20 recept på under 5 ingredienser.

I oktober frågade jag om era enklaste men godaste recept på under 5 ingredienser. Jag publicerade ett gäng av dem i november (som du hittar här) och idag är det dags för ytterligare 20 stycken recept komponerade (eller funna) av er.
Enjoy some matinspo!
Mer kommer när ni minst anar det.


EMILIAS SVINBILLIGA TOMATSOPPA.
Tomatsoppa alla dagar i veckan. Pusslade ihop ett inlägg med recept på det häromdagen så istället för att beskriva ingående här kommer länken. Funkar alltid och smakar gott oavsett vad man slänger i. Plus för inga matlagningskunskaper behövs och för att det är svinbilligt.

 
♡♡♡♡♡♡♡
JOHANNAS MOROTSPASTA MED RUCCOLA
(För 2 personer)
4 Morötter
2 Vitlöksklyftor
2 dl Matl. grädde
1,5 dl västerbottensost (i receptet står det 0,5 men.. ost är gott)
Ruccola (Så mkt man vill)
Valnötter att strö ovanpå

Skala och riv morötter, stek i olja tillsammans med pressad vitlök några minuter. Tillsätt grädde, låt småkoka några minuter till. Lägg i ost, ta pannan från värme. I med ruccolan, salta och peppra om det behövs. Ät med pasta och strö krossade valnötter över.

Är egentligen 6 ingredienser, men det jobbigaste du gör är att riva morötter.


MADELEINES FAVORITRECEPT PÅ INDISK DAL-GRYTA (FRÅN VEGANIA)
Jag tror jag äter den 2 veckor/mån (gör alltid storkok när jag lagar mat). Nu är det fler än 5 ingredienser i receptet jag strax länkar, men en kan ju helt klart skära ner på antalet.
Det här räcker: färsk ingefära, röda linser, vatten, kryddor och färsk spenat.
Äts med ris bredvid eller bara med en macka bredvid om en inte orkar koka ris! Ni hittar receptet här!

 

♡♡♡♡♡♡♡
WOLVS TORTELLINIGRATÄNG
Ingredienser :
2 pkt tortellini (älskar de med fyra sorters ostar)
1 pkt bacon
3 dl grädde
1 förpackning ost (tipsar om emmentaler ost här = ) )

Tillvägagångssätt: Sätt ugnen på 200 grader. Koka tortellinin enligt förpackningen, stek baconen.
Lägg i baconen i kastrullen med tortellini och häll i grädden. Låt koka upp en stund. Lägg i en ugnsform, på med ost och in i ugnen i ca 20 minuter.
TJUGO MINUTER! : D
Maten tar därmed typ ingen tid alls. Servera med grönsaker = )


CORNELIAS JÄTTEGODA SALLAD.
Åh! Jag har en jättegod sallad:
1 avokado, 2 tomater, 1 förpackning kikärtor och 2-3 msk pesto. Skär avokadon och tomaterna i mindre bitar, häll av kikärtorna och lägg dem i en skål, häll över avokadon och tomaterna och blanda ner peston och rör om.
Servera!
Smaksätt med salt, peppar och kanske lite olivolja om en vill. SÅ nom. Här har jag recept och bild på hur gott det är.

♡♡♡♡♡♡♡
MATHILDAS BAGUETTEMIDDAG
Mitt bästa recept när jag är lat och bara orkar minimal matlagning men ändå vill ha god mat:
– Köp ICAs surdegsbaguette.
– Sätt in så stor bit du orkar äta i ugnen enligt förp.
– Choppa romantica-tomater, basilika och rödlök (blanda med olivolja + salt och peppar).
– Ta ut baguetten och lägg på röran. Lägg på stora bitar mozzarella och in i ugnen typ 1 min till.

Överkurs: gnid brödet med vitlöksklyfta innan du lägger på röran.
Det är ju inte så jäkla nyttigt men vem bryr sig om det pga mozzarella och baguette är svingott.

IDAS OLIV-OCH-RÖD-PESTOPASTA
Pasta
Röd pesto
Fetaost
Svarta oliver
Körsbärstomater

Koka pasta. Rör ner en burk röd pesto. Toppa med svarta oliver, körsbärstomater i halvor, fetaost. Peppra med svartpeppar. Ät.

♡♡♡♡♡♡♡
LAURAS BELGIAN WAFFLES (+ AN APPETIZER)
I have two!
The first is for Belgian waffles (we brunch a lot)
– whisk 2 cups heart healthy bisquick (it’s vegan for those that would like a tip), 1 1/3 cup almond milk, 2 tbsp oil, and 1/4 cup apple sauce together.
Spray waffle iron with cooking spray and pour batter into center. Wait for the beep and voilà! Add maple syrup and done!

The second is an appetizer – slice baguette into two inch slices, drizzle with olive oil and add chopped avocado and crumbled goat cheese – stick in oven until warmed and slight toasted.


EMMAS PAPPAS BÄSTA KYCKLINGRÄTT.
Min pappa brukar laga världens enklaste och godaste kycklingrätt. Känns fräsch och ganska lyxig faktiskt, en av mina favvorätter just nu. Tror att den är från kokboken ”Köp hem 5” som för övrigt är en superbra kokbok med enkla recept och få ingredienser. Här är recept:

Ingredienser:
Kycklingfilé (en per person)
Potatis
Ruccola
Fetaost
Dressing (hemmagjord av olja, balsamvinäger och honung)

Tillaga potatis på valfritt sätt. Krydda kycklingen (salt och peppar) och bryn sen i en stekpanna (med smör eller motsvarande) och sätt den sen i ugnen i ca 20 min (175 grader). När allt är klart lägger du ruccola och fetaost (smulad) över kycklingen. Blanda balsamvinäger, honung och olja och ringla över. Servera och NJUT!

♡♡♡♡♡♡♡
ALEX PASTA ARRIBIATA.
1 st röd chili,
2 st vitlöksklyftor,
1 burk krossade tomater från Mutti,
1 kruka färsk basilika och riven parmesan.
+ pasta förslagsvis penne
(Bästa med denna rätt är att den går lika fort att göra som att koka pasta)

Koka pastavattnet
Slå på olivolja i en het panna.
Hacka chilin och 1 vitlöksklyfta.
Släng i pannan och fräs till det doftar wow.
Släng på tomatkross.
Pressa i en vitlöksklyfta.
Riv i några basilikablad.
Lägg i pastan i det kokande vattnet.
Låt såsen koka tills pastan är klar.

Blanda i pastan med såsen och garnera med basilika och en jävla massa parmesan. Hackad ruccola och iskallt citronvatten är ju så sjukt bra till.


ALICE MED ICE GRÖNKÅLSPASTA.
Pasta
Havregrädde
Vitlök
Olivolja
Grönkål
Okej förlåt 6 ingredienser men sötmandel!!!

1. Mixa sötmandel, en klyfta vitlök och olivolja till en pesto-liknande grej!
2. Stek grönkålsblad (obs ej de hårda stjälkarna) i massa olivolja och hackad vitlök
3. Slå på havregrädden och stuva bladen ett tag
4. Koka pasta
6. Blanda pastan med mandel-peston och grönkålsstuvningen
7. Servera med flingsalt och massa massa svartpeppar!

.
♡♡♡♡♡♡♡

JULIAS CRÉME NINON
(Grön ärtsoppa)
– Gröna ärtor
– Grönsaksbuljong
– Vitt vin
– Gul lök
– Bacon

Stek löken i lite smör, koka upp ca 1L vatten med två buljongtärningar i (i en separat kastrull). Lägg till ca 1 dl vin till löken och låt den koka in, häll över halva buljongen i lökkastrullen och lägg till ärtorna. Låt koka en liten stund & stavmixa skiten ur den.
Häll över med tillräckligt med buljong för att få en najs konsistens.

Stek bacon knaprigt & strö över soppan.  NJUT


LINNÉAS DUBBELBAKADE POTATIS MED KANTARELLER
Jag har ett recept på fantastiskt god dubbelbakad potatis med kantareller – potatisar, kantareller, kokosolja, schalottenlök, havregrädde och lite kryddor.
Dela potatisarna på mitten och lägg in dem i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Gröp sedan ur dem men spara skalen.
Skär kantareller och lök i bitar, stek en liten stund och blanda sedan med potatisen.
Rör ner kokosolja, havregrädde, salt och vitpeppar. Lägg tillbaka fyllningen i skalen och sätt in på 225 grader i ca 15 minuter.
Klart!
Utförligare recept hittar du här.

.
♡♡♡♡♡♡♡

CHARLOTTAS PYTTIPANNA

Pytt i panna! (OBS grymt pga jättebra bakismat! :))))
Ta vad som finns i kylen, tjoffa ner i en stekpanna. Kanske finns detta i kylskåpet:
Potatis
Lök
Nåt kött (typ korv)
Persilja
Ägg

Gör såhär:
Sätt på valfri lista på Spotify -Nu kör vi!
Koka potatisen lätt, skär sen i lagom stora bitar.
Hacka lök och skär kött i bitar.
Tjoff -pang- bom ner med allt i pannan!
Stek i smör, häll i persilja (salta lite också) tills allt har fått lite färg.
Stek ett ägg, antingen sunny side up eller down, det väljer man själv.
Öppna en flaska rödtjut. (Eller vad man nu vill dricka till, såklart.)
Ät, drick och njut husmanskostens lov!

 


EMMAS BÄSTA ONE-POT-PASTA
One-pot-pastas! Här är ett helt gäng. Okej, vissa har kanske mer än 5 ingredienser men jag har tex gjort nr 1 och 5 och det är verkligen bara att lägga massa saker i en gryta och låta det va, klart!

 

♡♡♡♡♡♡♡
SARAS AVOCADOPASTA

koka pasta. rör ner avocado, creme fraiche, citron och parmesan i en skål. När pastan är färdigkokad är det bara att blanda alla ingredienser och äta! mums! Vill man trotsa fem ingrediensers regeln kan man lyxa till med lite körsbärstomater , bacon eller kyckling i pastan också men det funkar finfint utan också!

 

♡♡♡♡♡♡♡
JULIAS UGNSROSTADE ROTFRUKTER MED FETAOSTSÅS.

– Släng in valfria rotfrukter på 200°C i ugnen. (T.ex. sötpotatis, potatis, lök, morot). Jag brukar ha lite olivolja och flingsalt på, men det går säkert göra på många andra sätt för att få till goda ugnsrostade rotisar.
– Gör under tiden bästa fetaostsåsen: Smula fetaost i en skål, tillsätt turkisk yoghurt, pressad vitlök salt och svartpeppar.
– KLART

 

♡♡♡♡♡♡♡
J’s FEM SNABBA SUPERTIPS
Några av mina favosaker att fixa i köket (är väldigt lat när det kommer till matlagning):

1. blanda edamamebönor + ädelost + valnötter + päron, bitar i den storlek som önskas=> succé. Äter det oftast som sallad endast, men funkar ju bra som tillbehör (ex om en har en pojkvän som ”måste få i sig näring” ( godare än glass. Äter även denna som den är, men går också utmärkt att ha som tillbehör. Till grillat på sommarn till exempel.
3. fjärilspasta + makrill i tomatsås (ja pålägget) => gudars så gott. Och billigt!!
4. vietnamesiska vårrullar (tror jag det kallas): rispapper, färsk koriander, jordnötter, hoisinsås + grönsaker/räkor efter önskemål
5. lasagne (på riktigt den godaste jag någonsin ätit): Knorrs färdiga lasagne mix, vatten, mjölk, grönsaker/kött efter önskemål

 

♡♡♡♡♡♡♡
MALINS BASRECEPT PÅ LINSER

Här kommer ett väldigt enkelt basrecept jag fått av min kära syster som en kan ha till typ vad som helst!
Det är en slags linsröra som är supergod och mättar fint i magen.

Det du behöver är:
-Grönsaksbuljong
-Röda torkade linser
-Hirsflingor
-Krossade tomater
-Grön currypasta

Koka upp 1 grönsaksbuljongtärning i vatten (ca 4-5 dl). När buljongen lösts upp i vattnet slänger du på 1 dl röda torkade linser och 1 dl hirsflingor. Låt det koka i några minuter. Häll på 1 burk krossade tomater och någon tesked grön currypasta (ta mer om du gillar det spicy!). Låt allt puttra ihop tills linserna känns mjuka.
Krydda med valfria kryddor och servera som det är eller med valfritt tillbehör. Jag har ätit det med alltifrån stekta grönsaker till torskrygg.

 

♡♡♡♡♡♡♡
SOFIAS ÄDELOSTPASTA MED LAX.
Något jättejättejättegott som känns väldigt rikt utan att vara så mäktigt att man inte mäktar med resten av dagen skrivs ut såhär!

Pasta (lagom kanske till 3-4 personer)
Fryst bladspenat 400-500 g
Ädelost (kvibilletrekanter med sån rund kortaste sida)
Ev. rökt lax 100-200

Koka pasta och blanda bladspenaten och ädelosten i separat kastrull. När det värms fixar de en sås av sig själva. Blanda ihop. Lägg ev. i laxen på slutet skuren i mindre bitar och sen klart!!! asbra mat!!! Tom skrytig!!

.

Translation. 20 recipes with only 5 ingredients each created (or found) by you guys.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
  • Det här borde man ju skriva ut och sätta på insidan av ett skåp tills den dagen inspirationen tryter!!

    Anna Jansson 2016-01-12 20:36:19 http://www.annamjansson.se
    Svara
  • Oj, vad roligt att min pesto-/olivpasta kom med! Och så många inspirerande rätter!

    Ida 2016-01-12 20:09:35 http://tinysigns.wordpress.com
    Svara
  • Cornelias JÄTTEgoda är en ständigt återkommande matlåda, bra käk

    amanda 2016-01-12 18:22:03
    Svara
  • Nämen där är ju jag hihi! Alltså verkligen, tack för dessa inlägg!! Har sparat det första som bokmärke, svinbra hyfsat billiga tips som jag har lagat från flera gånger när jag inte vetat vad jag ska göra för mat. Ska spara detta med!

    Cornelia 2016-01-12 17:29:24 http://corneliappelgren.forme.se
    Svara
  • åh så himla himla bra för en fattig student som inte har råd med tjugo olika specialingredienser!

    anna 2016-01-12 16:57:42 http://whiskeysour.blogg.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!