kantarellröra med rostade rotfrukter och fänkålssallad.

food.

yas yas yas kantarellsäsong! typ det enda som är lite bra med att hösten smyger sig på. Här kommer ett gott vegetariskt kantarellrecept (som blir veganskt om du tar bort/byter ut matlagningsgrädden).

food.

Receptet är uppdelat i tre delar som du också kan bryta isär och kombinera med andra saker om du vill. Smart va. Vi börjar med kantarellröran. Höftar alltid i recept men tänk typ till 2 personer.

Du behöver:
En halv förpackning matlagningsgrädde
Tryffelsalt (om man vill)
En stor vitlöksklyfta
Några blad salvia (eller rosmarin! Eller båda!)
Två schalottenlökar
Rejält med kantareller (är detta typ en liter kanske, i en sån där jordgubbsförpackning? inte så bra på mått)
En skål med bladspenat

1. Börja med att steka bort vattnet ur kantarellerna. Det gör du genom att lägga dom ensamma i en stekpanna på medelvärme och sen bara röra om tills allt vatten gått ur dom.
2. Klicka i en smörklick, hackad lök och hackad timjan + salt och peppar. Stek tillsammans en stund tills det börjar lukta supergott.
3. Häll i matlagningsgrädden + spenaten, låt puttra i typ 5 minuter eller så, tills det gojsat ihop sig. Smaka av, tillsätt lite tryffelsalt (om du vill, jag har just köpt ett nytt och vill ha det i allt).

food.

Rostade rotfrukter är så gott, särskilt särskilt nu när allt är så sprött och somrigt och smakar nästan fruktigt. Du kan såklart ta vilka rotfrukter du vill, för mig blev det dom här.

Du behöver:
Fyra morötter
En halv zucchini
2-3 sommarlökar
En näve sugarsnaps
Olivolja
Havssalt

1. Sätt ugnen på 250 grader. Halvera grönsakerna (man vill ha stora bitar) och lägg på en bakplåt. Allt förutom sugarsnapsen. Sprinkla över olivolja och havssalt.
2. När ugnen är varm, ställ in i 20 min.
3. När det gått 20 min, lägg in sugarsnapsen och vänta ytterligare fem. Ta ut, klart.

food.

Den här salladen har Viktor lärt mig. Den är så himla god! I alla fall om man gillar lite besk-syrliga smaker och det gör jag.

Du behöver (till en ganska liten sallad, annars kan du bara dubbla allt):
– En halv fånkål
– En halv avokado
– En tredjedels gurka
– Saften ur en liten halv citron
– Olivolja
– Havssalt

1. Skär allt i lagom små delar. Fänkålen skär man först bort roten från innan man börjar skära. Kan va bra att skölja den också.
2. Lägg i en skål. Häll över citron, en skvätt olivolja och salt och rör om.

food.

Och så här kan det se ut när allt blir klart!

food.

Lägg upp, ät upp. Så himla gott ska ni veta.

 

Translation. A recipe with chanterelles, roasted vegetables and fennel salad.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
21kommentarer
  • Ser jättegott ut allt! Det gör det alltid. Har aldrig kommenterat men läser din blogg dagligen för inspiration och fin läsning. Tack för det! 🙂
    Idag måste jag dock bara påpeka att bara morötterna är en rotfrukt… 🙂 Med vänlig hälsning vän av ordning.

    Sarah 2016-08-16 09:24:02
    Svara
  • Gud vad gott!

    Emma 2016-08-13 14:58:13 http://www.emmae.se
    Svara
  • Ska man hälla bort vattnet som kantarellerna ger ifrån sig där i början?

    {"author":"Delia" 2016-08-13 12:31:47
    Svara
  • Alltså gudars så fina estetiska bilder!

    Hanna ackribi 2016-08-12 21:30:21 http://ackribi.blogspot.se
    Svara
  • Kanske gammalt eller så låter det bara knepigt, men att dra i lite citronzest med svampen är super!

    Sofie 2016-08-12 20:19:11
    Svara
  • Det finns nog få saker som är lika gott som kantareller! ❀

    EMMA ❀ MARIA 2016-08-12 20:09:02 http://nouw.com/emzooh
    Svara
  • Asså kantareller <3<3 Ska verkligen prova den där fänkålssalladen! Har aldrig ätit något liknande!

    Sandra 2016-08-12 20:04:38 http://tantsandras.blogg.se
    Svara
  • Vad är en reklamstil och varför måste Sandra ha med den när hon dejtar killar?

    L 2016-08-12 17:59:01
    Svara
  • Det ser sannerligen helt otroligt ut 🙂 <3

    Ljuva Julia 2016-08-12 17:15:31 http://ljuvajulia.se
    Svara
  • Vill bara tipsa alla som letar efter något snyggt att ha på väggarna! Stilrena, grymma (och himla billiga) grafiska tryck i svart och vitt som jag hittade på Blocket:

    https://www.blocket.se/stockholm/Konst_grafiska_tryck_restupplaga_fynd_68431498.htm?ma=1

    Vera 2016-08-12 14:58:18
    Svara
  • Ser supergott ut!

    Jessica 2016-08-12 13:45:17 http://attlevasunt.se/
    Svara
  • Heja för fler vegetariska recept (med vegansk variant <3). Älskar kantareller men blev konstigt överkänslig för ett par år sedan och får magknip av dem, väldigt sorgligt. Kram

    Linda 2016-08-12 13:36:45
    Svara
  • Hur kommer det sig att du bara dejtar män med en gammal modig reklamstil?!

    M 2016-08-12 13:27:20
    Svara
  • Det där såg helt gaalet gott ut.

    Fanny 2016-08-12 12:06:12 http://fannyblingman.blogg.se
    Svara
  • Vilken fin mat! Och det låter också jättegott, kantareller <3

    Ellen 2016-08-12 11:39:43 http://harborellen.blogspot.com
    Svara
  • Så sjukt pepp på kantarellsässe! Önskar att jag var en såndär hurtig typ som pallade plocka själv, men nä – för mig får hötorget duga bra.
    När kantarellsäsongen börjar närma sig sitt slut brukar jag varje år gå och köpa på mig flera kilon kantareller, steka ner dessa och sen spara i frysen under året. Kantareller är ju den fjärde godaste råvaran i världen och en sån vill jag inte begränsa mig till att äta under hösten! Särskilt brukar jag spara fryskantarellerna till min maxade västerbottenpaj som jag brukar käka på jul, påsk och midsommar. Dagens tips 🙂

    Nu blev jag gaalet sugen på en kantarellpasta!

    Svara
  • Kantareller är helt klart något av det bästa med hösten! Ser fram emot att äta kantarelltoast i mänger, yum! Bra recept för övrigt, måste jag pröva!

    Rebecka 2016-08-12 10:12:34 http://www.nouw.com/hellofebruary
    Svara
  • Men mmmmM!!!!!!!

    Sofie Lundberg 2016-08-12 09:43:25 http://foodstories.se
    Svara
  • Kantareller gör verkligen vilken rätt som helst supergod. Lagade en vegetarisk pyttipanna med kantareller och massor persilja igår som blev himmelsk!

    Julia 2016-08-12 09:39:12 http://prick.blogg.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!