vego sedan 12 år tillbaka

      annan vego 2015-11-08 16:52:32
      Svara
    • Svar på Millans kommentar.

      I kjøttkonsumpsjon som etisk problemstilling er det relevant å legge merke til at dyr lider i egg- og melkeprodusjonen også, men vegetarisk kost har stor miljømessig gevinst. Jeg er vegetar, spiser både egg og melk, dog kun økologisk. Det er fordi fôret som brukes i økologisk egg- og melkeproduksjon ikke er basert på soja, som er ødeleggende for miljøet. Høner som produserer øko-sertifiserte egg har også bedre liv, med mer plass og skikkelig fôr. Jeg er vegetar av den grunn at jeg vil gjøre en god ting for miljøet. Jeg antar at argumentene dine handler mer om etikk og dyrevelferd. Det burde presiseres..

      Emilie 2015-11-08 16:37:52
      Svara
    • Svar på Millans kommentar.

      Du jag håller med, man ska inte få
      Beröm för att man är vegetarian, MEN det är bätre att avstå
      Något, än ingenting alls !! <3 // ockzå vegan

      Hejhej 2015-11-08 15:34:17
      Svara
    • Svar på Millans kommentar.

      Så rätt!! Fast jag tänker att sure, vegetarianer får för mkt cred men samtidigt gynnar det nog veganismen med. Tänker att när folk hör /ser så mkt cred till vegetarianer i media osv kan det kanske få dem att fatta varför det är fel med kött. Vilket för somliga leder till en vidare reflektion om hela industrin och även varför det är fel med ägg/mejerier. Men jag är med dig, att gå runt och tro att man gör skillnad för djuren/miljön för att man är lakto-ovo är helt fel…

      H 2015-11-08 15:21:21
      Svara
  • Kommer du att hålla i en bloppis nångång? 🙂 tycker du har en sån fin stil

    Ninni 2015-11-08 12:04:30 http://ninnidot.blogg.se
    Svara
  • Så fint! Tack och bock som killen på herr judits sa igår.

    Therese 2015-11-08 11:53:45
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!