Kokböcker är fint och kul och inspirerande! Här är tre nya i vårt kök!
Först ut är matbloggaren Siri Barjes kokbok Ett stekt ägg är också middag.
Enkla, gröna och goda recept. Alla skrivna med Siris språk som jag älskar.
Omnom. Så snygg bok också.
Det är ju en dag imorgon också av Erik & Wiktor Halldén är en hyllning till bakismaten.
Så mycket gott här: feta mackor, amerikanska pannkakor, goda grejer med majo eller som här – popcorn shrimps.
Lobster rolls! Fantastiskt foto (kan rekommendera instan) och väldigt goda recept, inte bara när man är bakis. Dock lite besviken på bristen på typografikärlek i denna bok.
Sist men inte minst Tove Nilssons kokbok Ramen som jag skrivit om ganska mycket på bloggen redan :O <3
Läst denna från pärm till pärm.
Inom en snar framtid ska jag försöka mig på en tonkutsuramen. Innan oktober är slut!
Glad matläsning! Laga mat mycket och ofta! Det är så kul!
Translation. 3 new cookbooks in our kitchen. On vegetarian, one about hangover food and one about ramen.
Skulle buda enorma summor till MH16 för att få äta tonkotsu med dig, känns som att det kan bli din nya carbonara!
That ramen cookbook is <3 It has always intimidated me to make at home. I can't wait to see how it goes when you try it.
-Christine
http://www.christinelovestotravel.com
Sorry, men vegetariskt betyder att ingenting kommer från djur.
I detta fall är det alltså ägget som kommer från djur, vilket är ovo-vegetariskt.
Helt vegetariskt betyder att inget som sagt kommer från djur. Precis som att mjölk inte heller ä helt vegetariskt. Utan lakto-vegetariskt.
Skitsnack, den vedertagna definitionen av vegetarian är att en inte äter döda djur (kött, fisk, skaldjur eller fågel) och veganer äter varken döda djur eller produkter från djur (mejeriprodukter, ägg). Sen finns det olika varianter av vegetarianism (lakto, ovo, lakto-ovo). Det går såklart att diskutera huruvida en är vegetarian om en äter t. ex. gelatin och löpe, produkter som kräver djurs liv. Men definitionen av vegetarian är som tidigare nämnt att en inte äter kött, fisk, skaldjur eller fågel. Att det inte ens går att skriva grönt recept om något som innehåller ägg utan att få mothugg, lägg ägg!
Vad är då skillnaden på vegetariskt och veganskt? Undrar ärligt.
Jag har alltid uppfattat det som en fråga om värderingar/etik/moral. Veganer gör det av princip medan vegetarianer undviker kött.
Men det finns säkert många som inte faller in under min kategorisering, det är bara så jag uppfattar det som efter att ha pratat med båda varianter.
Det undrar jag med! Då kan man ju säga att man äter veganskt fast med fisk exempelvis. Låter ju konstigt. Förstår inte!
Veganskt innefattar även saker man inte äter, som ull, skinn, osv. Vegetarisk kost är alltså vegansk, men att leva helt veganskt är att utesluta exakt allt som kommer från djur. Ungefär så.
Jag är helt med på att en som vegan utesluter även saker utanför matbordet (dvs ull, skin osv), men jag är inte riktigt med på tåget att vegetarisk kost annars är som vegansk. Jag tycker att det finns en klar skillnad i dessa två matmässigt: även om ”regeln” från början kanske var att vegetariskt också utesluter ex. ägg så är ju inte faktumet så idag, i folkmun. Jag skulle snarare säga att vegetariskt idag utesluter allt kött, men tillåter ägg/mjölk/ost osv.
Ex, beställer jag en vegetarisk rätt på restu förväntar jag mig en utan kött men är helt fine med ex. kogrädde i. Beställer jag däremot en vegansk rätt förväntar jag mig inget från djurriket och då istället ex. växtbaserad grädde.
Hade äran att få smaka ”Enklaste spagettin” när Siri lagats mat på bokmässan, och alltså OH. MAJ. GAD. Dog så gott det var.
Har du ätit på Totemo Ramen än och isåfall vad tyckte du? 🙂
Kram
vill också ha siris bok!