Här kommer ett så sinnessjukt gott pastarecept som kanske kan skrämma livet ur vegetarianer där ute, så look away tills vidare, vi ses i ett annat blogginlägg!
Märgben är ju något som man sällan äter i Sverige medan det i till exempel i Frankrike ses som en delikatess. Man kan köpa de i frysdisken för typ inga pengar alls. När min familj ännu hade labradoren Vera brukade vi köpa såna till henne att gnaga på.
Hur som! De är jättegoda för människor också. Märgen inuti benpiporna (yes, nu ba kör jag i och med att vi bara är köttätare kvar här just nu) är sjukt umamig och i en pasta blir den divine.
Det här receptet kommer ursprungligen från kokboken Easy Gourmet btw. Har tweakat det lite men verkligen inte mycket.
Jag tror det här ligger på min topp fem-lista av godaste pastarätter. Det är comfort food utan att vara slabbigt, sofistikerat utan att vara ens lite dyrt. En perfekt fredagsmiddag alltså. När Elsa bestämde sig för att börja äta lite kött under sin graviditet sa jag och M ”toppen, välkommen hem till oss på benmärg!” Hon ba, ”eh okej tack?”
Du behöver för fyra personer:
– ett märgben per person.
– linguini
– en schalottenlök
– två vitlöksklyftor
– 1 citron
– en rejäl näve färsk persilja
– chiliflakes
– tre matskedar (typ) pinjenötter
– parmesan
Sätt ugnen på 250 grader. Placera märgbenen på en plåt med folie. Ställ in i 20 minuter. När det liksom fräser och skvätter från märgbenen (av allt göttigt fett) är de klara.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på hög värme tills de får färg.
Sätt på pastavatten och koka linguinin al dente.
Finhacka löken och riv av zesten från en citron. Stek sedan löken på låg medelvärme i olivolja tills den blir mjuk och glansig. Addera då citronzest, en liten skvätt citron från en klyfta, finhackad persilja, parmesan, chiliflakes och linguinin. Gröp ur märgen ur benen och blanda i allt ihop. Salta, peppra smaka av.
Servera med extra parmesan och persilja + toppa med pinjenötterna. Ät upp genast!
Translation. Bone marrow pasta, a recipe orginally from the cook book Easy Gourmet (with some tweaks).