Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

mina äventyr som kändisbantare.

rebecca harrington - jag tar samma som hon

Den senaste boken jag läste ut är en lite mer annorlunda historia från vad jag vanligtvis brukar sätta tänderna i. Nämligen en icke-skönlitterär en!
Rebecca Harrington har skrivit boken (och varit försökskaninen i) ”Jag tar samma som hon – mina äventyr som kändisbantare”.

Är jag knäpp som förresten skulle säga ”Jag tar samma som henne”?
Jag antar det eftersom boken inte heter så? Oh well. (UPPDATERING: japp vi har nu fastställt att man säger ”jag tar samma som hon”. bara jag som är slarvig i språket)

rebecca harrington - jag tar samma som hon

Bokens innehåll kan ni nog lista ut: författaren har testat sig igenom en rad olika kändisdieter och följt dem till punkt och pricka (mer eller mindre) för att se hur man mår när man lever som Beyonce, Karl Lagerfeld eller Elizabeth Taylor till exempel. Eller Greta Garbo, som enligt boken ”saknade” maten hemma i Sverige och hade en gång på en middag i Italien klickat lingonsylt på sina cornflakes och sen hällt kaffe över alltihop. Låter ju rimligt.

rebecca harrington - jag tar samma som hon

Här är alltså reglerna.

rebecca harrington - jag tar samma som hon

Gwyneth Paltrow äter i princip bara dyra gröna grejer. Och är kul.

rebecca harrington - jag tar samma som hon

Victoria Beckham ägnar sig åt fem nävar-dieten som går ut på att du bara får äta fem nävar av mat under en hel dag. Tortyr alltså.

rebecca harrington - jag tar samma som hon

Ännu mer tortyr låter Elizabeth Hurleys vattenkrassesoppa.

Den här boken var ganska rolig tycker jag. Jag skrattade högt några gånger, vilken jag rätt sällan gör i böcker. Dock är det ju bara så att amerikansk witty humor inte riktigt kan översättas till svenska. Vi är roliga på ett annat sätt när vi skriver, på ett mer torrt sätt kanske.  Därför är det som vanligt något som skär i mig när jag läser amerikanska till svensk-översatta böcker.

Jag älskar dock kändisar och skvaller och det här är lite som att läsa ett mer välskrivet nummer av Klick eller People. Men boken är ju problematisk. Även om författaren vantrivs i varenda diet avslutar hon ändå varje kapitel med något peppigt om hur mycket hon har gått ner. I Beyonces kapitel går hon ner mest och trots att hon knappt står ut av att äta så lite och träna så mycket tycker hon ändå att ”Beyonce vet hur man lever” (…). Eller så var det något i översättningen som tappades, vad vet jag. Jag skulle i varje fall inte rekommendera den till någon som har ätstörningar.

Vad vi lär oss är i alla fall att det är sjukt jobbigt att vara kvinna i det här samhället, kanske i synnerhet som kändis där man synas in på millimetern från topp till tå varje dag dygnet runt. Klart man blir lite dum i huvudet av det och börjar äta något konstigt som typ bark och stenar.

Som författaren skriver:
”Det är otroligt svårt – under alla tider i historien – att vara en idealkvinna. Jag har läs vanvettigt många artiklar i mitt liv där någon hävdar att Hollywoods guldålder hade mer realistiska kroppsideal för kvinnor. Och även om vår idealkvinna tekniskt sett har blivit smalare, fanns det ingen tid då det var särskilt härligt för kvinnor och dieter. Till och med klassiska filmstjärnor åt som mentalsjuka människor. 
Faktum är att sedan grekerna i princip uppfann bantning, har ingen tidpunkt i västvärldens historia sluppit undan den.”

~

Translation. Just finished ”I’ll Have What She’s Having” by Rebecca Harrington. A book about celebrity diets, where Rebecca tries them all out. Sad, funny and interesting, but a little bit problematic I feel. Read more about it here!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Tycker att det skulle vara kul att läsa om vad gamla Hollywoodkändisar åt, de framhålls ju ofta som kurviga och som NATURLIGA IDEAL, av både kvinnor och män. Jag tror inte för ett ögonblick på att de åt typ rejäl husmanskost ala 40-talet.

  Emelie 2016-02-09 09:59:05
  Svara
 • Låter helt galet och appropå titeln, jag säger också ”samma som henne”.

  Hanna - Pilates och träningstokig 2016-02-08 15:20:09 http://hannafialotta.blogg.se
  Svara
 • Trist att det grammatiska väckte mer kommentarer än innehållet i boken.

  Lisa 2016-02-08 06:07:13
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Varför är det trist? Grammatik är jätteintressant och boken verkar inte vara speciellt djup… Hade det varit roligare om kommentarsfält var fyllt med bantningstips? 😉

   Anna 2016-02-08 16:45:40
   Svara
 • Antingen
  -Jag tar samma som hon tar.
  eller
  -Jag tar samma som henne.

  fanny 2016-02-07 19:34:47
  Svara
 • Henne låter ju bättre. Men vilken knäpp bok!! Vill nog läsa den på engelska dock.

  Daniella Caspian 2016-02-07 14:32:10 http://Forbiddenforest.blogg.se
  Svara
 • Som flera redan påpekat: både hon och henne är korrekt enligt Språkrådet, så nu behöver ni inte fundera mer på det…

  Karin 2016-02-07 14:16:48
  Svara
 • Hej!
  Jag tror att det syftar på ett underförstått tar dvs ”jag tar samma som hon (tar)” 🙂

  Linnéa 2016-02-07 12:00:43
  Svara
 • Gud vilken spännande bok haha 🙂 Måste jag nog beställa, fast blir nog på engelska… Jag är som du, blir galen på kassa översättningar. Läste t.ex. Lena Dunhamns Not That Kind of Girl på svenska och dels hatade jag boken för att hon är sjuk i huvudet obviously, dels hatade jag den för översättning var vidrig och skämten gick inte alls fram…

  Citrin 2016-02-07 11:53:42
  Svara
 • Både hon och henne är korrekt, vad man säger beror helt enkelt på om ens språkkänsla tolkar ”som” som en proposition eller inte i den här meningen (eller vad man lärt in är ”rätt”, såklart). I den första tolkningen blir det henne och i den andra hon. Inget av det är mer grammatiskt rätt än det andra. Dock tror jag att det är precis som i konstruktionen ”större än jag/mig” att det fortfarandr anses mer vedertaget i skriftspråk med subjektsform (jag, hon) än objektsform (mig, henne).

  https://sv.m.wiktionary.org/wiki/som (under rubriken preposition)

  http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/sprakradgivning/frageladan.html?url=-27634753%2Fcgi-bin%2Fsrfl%2Fvisasvar.py%3Fsok%3Dst%25C3%25B6rre%2B%25C3%25A4n%26svar%3D27068&sv.url=12.c17e514db30bb2a810ea

  ida 2016-02-07 10:48:25
  Svara
 • Det heter, precis som vissa redan nämnt, ”jag tar samma som hon” eftersom man egentligen ska säga ”hon tar” 🙂 detta gäller även när man säger ”han är längre än jag (är)” osv. Ibland är det bra att jobba 5 år på ett äldreboende där det bor flera före detta svenskalärare som rättar en i tid och otid, haha!

  Matilda 2016-02-07 10:43:59
  Svara
  • Svar på Matildas kommentar.

   Svensklärare. 😉

   (Förlåt, har en odräglig rättningsmani härstammande från gymnasietiden där lärarinnan rättade mig tillräckligt många gånger för att aldrig säga fel igen – ”Caroline, det heter inte svenskalärare, det heter svensklärare”, ”Caroline, du spenderar inte tid med någon, pengar spenderas och tid tillbringas”, ”Caroline, nej, jag har inte klippt mig, frisören har”, osv., osv. Hjärntvätt.) 😉

   Caroline 2016-02-07 14:25:56
   Svara
   • Svar på Carolines kommentar.

    På samma sätt som både hon och henne numera anses vara gångbart enligt Språkrådet, är även svenskalärare istället för svensklärare accepterat.

    Sophie 2016-02-07 23:22:44
    Svara
 • Istället för att spekulera i vad som ”låter rätt” kan man ju faktiskt kolla upp vad t ex Språkrådet säger. Detta var det enda jag hittade vid en snabb googling. Det är alltså samma funktion som ”längre än mig” osv fyller. http://dinsvenska.se/ordformer/ar-det-verkligen-ratt-att-skriva-han-ar-lika-stor-som-mig-och-han-ar-storre-an-mig/

  Ann 2016-02-07 10:33:05
  Svara
 • Later spannande och annorlunda! Tack for tips 🙂

  Elin 2016-02-07 10:15:52
  Svara
 • Precis man säger inte ”jag tar samma som henne tar” utan ”jag tar samma som hon tar”. Om man fortsätter meningen alltså 🙂

  L 2016-02-07 10:08:02
  Svara
 • Jag tar samma som hon heter det. En förkortning av jag tar samma som hon tar liksom. 🙂

  Elsa 2016-02-07 09:57:41
  Svara
 • Hon (tar)

  Amanda 2016-02-07 09:54:25
  Svara
 • Jag tar samma som henne, hade jag också sagt. Jag ska faktiskt kolla närmre på detta. Jag köper jag tar samma som hon tar, men om man inte säger det sista ordet så låter det faktiskt fel att säga hon. Jag återkommer!

  Filippa 2016-02-07 09:37:01
  Svara
 • ”Jag tar samma som hon” är korrekt. Om man är tveksam, är det bara att vända på meningen ”hon tar samma som jag” eller att repetera verbet ”ta” på slutet av frasen. ”Jag tar samma som hon tar”. Då ser man att det inte är grammatiskt korrekt med ”henne”.
  Fast HUR viktigt det är, är väl upp till var och en att bestämma.

  Cecilia 2016-02-07 09:29:55
  Svara
 • Hmm nej där säger jag emot faktiskt, jag skulle säga att ”Jag tar samma som hon” är korrekt, pga en slags omskrivelse för ”jag tar samma som hon (tar/gör)”. Men jag förstår vad ni menar med att henne låter bättre i munnen. Kan säkert också vara godkänt, åtminstone i talspråk. 🙂

  Rebecka 2016-02-07 09:27:50
  Svara
 • samma som hon är korrekt!! ”jag tar samma som hon (tar)” säger en liksom :)))

  sandra 2016-02-07 09:25:13
  Svara
 • Haha nej du är inte knäpp. Rent grammatiskt är faktiskt ”hon” fel i den meningen. Det ska vara ett objekt där (dvs säga ”henne”), två subjekt (jag, hon) på det viset är grammatiskt fel.
  Men förklaringen som folk använder sig av är att man *egentligen* säger jag tar samma som det hon tar. Det tycker jag är fel, eftersom man inte alls säger så?
  Jämför med ”du är större än mig” ”du är större än jag/du är större än vad jag är”. Det första är grammatiskt rätt, vad folk än påstår. Fråga Fredrik Lindström 😉

  A 2016-02-07 09:18:28
  Svara
  • Svar på As kommentar.

   Det här med att utelämna ord har människor sysslat med i tusentals år, och det kan kallas ”ellips”. Kolla på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ellips_%28syntax%29
   Det handlar inte om att någon tycker att du egentligen säger något du inte säger, utan att det är en språklig konstruktion som ofta används av människor, såpass ofta faktiskt att den har gett upphov till ett vedertaget syntaktiskt begrepp.

   L 2016-02-08 03:08:03
   Svara
  • Svar på As kommentar.

   TACK! Förstår mig inte på hur folk kan hävda att man *egentligen* säger något man inte säger.

   johanna 2016-02-07 14:43:43
   Svara
   • Svar på johannas kommentar.

    Precis! Man säger ju det man säger, inte det man inte säger. Uttalad man inte ”tar” på slutet så kan man inte hävda att man ”egentligen” säger det…

    C 2016-02-07 16:04:07
    Svara
 • Hahah tror ”jag tar samma som henne” är korrekt faktiskt! Så skulle jag säga.

  sandra 2016-02-07 09:10:49 http://sastronauten.blogg.se/
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!