jag samlade på män med intressanta namn. jag kände redan en sokrates.

sylvia plath - glaskupan

God morgon! Här kommer ett riktigt klassikerboktips: Sylvia Plaths första och enda roman, Glaskupan.
Den kom ut i början av 1963 och bara några veckor efteråt tog Plath livet av sig. Boken är delvis självbiografisk. Huvudkaraktären går runt med liknande tankar och skildrar Plaths egen depression.

sylvia plath - glaskupan

Men det börjar här. I New York. Esther får tillbringa en sommar på Manhattan tillsammans med ett gäng andra talangfulla och vackra unga kvinnor. Man kanske kan säga att de är typ dåtidens modebloggare? De körs runt av chaufförer mellan flådiga middagar, blir fotograferade, får dyra smycken, går på cocktailfester och skriver noveller som publiceras i veckomagasin. Alla ska börja hösten på fina college och varenda en spås en lovande framtid (= dvs gifta sig rikt).

sylvia plath - glaskupan

Esther är lite av gruppens stjärna. Hon kan både skriva och vet hur man för sig.
Men trots det gnager något i Esther. Hon vill inte ju alls gifta sig och lämna skrivandet när sommaren är över. Hon drömmer om att vara fri, precis så som män har möjlighet till att få vara.

sylvia plath - glaskupan

Så. När sommaren tar slut och Esther åker hem till sin hemstad tar boken en abrupt vändning. Från att ha handlat om fest, glitter och glamour i New York handlar den om en ung tjej som är helt vilse. Esther går ner i en depression och börjar strategiskt, i total hemlighet, planera sitt självmord.

sylvia plath - glaskupan

Jag tyckte det här var en otrolig roman. Älskade hur den helt ändrade riktning och språket är så fint. Ångesten kändes rakt in rakt i och jag kan bara tänka mig hur mycket den behövdes tidigt sextiotal. Lika aktuell nu i och för sig. Läs den!

 

.

Translation. Recently finished The Bell Jar by Sylvia Plath. Her first and only novel, about a teenage girl who spends her summer in New York, haning out with friends, partying and dating boys. In the fall when she returns home she falls in to a deep depression and starts to plan her suicide. Really liked this book a lot, the language is amazing.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
  • Den här boken var så sjukt fin och ångestframkallande och briljant allt i ett.

    Kaneli 2016-10-05 11:35:36 http://spicegirl.ratata.fi
    Svara
  • första gången jag läste boken var jag helt skakig efteråt och visste inte riktigt vad jag tyckte om den. nu, efter den andra läsningen tycker jag att den är helt fantastisk!

    Bernadett 2016-10-04 12:43:16 http://dottes.blogg.se
    Svara
  • Sandra! Nu när det börjar bli lite mörkt och kallt så känner jag att det kanske är dags för ett brevvän/ny kompis-inlägg. Jag själv känner iallafall att behovet av någon/några nya själar att hänga med kommer krypande. Skulle bli superglad. 🙂

    Sofie 2016-10-04 11:23:57
    Svara
  • Har ni sett detta? En ny filmatisering sätts igång nästa år med Kirsten Dunst som regissör!

    moa 2016-10-04 09:58:19
    Svara
  • Undra om bilden på henne när man letar är den riktiga där den visar henne och hon gasat i hjäl sej i köket. Jag mådde så dåligt när jag såg den. Tragiskt har bara sett filmen med g Paltrow o d Craig. Tyckte den var bra.

    Maria 2016-10-04 09:00:29
    Svara
  • Var länge sen jag läste den, men minns att jag tyckte den var otroligt bra. Kanske får bli en omläsning snart 🙂

    Rebecka 2016-10-04 08:09:57 http://www.nouw.com/hellofebruary
    Svara
  • Åh min bästa bok. Någonsin. Har till och med ett citat från boken intatuerat precis under nyckelbenet. <3

    Jenn 2016-10-04 07:35:42
    Svara
  • Tack för tips! Vill absolut läsa den! ☺️

    Maria 2016-10-04 07:17:54 http://www.mariabusck.wordpress.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!