Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

m. varken mer eller mindre.

Petra Backström - M

Som ni vet läser jag väldigt mycket ung vuxen-böcker. Delvis för att jag själv skriver i samma genre och tycker såklart att det är himla spännande att se hur andra gör, men också för att det är min favoritgenre. De brinner på ett annat sätt tycker jag om ni förstår hur jag menar? Det är alltid på liv och död och om att känna så mycket.

Avslutade Petra Backströms debutroman M varken mer eller mindre igår. Den kom ut jättenyss och fick en så otroligt fin recension på Bokhora så jag blev mycket nyfiken.

Petra Backström - M

Boken handlar om nittonåriga Maj från Södermalm i Stockholm. Hon lever ännu i gränslandet mellan ung och vuxen: bor hemma, har just slutat gymnasiet och släntrar mest omkring på dagarna. Dricker öl, hånglar och fikar typ. Boken cirkulerar kring fyra killar i hennes liv som hon inte riktigt kan välja mellan. Alla uppvaktar henne rätt så rejält men hon verkar blasé kring de samtliga.

Petra Backström - M

Boken är skriven i dagboksform och innehåller stundvis sådana här trevliga saker. Älskar när man leker med bokformen.
Fick ganska ofta känslan att författaren har tagit med verkliga delar ur sin egen dagbok – vissa reflektioner och minnen känns nästan lite särade från bokens innehåll. På gott och ont såklart, kanske mest gott om man vill ha fram läsa-någon-annans-dagboks-feeling.

Petra Backström - M

Boken är skriven på ett roligt sätt och påminner mig om Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld (<-läs!). Dock tyckte jag dialogen kändes lite krystad ibland, som en svensk film kan vara när det blir för teatraliskt. Bokhora tyckte däremot precis tvärtom så det kan ju bara vara jag.

En annan sak som jag funderade på när jag läste var när boken egentligen utspelade sig. Det ska vara nutid men ändå kunde jag ofta känna att huvudkaraktären istället passade in i min egen tidig-tvåtusental-tonår. Hon klär sig i helsvart, citerar Bob Dylan, röker Lucky Strike och imponeras av killar som läser Bukowski. Detta för mig är nästan lite… fantasilöst? En slags indieformel jag sett och läst om väldigt många gånger. Den fick mig att längta till de gränslösa tjejerna i Elin Cullheds Gudarna, de som egentligen raka motsatsen till Maj men mer indie än alla i hela Sverige ungefär. Gud, indie är ett så urvattnat ord men vet inte hur jag ska beskriva det på något annat sätt.

Hur som helst en bok jag läste ut väldigt snabbt och som glimrade till ibland, men inte en superfavorit i min bokhylla.

Finns här och här exempelvis.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Hejhej! Jag har precis läst ut denna fina berättelse (tyckte om den, men det kan bero på omständigheterna kring köpet hehe), och hade i åtanke just det där med när den egentligen utspelar sig! Utan att avslöja för mycket; huvudkaraktären är född -86 (räknade bakåt från det som står på sidan 218), så det stämmer ju ganska prick in på beskrivningen att vara ung sent 90-tal/tidigt 00-tal! Okej, klart slut från denna detektiv! Hej! 🙂

  Charlotta 2016-03-14 08:18:08
  Svara
 • Jag älskar ung vuxen böcker, tycker ofta att det är så himla fina

  hanna 2016-02-29 13:10:49 http://www.hannasapelsin.wordpress.com
  Svara
 • Jag har också läst så mycket bra om den här boken, men tycker det är lite skönt att även få lite andra kritiska/konstruktiva tyckanden som motvikt. Kommer nog ändå läsa den och bilda mig en egen uppfattning. Det är svårt att tipsa om böcker eftersom man tycker så olika, men en YA-bok som jag tycker är helt fantastisk är ”Ljus, ljus, ljus” av Vilja-Tuulia Huotarinen. En annan är den ganska nyutkomna ”Vad gör man inte” av Maja Hjertzell.

  Läsresan 2016-02-24 19:14:50 http://www.läsresan.se
  Svara
 • Min absoluta favorit är genren är en ö i havet-bokserien av Annika Thor – som handlar om två systrar som flyr från andra världskriget till Sverige. En massa brinnande och fina gamla miljöer!

  Annie - lättlagat vegokäk 2016-02-24 07:04:38 http://vegokak.se/
  Svara
 • Hej Sandra! Har du läst ” Vi är inte såna som i slutet för varandra” (nä det går inte att läsa utan att nynna Håkan i huvudet) av Katarina Sandberg? Är enormt mycket typiskt Sandra-bok, om jag får sägs det. Jag ÄLSKADE den. Tips tips.

  A 2016-02-24 02:22:31
  Svara
 • Åh, tycker så mycket om när du tipsar om böcker. denna ska jag helt klart se till att lösa.

  linda 2016-02-23 20:55:46
  Svara
 • Vill bara tacka dig for din blogg – har last den i ganska sa manga ar nu och forundras alltid over dina valskrivna inlagg, din dedikation och alla vackra bilder. Not to mention variationen i inlaggen! Fantastiskt underbar att lasa och jag hoppas att du inte har nagon tanke pa att sluta <3

  P i London 2016-02-23 20:32:57
  Svara
 • Låter himla bra, måste köpa den imorn.

  Fanny 2016-02-23 18:12:38 http://fannyblingman.blogg.se/
  Svara
 • Älskar också Ung vuxenböcker. Får nog läsa denna!

  Sandra - att leva med asperger, borderline och ätstörning 2016-02-23 16:47:08 http://sssandie.blogg.se
  Svara
 • Hej fina du!
  Detta har ingenting alls att göra med inlägget men tänkte om du kanske ville ta upp detta i nästa ”answers to past weeks comments” eller i ett eget inlägg om du känner för det.
  Jag är i mobilbytar-tider och mitt i allt letande och googlande började jag fundera över vad du har för mobiltelefon. Tänkte att du som är så klok borde ju ha en bra mobiltelefon.
  Själv har jag alltid använt Adroid-telefoner, men funderar nu på om jag ska gå över till ”den andra sidan” och skaffa mig en iphone. Visst använder du iphone? Vilken modell har du? Vad tycker du om den? Hur mycket lagringsutrymme har den och tycker du att det är tillräckligt, eller skulle du vilja ha mer? Hur tycker du att kameran är? Jag har hört många som klagar på att batteriet inte är så bra i iphones, vad tycker du?
  Ja, det blev många frågor. Men jag är tacksam för svar.
  Kram! <3

  E 2016-02-23 16:32:45
  Svara
  • Svar på Es kommentar.

   Jag har inte iphone själv men min sambo har 6s+ och batteritiden i den är helt otroligt och kan inte jämföras med hur den varit innan (5s och tidigare). Han använder den ganska mycket och behöver ladda den typ varannan dag.

   Ofelia 2016-02-23 18:47:07
   Svara
 • Förstår exakt hur du menar med ung vuxenböckerna och brinnandet! (och jag har ändå redan passerat 30) Har hört om den här boken förut och är väldigt nyfiken på den. Den hamnar på min redan jättelånga VILL LÄSA-lista. En lista som nog aldrig någonsin kommer ta slut 🙂

  Linnéa 2016-02-23 15:46:58 http://bylittlenea.blogg.se
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!