matzo ball soup.

Matzo ball soup är en judisk soppa gjord på hönsbuljong med grönsaker och brödknödel (jag vet, weird ord). Den är så himla god. I Sverige har vi ju en variant som heter ”soppa med klimp”, men då är smakerna annorlunda. Brödbollarna i en matzo ball soup smakar liksom kexigt och sellerin och tomaterna gör smaken mer fresh än vanlig grönsakssoppa.
Vår kvarterskrog Katarina Ölkafé var typ den enda i stan som serverade matzo ball soppa men nu har de tagit den från menyn :/ Alltså bestämde jag mig för att laga min egen! Häng med.

matzo ball soup

OBS: jag utgick helt från smakminnen från de matzo ball-soppor jag ätit och använde inte recept. Så om det är någon som tycker att rätt ska vara rätt så ber jag om ursäkt redan nu. Matzo Ball-mixen köpte jag i New York, men man kan göra egna bollar av ett speciellt kexigt mjöl som obvi heter matzo mjöl, eller bara genom att mala water crackers i en mortel till fint mjöl. HItta recept via google! Eller köp en matzo ball-mix nästa gång du är i USA, finns i din närmsta mataffär.

Förutom ingredienser till bollarna behöver du till min soppa: vita bönor, morötter, körsbärstomater, gul lök, selleri, en vitlöksklyfta, hönsbuljong och färsk dill.

matzo ball soup

Mina bollar gjorde jag genom att använda en portion bollmix och vispa ihop i en skål tillsammans med två ägg och en halv deciliter olivolja. Sedan lät jag det stå i en kvart.

matzo ball soup

Under tiden skar jag alla grönsaker. Jag fräste gullöken och vitlöken i en kastrull och sedan hällde jag på en liter vatten och två tärningar hönsbuljong. Låt koka upp under lock.

matzo ball soup

När en kvart gått blötte jag mina händer och rullade ihop degen till valnötsstora bollar. Sedan kokade jag dom i en stor egen kastrull med mycket vatten i en halvtimme.

matzo ball soup

Efter en halvtimme hade de vuxit drygt två tredjedelar av sin storlek och var så här fina!

matzo ball soup

I en soppskål la jag bönorna nederst.

matzo ball soup

Och sedan lade jag i buljongen och grönsakerna som fått koka en stund.
Koktiden ska vara kort för man vill ha grejerna relativt knapriga.
Skivade morötter typ sex minuter och sellerin och tomaterna typ tre! Jag vet, kort, men gott.

matzo ball soup

Avslutade med att klicka i två matzo bollar och strö över finklippt dill.

matzo ball soup

Servera till någon som kanske saknar New York, känner sig lite sjuk, eller bara är sugen på en väldigt god soppa.

 

Translation. Last week I made my own matzo ball soup. I used a matzo ball recipe I bought in New York and did a soup with chicken stock, carrots, celery, tomatoes, onion and garlic. Finished off with dill on top.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Himla fin kökshandduk. Var kommer den ifrån?

  Joss 2016-06-30 11:40:35
  Svara
 • Du gör ju så drömska maträtter!! Det suger att vara gluten </3

  Alex 2016-06-29 23:09:00 http://nouw.com/svallex
  Svara
 • Den måste jag testa att göra lätt så god ?

  pernilla 2016-06-29 18:24:14
  Svara
 • Sandra! Var ifrån kommer din röda väska? Den med lite ”nät” eller vad man ska säga, i vilket fall som är det sjukt snygg!

  Bea 2016-06-29 17:49:19
  Svara
 • Har aldrig ätit det här men det ser så gott ut!! Måste prova!

  Anneli 2016-06-29 17:36:34
  Svara
 • Matzoball-mix finns på judiska affären i judiska centret.

  Ida 2016-06-29 17:33:44
  Svara
 • Meeen vad gott! Älskar ju allt med någon slags deg. Kolhydrater <3
  Ska testa att göra denna fast vego någon gång!

  Annie - lättlagat vegokäk 2016-06-29 16:44:39 https://vegokak.se/2016/06/27/vegansk-citronrisotto-med-parmesantricket/
  Svara
 • Nu blir man extra glad som judinna : ) Lite annorlunda recept, men att matzobollarna blir goda ar det viktigaste. Finns veganska recept om man googlar pa dem for den som behover forresten : ) < 3

  lil 2016-06-29 15:24:06
  Svara
 • Har aldrig provat men alltid tyckt det låter så gott, lite som österrikisk knödelsoppa tänker jag mig att det smakar? Kanske helt fel.

  Sofie Lundberg 2016-06-29 15:17:35 http://foodstories.se
  Svara
 • kan någon hjälpa mig, snälla. jag vill inget hellre än att göra slut med en av mina vänner, men jag vet inte alls hur jag ska göra.
  vi bor i samma stad, en stad där jag inte har så många andra vänner. hon ger mig så sjukt mycket ångest och pressar mig till att träffa henne. jag har försökt säga till henne (säkert 4 gånger under 2 års tid) att jag inte vill att hon ska pressa mig till att ses. hon har sagt ”okej jag förstår” men sedan fortsätter hon bara. hon lägger även elaka kommentarer om mitt utseende med mera. hon är inte min människotyp helt enkelt, alldeles för ytlig och oskön.
  men iaf, jag vet inte alls hur jag ska göra? jag vill ju liksom inte vara taskig.
  jag säger nästan alltid nej när hon vill ses och jag trodde att hon till slut skulle ”fatta vinken” och ge upp, men nope. jag klarar inte mer. jag liksom avskyr henne, har från första stund känt mig pressad och tvingad till att vara med henne typ. jag vet inte vad jag ska göra.

  Elouise 2016-06-29 14:56:17
  Svara
  • Svar på Elouises kommentar.

   sådär ska det såklart inte. och att göra slut med vänner är SVINJOBBIGT men boka in en fika med henne där du säger att ni måste reda ut lite och där du ber om att få berätta hur det ligger till. Och därefter förklara lugnt och sansat att ni växt ifrån varann om så är fallet och att du helt enkelt inte mår bra av att umgås med henne och ska såklart inte känna dig stressad eller pressad till det. Samt att nedlåtande kommentarer om ditt utseende inte direkt gör att du vill försöka bibehålla en relation med henne. förhoppningsvis så förstår hon och ber om ursäkt och ni kan part ways som ”vänner” ändå. LYCKA TILL<3

   Anna 2016-06-29 16:31:37
   Svara
 • Det här verkar ju suuupergott. Fick en craving efter buljongsoppa häromdagen och den har inte gett med sig än, så det kanske får bli denna!

  Klara 2016-06-29 14:54:36 http://klaraamandas.blogg.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!