det var skratten som fick mig att titta upp, och flickorna som fick mig att fortsätta titta.

emma cline - flickorna

Hörrni! Det här är en av de bättre böcker jag läst i år, så häng med nu här.

Flickorna är skriven av 27-åriga Emma Cline och är hennes debutroman. Innan boken ens kommit ut hade den sålts till 35 länder och signats för filmkontrakt. Hur detta ens är möjligt har jag ingen aning om faktiskt.

Boken är löst baserad på morden som utfördes av Charles Manson-familjen under sextiotalet. Här kommer en kort recap kring det: Charles Manson var en sektledare under sextiotalet som lurade in massa unga tjejer (och lite killar) i sin hippie-sekt som eskalerade till att de utförde massa brutala mord. Manson utförde inte morden personligen utan fick sin ”familj” att göra dem. Mest känt blev mordet på gravida Sharon Tate som var gift med den mycket kände regissören Roman Polański .

emma cline - flickorna

Emma Cline har då utgått från denna historien när hon skrev Flickorna. En intressant grej jag läste i en intervju med henne var att hon fick idén till boken för att all jäkla litteratur och reportage och filmer som gjorts om Manson-morden fokuserade på just Charles Manson – men nästan ingenting finns på flickorna i sekten som mördade. Vilka var dom? Hur mådde dom? Vad drömde dom om?

emma cline - flickorna

Boken handlar om fjortonåriga medelklasstjejen Evie som rätt och slätt är uttråkad på sitt liv. På sina barnsliga vänner, på sin trötta familj, på sina grannar, på sitt flickrum. Hon får syn på flickorna i en park och liksom dras dit magnetiskt. Särskilt en av dem fängslar henne – den mörka, beniga, högljudda Suzanne.
Evie lyckas snart nästla sig in i deras värld och bjuds över till ranchen som ägs av Russell. Russell är som någon slags märklig blandning av fadersgestalt, älskare och gud till de här flickorna, och även Evie blir  fascinerad av honom. Men allra mest fascineras hon av Suzanne.

emma cline - flickorna

Otroligt spännande bok, och helt SJUKT välskriven. Jag kan liksom inte fatta att författarinnan inte är uppvuxen på sextiotalet (eller – iofs är jag inte heller det, så hon skulle kunna skriva lite vad som helst och jag skulle köpa det ^^). Meningarna är som godis och den svenska översättningen är verkligen toppen. Kär i stycket här över till exempel, som handlar om populära tjejer i high school, så fint formulerat.

Läs denna! Bara göre, det känns som att det här kommer bli typ höstens it-bok.

 

Translation. Just finished reading Emma Clines debut novel ”The Girls”, loosely based on The Manson Family murders during the sixties. READ THIS BOOK. Here’s a english review that I found for you guys : )

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • Denna bok ska upp på min att läsalista! Verkar hur spännande och bra som helst.

  Evelina 2016-08-23 17:00:32 http://foxface.blogg.se
  Svara
 • Tack för tipz! <333

  linnea 2016-08-22 21:11:52
  Svara
 • Alltså, kan vi säga GRATTIS till översättaren? För det är översättarens ord vi läser, inte författarens?

  A 2016-08-22 11:28:33
  Svara
 • Jag har också precis avslutat The Girls! Och man blir ju också så väldigt nyfiken på Emma Cline, så blev glad när jag nyss upptäckte att hon författarsamtalar på Kulturhuset den 14 sep!

  Sandra 2016-08-21 22:05:42
  Svara
 • men guuuuud, den har ju inte kommit ut än. jag som ville läsa den nu nu nu!

  Linda 2016-08-21 21:45:59
  Svara
 • Hej! Jag har en fråga till din nästa frågestund. Jag och min kille gjorde slut för 9 dagar sen. Det var ömsesidigt men fortfarande jättejobbigt, mest så himla sorgligt. Ditt inlägg om att komma över nån och Kärlek vid sista ögonkastet har vart min repeatlåt. Vårt förhållande varade bara i 4 månader, men vi blev ihop direkt, blev stormförälslade och pratade om både barn och bröllop. Men när förälskelsen avtog fanns det inte tillräckligt mycket där, även om vi älskar varandra. Om 3 dagar ska jag äta middag med en annan, en som jag haft en fling med i nästan 3 år, alltså långt innan jag och mitt ex (så konstigt att skriva/säga det) träffades. Mina känslor inför detta är både pepp och panik. Så, efter denna utläggning till frågan. Vet att L var ett svin mot dig och att han hade träffat en annan. Men hur kände du när du började träffa andra? Hur var det för dig? När du träffade Magnus, fanns ens L och sorgen över det förhållandet kvar i tanken? Du har skrivit att du rätt snabbt träffade ett rebound, hur var det? Helt enkelt: hur är det att träffa/vara med någon annan när sorgen inte har gått över?

  Sara 2016-08-21 14:20:52
  Svara
 • Über bra tips, boken ligger i varukorgen as se speek. Om du är intresserad av att få reda på mer om the Manson family kan jag varmt rekommendera podden you must remember this där flera avsnitt handlade just om Charles Manson. Sjukt bra!

  Daniela 2016-08-21 14:13:06
  Svara
 • Men sharon tate var ju känd för mer än att vara gift!! Hon var ju fett snygg fotomodel och skådis.
  Boken låter mycket värd att läsa 🙂
  Tänkte länka igår till inlägget om att kanske inte vilja ha barn, här är massa kända författare som inte vill ha https://www.brainpickings.org/2015/05/11/selfish-shallow-and-self-absorbed-meghan-daum/

  Agnes 2016-08-21 13:50:55
  Svara
 • Åhh, den låter riktigt bra. Ska definitivt kika efter den i bokhandeln idag när jag drar iväg till stan. Hade totalt missat den!

  Rebecka 2016-08-21 10:22:19 http://www.nouw.com/hellofebruary
  Svara
 • Den verkar riktigt bra!! Ställde en fråga till dig i en tidigare bokrecension som jag aldrig fick svar på. Kopierar och klistrar in den:
  Älskar dina bokrecensioner!
  Vad jag inte får ihop är hur då hinner läsa så pass mkt böcker som du gör? Läser du sjukt fort? Jag menar du är ute på dagliga, och sena, äventyr hela tiden, bloggar, fotograferar, redigerar, aktiv i sociala medier och skriver även böcker själv vilket allting måste ta sjukt mkt tid. Du verkar ägna mkt tid till att kolla på serier och filmer också. Läser du innan du somnar? Eller har du avsatt en timme per dag till bara läsning, eller hur gör du? Jag fattar inte, haha. Kram

  Sara 2016-08-21 10:07:50
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   undrar samma! 🙂 tänkte på detta när du och Gustav pratade om ämnet ”hur hinner andra göra så mycket?” i er podd, och ni bara ”men andra gör inte så mycket” men alltså jag hinner liksom inte till exempel läsa böcker annat än när jag har semester! helt omöjligt. hur hinner du?

   moa 2016-08-21 10:57:24
   Svara
   • Svar på moas kommentar.

    Man får prioritera sin tid helt enkelt, och avsätta tid till det man gillar bäst.
    Om man ägnar 1 timma varje kväll åt att tex. läsa istf kolla mobilen/surfa/tv så blir ju det 365 timmar på ett år och den tiden hinner du läsa väldigt många böcker på.
    Jag läser/lyssnar på i snitt 6-7 böcker i månaden just nu. är inne ett läsflow och älskar det!

    Karin 2016-08-21 17:15:39
    Svara
   • Svar på moas kommentar.

    aah alltså jag tänker inte på att det är en del i ditt jobb! så dum.

    moa 2016-08-21 10:58:45
    Svara
 • Gud den låter sjukt spännande, tack för tipset 🙂

  Daniella 2016-08-21 09:30:55 http://daniellamaraui.weebly.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!