pasta carbonara – christmas edition.

carbonara

Pasta carbonara är en rätt som ligger mig mycket varmt om hjärtat som ni vet. Den går att piffa upp på många olika sätt men allra godast tycker jag den är i sin originalform. Fast när det närmar sig jultider och sånt härligt ska man ju såklart laga sig en julcarbonara! Den hemliga ingrediensen i denna är såklart saffran.

Sandras grund-pasta carbonara (två personer)
– Ett halvt paket bacon (går självfallet att byta ut mot fejkon om man är veggo)
– Två dl parmesan (riv själv, köp ej färdigriven den har mkt mindre smak)
– Spaghetti för två.
– En stor vitlöksklyfta eller två lagom.
– Lite färsk persilja
– 3 ägg
– Salt & svartpeppar

Och addera för att göra julcarbonara:
– cirka en knivsudd saffran

Steg för steg:
1. Stek skivad bacon i en stekpanna.
2. Koka pasta.
3. Blanda cirka 1 och en halv dl riven parmesan med en äggula + salt och peppar i en skål.
4. När pastan har ungefär en minut kvar till al dente, häll över den i ett durkslag
5. Lägg finhackad vitlök i kastrullen med en skvätt olivolja, fräs i några sekunder.
6. Häll i spaghettin i kastrullen tillsammans med parmesansåsen och baconet. Blanda ordentligt medan plattan är på.
7. Servera direkt. Hyvla över resten av parmesanen, klippt persilja och salta och peppra. Don’t go low on the svartpeppar. På toppen lägger du en rå äggula som personen som ska äta sedan kan röra runt själv.

pasta.
För att göra christmas edition carbonara: addera saffran i steg sex.

pasta.
Klart. Jag hade lite ärtskidor hemma så de fick också hänga med. Saffranen smakar iaf mycket och passar väldigt fint med allt det andra.
.

Translation. To make a christmas version of my favorite dish carbonara: add saffron in the sauce.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
  • gjorde carbonara efter ditt recept idag för att fira avklarad tenta, blev fantastiskt gott 🙂

    ems 2015-11-25 22:42:37
    Svara
  • Underbart! Men jag föredrar vanlig carbonara, är ytterst trogen i just den frågan 😉

    Mrs Müller-Sandvik 2015-11-24 20:54:38 http://juliamullersandvik.se
    Svara
  • Gjorde en liknande förra året, men kokade upp en skvätt grädde med saffran som jag blandade i med pastan 🙂 Sååå gott!

    Amanda 2015-11-24 20:08:33 http://momentswithme.blogg.se
    Svara
  • Ett annat tips är att spara lite av pasta vattnet när man häller över pastan i ett durkslag och använda till carbonaran, det hjälper att tjockna såsen 🙂

    Charlotte 2015-11-24 19:52:58 http://Cizzim.blogg.se
    Svara
  • Apropå vegetarisk bacon! Jag köpte det och det smakar verkligen exakt som bacon. Och jag gillar ju inte ens bacon, jag hoppades att det skulle smaka annorlunda, haha. Bara en rolig grej.

    k 2015-11-24 18:06:48
    Svara
  • har verkligen inte sett en enda liten skymt av saffran här i usa vad jag kan minnas. ska FROSSA i denna genikrydda när jag kommer hem.

    Vicky 2015-11-24 16:32:34 http://vickys.se/
    Svara
  • Åhhh <3 fast jag undrar hur du klassar vego när du skriver så? Ägg och ost är ju inte vegetariskt utan lakto-ovo. Vegetariskt = inga animaliska matprodukter alls. Vegan = inga animalier eller animaliska produkter i vardagslivet typ läder dun osv. Kram!

    Daniella i Edinburgh 2015-11-24 12:04:07 http://Forbiddenforest.blogg.se
    Svara
    • Svar på Daniella i Edinburghs kommentar.

      alltså, får panik av formuleringen på din kommentar. du förstår ju precis vad hon menar när hon skriver vego. går du på restaurang så kommer du se att nästintill alla restauranger kommer att markera typ en pizza med bara ost som vegetarisk, till exempel. ordet vego allmänt = äter inte kött. mvh vego (lakto-ovo )

      r 2015-11-24 18:45:27
      Svara
    • Svar på Daniella i Edinburghs kommentar.

      När man talar om mat är det enklare om alla bara skriver vegetariskt för laktovo och vegan för helveg. Det är så det har kommit att används och uppfattas i det gängse språkbruket. Det är tyvärr svårt att ändra på uttryck som har fått fäste bland folk, även om man inte gillar det.

      Sen att det inte är korrekt enligt eu-lagar (typ) för produktmärkning är en annan sak

      M 2015-11-24 13:02:46
      Svara
      • Svar på Ms kommentar.

        Exakt. Vego innebär lakto-ovo-vegetariskt i dagligt tal. Vad regler kring märkning av livsmedel säger är något helt annat. Ord betyder vad de flesta menar med dem, det där är en fajt veganerna mest gör sig fåniga med. Hur sympatisk veganism i sig än är så utgör dess utövare sällan någon vidare bra PR för saken…

        Hanna 2015-11-24 16:12:44
        Svara
        • Svar på Hannas kommentar.

          så spot on ang. orddefinitionen 🙂 förstår inte varför man måste var så översittig och se ner på köttätare/lakto ovo-veggisar bara för att man är vegan!

          Sophie 2015-11-25 11:41:12
          Svara
  • Låter ljuvligt! Vill ha saffran i prick allt just nu så det här måste jag testa!

    Sandra 2015-11-24 08:29:00 http://atilio.metromode.se
    Svara
  • Saffran är en av mina absoluta favoritsmaker. Detta verkar sååå smarrigt, sparar receptet!

    Klara 2015-11-24 07:43:38 http://klaraamandas.blogg.se
    Svara
  • Vill bara tipsa om att om man vill ha en veggo-version så funkar även smörstekta tunt skivade champinjoner alldeles utmärkt! 🙂

    Karin 2015-11-24 07:08:08
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!