en ramen om dagen – topplistan.

Det var inte förrän en vecka in på min Tokyoresa som jag kom på att jag skulle fotografera alla olika ramen som jag åt. På grund av detta lämnades tyvärr 4 stycken odokumenterade. Men! 14 stycken är i tryggt förvar inuti detta inlägg.
Snittade på lite mer än en ramen varannan dag, bra kämpat ändå.

Vad är ramen kanske någon undrar?
Ja, det är helt enkelt en nudelsoppa. Det finns många olika varianter med olika nudlar, buljong och ingredienser. Ramen är ofta billigt (kostar runt 40 kronor för en stor portion) och serveras på just ramenställen. Detta är vanligast i Japan, alltså att restauranger har ett specifikt tema som exempelvis ramenrestauranger, tempurarestauranger, yakinikurestauranger osv. Man går dit den rätten man är sugen på.

I Japan är man mycket omsorgsfull med sin mat och även om du besöker ett hål i väggen eller en kedja så har någon med största sannolikhet lagt ner en bit av sin själ i din rätt. På ramenställena görs alla nudlarna på plats, buljongen kokas i dagar innan den anses färdig och för att bli en ramenkock krävs många år av träning.
Alltså kan man typ aldrig gå på en nit när man äter i Tokyo, vilket är rätt magiskt.
Här kommer en topplista på 14 ramen jag köpte och åt upp inom loppet av fyra veckor:

tokyo.

14. 
På plats fjorton kommer denna ramen från ett ställe som heter Paimen och ligger i Nakameguro. Den enda ramen jag egentligen inte gillade. Buljongen smakade bondgård och den stora fläskbiten var verkligen inte min grej. Dock ett plus för mycket grönt.

ramen
13.
Plats tretton: flygplatsramen. Godare än typ vilken snabbnudelsoppa som helst (och vilken annan flygplatsmat som helst!) men inte gjord med den kärlek som de andra på listan var då och definitivt inga nudlar bakade på plats : )

tokyo.

12.
Denna soba ramen kommer på tolfte plats. Verkligen inget fel på den och var god för att vara en soba ramen. Men just soba är nog min minsta favoritnudel. Den är gjord på bovete och smakar så nyttigt och buljongen är ofta tjock och går nästan mot grythållet.

tokyo.
11.
Resans första ramen! Intogs på ett ställe i Shibuya. God tonkotsu ramen (min favoritramen! mer om den strax) men lite för hårdkokta ägg och lite för lite grönt. Det ingår förövrigt i 90% av fallen en sån där tjock fläskbit i alla ramen (iaf i Tokyo). Jag försöker att inte äta så mycket kött men gav helt upp detta på min Japanresa.

ramen
10.
Shio ramen i Nakameguro. Shio ramen är en saltbaserad ramen som ofta har spaghettiliknande nudlar märkte jag. Som ni ser på bilden är de inte vågiga utan mer raka.  Gott med mycket grönt men kändes mer som att äta en liguinisoppa. Gillar dessutom mer tyngre buljonger upptäckte jag. Shio är ganska tunn, genomskinlig (men fräsch!) historia.

ramen
9.
Udon i Shinjuku! Udonnudlar är riktigt tjocka nudlar med supernajs tuggmotstånd. Känns som geléormar. Kanske inte för alla men I love. Här åt jag en med lite för lite buljong (ibland blir man lite förvirrad i sin beställning) med smak av rå äggula, vitlök och fläsk. Alltså more or less en ramen-carbonara! Supergod men lite mindfuck? Till side hade jag ett friterat löskokt ägg.

tokyo.

8. 
Kinesisk vegetarisk ramen i Ikejiri Ohashi. Enligt wikipedia heter den kinesiska nudelsoppan lā miàn, så nu har vi lärt oss något nytt. Och självklart är det – som några av er påpekade för några veckor sedan – att vegetarisk ramen är ju sällan helt vego här. Buljongen är oftast (alltid) djur eller fiskbaserad.

ueno

7.
Tonkotsu ramen vid tunnelbanestationen i Ueno. Ser ni det stooora vitlöksklicken vid ägget? Omnom säger jag bara. Tonkotsu ramen är en fläskbaserad buljong och min godaste ramen! Den är nästan gräddig och umamismaken vill man typ knarka. Du hittar små tonkotsu ramenställen i nästan varje hörn i Tokyo, särskilt kring tunnelbanor pga vanlig lunchmat.

ramen

6.
På sjätte plats kommer denna udon ramen jag åt i Daikanyama på ett asmysigt udonställe på en liten innegård. Menyn hade inga bilder, bara japanska tecken, så jag visade en bild på en tempuraräka och fick detta goda. <3 Skulle man äta sånt här varje dag skulle man nog aldrig bli sjuk.

tokyo.

5.
På femte plats kommer den iran-japanska ramen jag åt på min nästa sista dag i Tokyo. Min kompis Saids favoritramen om ni minns! Väldigt bra ägg, fräsch, smakrik buljong och fint med rostad tomat i. Anledningen att den är inte kommer högre är för att jag insåg att jag gillar allra mest när buljongen är ”cloudy” (kommer inte på något svenskt ord för det). Alltså som i en tonkotsu ramen.

tokyo
4.
Plats fyra! En klassisk tonkotsu på ett litet ställe i Nakano. Kände som att det hade funnits sedan urminnes tider och att kocken förfinat sin lilla soppa till perfektion. Alla smaker satt som en smäck.

tokyo.
3.
Bronsplatsen (skrev brottsplatsen först..). Ichiran är en tonkotsu ramen-kedja som finns på lite olika ställen i Tokyo. Jag gick till den i Shimokitazawa. Man sitter i bås en och en och lämnar in sin beställning genom en lucka, så man ser aldrig någon som jobbar där. Själva upplevelsen är ju en stjärna i sig självt. Men det fina med detta ställe är att man får välja umamigrad, addera ingredienser om man vill och bestämma firmness på nudlarna. Jag tog högsta umamigrad och medium firmness och så få ingredienser som möjligt.
Helskotta vilken god buljong alltså.

tokyo
2.
Silver! Ippudo är en ramenkedja som är rätt omysig, känns verkligen som en kedja liksom. Men deras ramen! Omg! Denna nudelsoppa som jag intog på Ippudo i Ebisu var så otroligt god, med en buljong som sjudit i 18 timmar och sedan fått stå sig i ett dygn. Denna gräddighet utan att ha haft i en enda laktosprodukt alltså. Min tunga började gråta.

ramen

1.
Man ser nästan varför denna kommer först tycker jag. Perfekt korkskruviga nudlar, tre sorters grönt, löskokta pangröda ägg och en creamy spicy buljong från himlen. Tycker också om när man får bygga lite själv ^^Här skulle man doppa nudlar och ingredienser i buljongen. Litet ställe i Shibuya (som jag tror också var en kedja faktiskt?). ingen aning om vad stället hette men här är en karta (man får googla upp Apa Hotel Shibuya tänker jag och gå mittemot):
ramen

Vill du äta ramen i Stockholm? 
Då skulle jag rekommendera Ramen – Ki-Mama, ilovebibimbap, Ai Ramen, Blue Light Yokohama samt Totemo Ramen (det sistnämnda har inte öppnat än men är positivt inställd). Ramen ki-mama är nog det stället som är mest likt Japans ramen, men vill ni verkligen ha hundraklassig drömramen rekommenderar jag dock att åka till Tokyo ^^

 

Translation. All the ramens I had in Tokyo (except 4) on my own top list!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
28kommentarer
  • Kan verkligen rekommendera att äta ramen på Minh Mat invid Vasaparken i Stockholm!! En vietnamesisk liten pärla, där allt är så gott och mysigt. De har två ramenrätter på sin meny, varav den ena är Vietnamns nationalrätt. Boka dock bord, är alltid fullt! Puss!

    Mimmi 2016-05-03 18:19:24
    Svara
  • ÅH, ett så himla fint inlägg! Har just flyttat till Japan men tål tyvärr inte gluten, så ingen ramen för mig. SÅ himla trist när det finns så mycket som jag inte får äta i Japan.. men ”tvingar” min man att prova det jag inte får äta. Har i alla fall funkat på våra 5 tidigare resor.. Ska absolut visa honom din ranking-lista!
    Kram

    Tokyoyo 2016-05-03 08:18:55 http://tokyoyo.se
    Svara
  • Älskar detta inlägg!

    Anna 2016-04-23 16:54:23
    Svara
  • Hej Sandra!
    Blir så peppad att äta en sån Ramen. Jag har sett att det finns en restaurang nära mitt jobb på erstagatan/åsögatan dit jag tänkte gå nån dag och luncha, ska vi gå tillsammans? Vi kanske blir kompisar.

    Kram! Elinor

    Elinor 2016-04-20 09:31:00 http://www.elinorwarholm.se
    Svara
  • Nu kanske jag är ute på djupt vatten, men har fått för mig att typ alla ägg som inte är svenska har en stor risk att bära på salmonella. De bör därför bli genomkokta/stekta innan de äts. Hur är det i Japan? Med tanke på att flera av sopporna serverades med löskokta ägg.

    Helen 2016-04-19 19:03:30 http://www.easyblue.blogg.se
    Svara
    • Svar på Helens kommentar.

      Vad jag vet så är det väldigt hårda livsmedelskontroller hör i Japan, man kan exempelvis käka kyckling-sashimi (inte av ”vanlig” kyckling utan special då) och till shabushabu är det standard att doppa köttet i rått ägg. Men liksom fisken- dvs. viss fisk är av sashimikvalitet och får ätas rå, annan fisk måste tillagas- så tror jag att det kan vara liknande med ägg. Men vet inte.. vet bara att jag äter ägg hemma ordentligt tillagade men på restaurang tar jag de råa/löskokta om de serveras så. ^__^)

      Tokyoyo 2016-05-03 08:23:50 http://tokyoyo.se
      Svara
  • Såå härligt inlägg. Jag gillar också tonkotsu-ramen mest! Kan rekommendera Shoryu Ramen om man råkar befinna sig i London. Tycker Ramen Ki Mama är helt ok för att vara Sverige men personalen är så himla otrevlig, de tar betalt för vatten eller för minsta lilla förändring man vill göra. Har fått lägga till tio kronor för att få lite sesamfrön osv. Men vad gör man..

    Fröken Cocco Sohl 2016-04-19 12:17:35 http://coccosohl.wordpress.com
    Svara
  • Vilken Ramen är bäst i Stockholm????? Vill så gärna prova 🙂 🙂 🙂

    Matilda 2016-04-18 13:49:12
    Svara
  • Hahha älskar sånt här. Fin artikel.

    Ps kolla gärna in min blogg!

    Minna Torstensson 2016-04-18 11:55:15 http://www.minnaelvira.devote.se
    Svara
  • Åh vill också testa ramen, finns de något du rekommenderar i Göteborg?:)

    Sara 2016-04-17 22:11:30 http://Nouw.com/gott
    Svara
  • Vilket härligt inlägg!! Älskar beskrivningarna av maten t.ex med det om geléormar.

    Ingrid 2016-04-17 21:54:42
    Svara
  • Vad tycker du om adam & albins ramen i ringen? Känns ju superhypat…

    Anna 2016-04-17 21:50:11
    Svara
  • Så himla fint när man ser hur mycket kärlek som ligger bakom ett blogginlägg. Din blogg är så bra!!!!!

    {"author":"Josefin" 2016-04-17 20:14:32
    Svara
  • Detta kanske verkar bagatellartat, men tycker ändå det är viktigt att påpeka att det är fel att skriva/säga ”djur och fisk”. Förstår varför du gjorde uppdelningen men det låter så himla fel. Fiskar är också djur. Fiskar har också känslor och kompisar ( <3 http://www.peta.org/blog/brave-blowfish-wont-leave-trapped-friends-side/) och vill antagligen dö lika lite som en ko eller gris.

    Petra 2016-04-17 19:36:41 http://fogelfenix.tumblr.com/
    Svara
  • Friterat löskokt ägg, låter som drömmen!!! Nu blev jag jättesugen på ramen ju….

    elin 2016-04-17 18:44:16 http://elinsparis.devote.se
    Svara
  • I love love ramen! Soo good to eat on a cold day 🙂

    -Christine
    http://www.christinelovestotravel.com

    Christine 2016-04-17 18:40:11 http://www.christinelovestotravel.com
    Svara
  • Udon-nudlar är ju bara det bästa alltså!!

    Annie - lättlagat vegokäk 2016-04-17 15:18:42 http://vegokak.se/
    Svara
  • Cloudy = grumlig?

    Juh 2016-04-17 14:49:44
    Svara
  • Hej Sandra!
    Jag har en kärleksfråga. En supertrasslig kärleksfråga med en miljon dimensioner som jag ska försöka konkretisera ner. Jag har precis fått drömjobb i Stockholm, fint heltidsjobb som gör att jag valt att flytta från älskade studentstaden lite tidigare än resten av min avgångsklass. Ca en månad innan jag började nya jobbet började jag träffa en av mina bästa kompisar. Vi kollade film fem gånger, hånglade, sov över och jag blev pangkär. Men han hade blivit supersårad av en annan tjej sedan tidigare och krossade mitt hjärta när han en eftermiddag sa att han inte kunde fortsätta för han var för rädd och vågade inte någonsin vara sårbar igen. Jag blev lämnad ledsen, förvirrad och frustrerad. Då jag inte fått boende i Stockholm än veckopendlar jag, och eftersom jag är sämst på omställningar vill jag varje helg bara gå ut och festa med mina studentkompisar som vanligt. Men han är alltid där och varje helg sen dess har slutat med håkan i hörlurarna och tårar nerför kinderna. Jag är så ledsen, vill bara att allt ska funka och hjälpa honom men vet inte vad jag ska göra. Vill inte släppa taget om varken honom eller mitt gamla studentliv. Är så kär i honom att jag går sönder men kan inte fly från honom heller. Saknar honom så himla mycket, har alltid upplevt att det kan göra så ont. Hur kan man göra?
    Tack, du och din blogg är det finaste på internet.

    Kimberly 2016-04-17 13:37:25
    Svara
    • Svar på Kimberlys kommentar.

      Hej Kimberly! Jag förstår att detta är superjobbigt, men det låter som han inte är redo för ett förhållande just nu. Han behöver nog lite space och tid att reda ut sig själv. Jag tror att det bästa du kan göra för honom, och för dig själv, är att försöka släppa taget om honom just nu- jag vet att det är jättesvårt men jag tror det kommer göra nytta. Fokusera på Stockholm och nya jobbet, om du bor i Stockholm nu – kom hem kanske varannan helg istället för varje? Ge dig själv en chans att starta ditt nya liv nu, han kanske vill vara delaktig i det så småningom 🙂

      Charlotte 2016-04-17 14:54:00 http://cizzim.blogg.se
      Svara
  • Herlig, takk for inspirasjon! Tipps til alle som av en eller annen grunn skulle befinne seg i Tyskland og lengter etter japansk mat: dra til Düsseldorf! Europas tredjestørste japanske diaspora bor der, og det finnes mange veldig gode restauranter. Prøv Naniwa (Klosterstr.) for Verdens Beste Ramen, og Takumi (Immermannstraße) som er en liten izakaya med supergod mat. Så finnes det også enormt gode ordentlige japanske spisesteder, men de prisene der er tilsvarende, dessverre. Om nom nom.

    Julia 2016-04-17 12:42:26
    Svara
  • Hej Sandra! Jag undrar om inte du skulle kunna göra en festivalguide till sommaren? Alltså typ tips på vad man ska ha på sig, mat att ta med, grejer att ta med och saker att tänka på ? ^^

    Alexandra 2016-04-17 11:07:10
    Svara
  • För vegomat i tokyo utan fisk etc, sök bara #vegantokyo eller #tokyovegan (ni fattark) på insta. Finns allt man vill ha bara man vet hur man ska leta! Jag och min kille va där för ett tag sen och han är vegan, men det var inga problem alls att få helvegetarisk ramen eller tex tempura 🙂

    Anna 2016-04-17 11:05:34
    Svara
  • Matnörderiiiiiii <3 älskar detta

    Melissa 2016-04-17 10:51:07
    Svara
  • Delar dina smakreferenser i allt och har hittat så många mysiga och urgoda ställen i olika städer när jag följt dina guider. Bor också i typ samma kvarter som du och älskar samma ramenställen! Har hittills bara ätit ramen en gång hos killarna med ramen som specialitet i foodcourten i Ringen och tyckte inte att den knäckte Ai Ramen, men den var ändå god. Tips om du inte redan varit där!

    Maricka 2016-04-17 10:21:35
    Svara
  • <3333 på detta inlägg! matnörderi! <3

    lovisa 2016-04-17 10:18:35 http://polichinelle.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!