topplistan: böckerna jag läste 2016.

Sjutton stycken böcker läste jag tydligen i år när jag räknade i min bok-kategori på bloggen.
Tänkte att det kunde vara kul med en topplista.

Vi börjar från plats 17 och räknar ner.
Vill säga också att alla böcker fick rätt höga betyg, skulle säga att sista boken redan börjar på 3,5 av en poängskala upp till 5.

rebecca harrington - jag tar samma som hon

PLATS SJUTTON.

Mina äventyr som kändisbantare av Rebecca Harrington

Författaren har testat sig igenom en rad olika kändisdieter och följt dem till punkt och pricka (mer eller mindre) för att se hur man mår när man lever som Beyonce, Karl Lagerfeld eller Elizabeth Taylor till exempel.

Jag skrattade högt några gånger, vilken jag sällan gör i böcker. Dock är det ju bara så att amerikansk witty humor inte riktigt kan översättas till svenska. Vi är roliga på ett annat sätt när vi skriver, på ett mer torrt sätt kanske. Den enda icke-skönlitterära jag läste i år.

 

du, bara - by anna ahlund
PLATS SEXTON.

Du, bara av Anna Ahlund

Handlar om sextonåriga John som blir kär i artonåriga Frank. Problemet är bara att Frank är paxad av Johns storasyster Caroline.

Lättläst på ett bra sätt, sträckläste ut boken på några dagar. Det märks att författaren tyckte mycket om sin karaktärer och värnade om dom på något vis. Tyckte dock att sexscenerna var karaktärs-aparta och vissa interna grejer och konversationer de hade för sig var skämskuddiga och klichéartade.

Petra Backström - M

PLATS FEMTON.

M. Varken mer eller mindre av Petra Backström

Nittonåriga Maj lever ännu i gränslandet mellan ung och vuxen: bor hemma, har just slutat gymnasiet och släntrar mest omkring på dagarna. Boken cirkulerar kring fyra killar i hennes liv som hon inte riktigt kan välja mellan. Alla uppvaktar henne rätt men hon är blasé kring de samtliga.

Boken är skriven på ett roligt sätt och påminner mig om Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld (<-läs!). Dock tyckte jag dialogen kändes lite krystad ibland, som en svensk film kan vara när det blir för teatraliskt.

may

PLATS FJORTON.

Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert

Om att vara kvinnlig vetenskapsman under 1800-talet, en tid när man vet att man aldrig kommer få ett erkännande. Om den skamfulla kvinnliga sexlusten, om att vara tvungen att sköta sin ”kvinnliga hushållsplikt”, om revolutionära tankar och att längta till saker som kan te sig så nära men är så oändligt långt bort.

En spännande och lättläst historia att sträckläsa, känns som en classic sommarläsningsroman.

books

PLATS TRETTON.

Åsneprinsen av Caroline Hainer

Jim har inga särskild kvalitéer eller talanger. Han är medelmåttig och drömmer inte större än någon annan. Det är också det som gör den här boken intressant – till skillnad från de flesta andra romaner där huvudkaraktären har någonting eller drivs av någonting är Jim en av de statister i bakgrunden som går obemärkt förbi, men här sätter författaren honom i strålkastarljuset.

Det tog ganska lång tid för mig att läsa ut den för att jag fick så sjukt mycket dödsångest. Dagarna går och sedan finns man inte mer. Att en bok drabbar en på det viset är ovanligt.

tove folkesson - sund

PLATS TOLV.

Sund av Tove Folkesson

Eva hoppar av Arkitekthögskolan för att hitta sig själv istället. Vi får följa en ung person som försöker komma på vad 17 det är som gör henne lycklig egentligen.

Den stora behållningen i Sund är språket som är som en lång dikt nästan. Läste om meningar och stycken flera gånger för att jag tyckte att de var helt otroligt fina – hur kan man ens komma på en sån här bra metafor, tänkte jag ganska ofta.

bim eriksson - det kändes lugnt när mina känslor försvann

PLATS ELVA.

Det kändes lugnt när mina känslor dog av Bim Eriksson

En bok om kärlek & feminism & systerskap och annat viktigt. Boken innehåller både längre seriestrippar och korta historier komprimerade på en sida. Ändå finns det en genomgående röd tråd, om en person som försöker komma över en annan person.

En väldigt fin bok att ge till din närmsta kompis eller sträckläsa själv. Och visst är det kanske som Bim skriver: att kärlek borde inte vara svårare än att ta hand hamster. Så länge en blir älskad och får en grönsak ibland kommer man ganska långt.

antoine laurain - the president's hat

PLATS TIO.

Presidentens Hatt av Antoine Laurain

En kväll i Paris hamnar en man vid restaurangbordet bredvid Frankrikes president.
Presidenten glömmer kvar sin hatt och mannen bestämmer sig för att stjäla den. När han kommer ut från restaurangen upptäcker han att den sitter helt perfekt. Dessutom får hatten honom att känna sig bättre, större, intressantare – och på något vis som någon annan?

Den här boken är som en liten saga för vuxna, skriven på ett sätt så att man nästan kan höra en berättarröst med fransk brytning i huvudet. Kan rekommendera denna korta, lättlästa och mycket franska lilla bok om en hatt på vift.

linjen - elise karlsson

PLATS NIO.

Linjen av Elise Karlsson

Emma får ett jobb som redaktör på ett företag som gör manualer till föreläsningar om livscoachning och att ”finna sig själv” typ. Emma går helt upp i sitt nya jobb.
Men vad händer när det plötsligt sker nedskärningar i personalen? Vem är Emma om hon inte har företaget? Och hur långt är man villig att gå för att få jobba kvar?

Skriven på ett nästan hypnotiskt sätt med korta poetiska kapitel som jag fastnade väldigt mycket för.

st. barths

PLATS ÅTTA.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Fyra bästa vänner lever tillsammans i New York, pluggar, äter god mat och lever livet. Men en av dem, Jude, döljer en hemlighet. En hemlighet så mörk att han spenderar större delen av boken att dölja den även för läsaren.

Den här boken tog tag i mig på ett sätt jag inte alls var beredd på. Sidorna är alldeles krullade av tårar. Jag har drömt om Jude om nätterna. Jag har skjutit boken under sängen för att slippa titta på den.

Vill du läsa en bok på 731 sidor som kommer göra dig jävligt ledsen men få dig att känna mycket – den här boken är för dig.

PLATS SJU.

Gästkatten av Takashi Hiraide

Ett par i Tokyo lever ett stilla liv. De bor i ett mindre hus med trädgård, skriver om nätterna, äter middagar med andra kulturpersonligheter i Tokyo på helgerna. Men en dag lyckas grannkatten ta sig över till deras sida av trädgården och allt förändras.

En bok om sorg och längtan och en stillsam skildring hur man kan bli kompisar med precis vad som helst: trollsländor, katter, cikador. Aldrig bönsyrsor dock.

tripprapporter

PLATS SEX.

Tripprapporter av Tone Schunnesson

En kvinna åker till Thailand för att komma ifrån sitt liv och tänka igenom sina val. Händelserna som sker i boken är framförallt de inuti hennes huvud, när hon ser tillbaka på människor hon mött och saker hon känt. Det är män och knark och trasiga relationer och ogenomtänkta val.

Tripprapporter checkar av de flesta av mina favoritgrejer med böcker: Språket tar plats och leder fram berättelsen, huvudkaraktären är avig och unlikeable och det dramaturgiska drivet sker framförallt pga av feelings och inte av händelser.

karolina ramqvist - det är natten

PLATS FEM.

Det är natten av Karolina Ramqvist

En 85-sidig essä om skrivande och kanske framförallt om att vara en kvinna som skriver.
Handlar om några dygn hemma i Karolinas skrivhörna dagarna innan hennes nya roman ska lanseras. Hon fundera kring sin egen författarroll, kring rollen som författare i stora drag och vad som skiljer det manliga och det kvinnliga författarskapet åt.

En bok för alla som skriver. Så otroligt intressant, lite sorglig men framförallt inspirerande.

sylvia plath - glaskupan

PLATS FYRA.

Glaskupan av Sylvia Plath

Sylvia Plaths första och enda roman. Esther får ett stipendium att tillbringa en sommar på Manhattan tillsammans med ett gäng andra talangfulla och vackra unga kvinnor. Alla ska börja hösten på fina college och varenda en spås en lovande framtid (= dvs gifta sig rikt).

När sommaren tar slut går Esther ner i en depression och börjar strategiskt, i total hemlighet, planera sitt självmord.

Älskade hur boken helt ändrade riktning och språket är så fint. Ångesten kändes rakt in rakt i och jag kan bara tänka mig hur mycket den behövdes tidigt sextiotal. Lika aktuell nu i och för sig.

emma cline - flickorna

PLATS TRE.

Flickorna av Emma Cline

Löst baserad på morden som utfördes av Charles Manson-familjen under sextiotalet.
Boken handlar om fjortonåriga medelklasstjejen Evie som rätt och slätt är uttråkad på sitt liv. Hon får syn på ett gäng smutsiga, smala flickor i en park och dras dit magnetiskt och hamnar snart i deras värld av sex, våld och droger.

Otroligt spännande bok, och helt SJUKT välskriven. Meningarna är som godis och den svenska översättningen är verkligen mega.

ernest hemingway - en fest för livet

PLATS TVÅ.

En fest för livet av Ernest Hemingway.

Den här boken är självbiografisk och handlar om Hemingways tid som ung författare i Paris på 1920-talet. Man förstår ganska snart att Hemingway var typ Paris coolaste person när det begav sig. Han är ung, vacker, intellektuell och förälskad. Han umgås med poeter, författare och konstnärer och tillsammans diskuterar de rysk litteratur, konst och politik.
De är så obviously Paris hipstergäng där de släntrar runt med fickorna fulla av dikter.

Älskade denna boken. Önskar att jag fick hänga med dom! Tycker du om Paris, böcker, skrivande, unga män, författargossip och allmän dekadens är detta en bok för dig.

gudarna - elin cullhed

PLATS ETT.

Gudarna av Elin Cullhed

Bita, Lilly och Jane är sexton år och bor i Tierp. De är som en enad armé mot vuxenvärlden, patriarkatet, lärare och idiotsnubbar. Boken berättas ur Janes, som kallas Janne, perspektiv och börjar med att de sitter i hennes flickrum och skapar ett manifest.

I Tierp finns ingen som lyssnar och i skolan går Daniel Abdollah, Tierps underbarn, lärarnas älskling och Lillys pojkvän. Vad gör man då när han våldtar henne och ingen vill lyssna? Jo, man planerar en hämndaktion.

Den här boken är skriven nästan som i affekt. Man glider genom alla sidor som i ett rus, blir en fjärde medlem av detta gudgäng. Älskade varenda metafor och känslan att vara så snärjd på en plats bara för att ingen annan fattar. Läs, bara gör det. Årets bästa bok.

 

Translation. The books I’ve read this year in a top list.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • Jag älskar att när jag kollar upp ”En fest för livet” på adlibris så kommer typ alla böcker du har tipsat om upp som ”böcker du kanske gillar” haha

  Sigrid 2017-01-02 18:17:27
  Svara
 • takk for tips! liker så godt måten du skriver om bøker <3

  marire 2017-01-01 12:35:01 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • TACK för tipsen!!! Älskade detta inlägg kram

  Matilda 2016-12-29 12:04:52
  Svara
 • Vilket amazing inlägg! Värdig en plats i ”Best of” enligt mig. Bokmärkt på min dator iallafall 😉

  Julia 2016-12-29 11:11:27
  Svara
 • Hej Sandra! Härliga boktips! Kan man följa dig på Goodreads ? Kram och god fortsättning.

  Britta 2016-12-29 08:37:21 http://brittaspjut.webblogg.se
  Svara
 • Hej Sandra! Vill tipsa dig om De oroliga av Linn Ullman, jag tror du skulle gilla den! Hon skriver vackert!

  Amelie 2016-12-28 22:55:48
  Svara
 • Imponerad av hur du orkar uppdatera med så många kvalitativa inlägg. Detta måste ju tagit väldigt lång tid att knåpa ihop. Heja dig ?

  Cia 2016-12-28 22:26:51
  Svara
 • Skulle vilja veta dina favoritfilmer. Jag tycker om det stora blå o photographing faireys snälla om någon har den på dvd så vill jag köpa den. Mina mina drömmars stad. Vill också ha mina drömmars stad på dvd. O Pelle erövrarna. Ja några av mina favoriter. Kram.

  Maria 2016-12-28 19:54:02
  Svara
 • Jag har ett boktips! Girls on fire av Robin Wasserman. Är mitt i Flickorna nu och de påminner mycket om varandra. Handlar om två uttråkade tonårsstjejer i en amerikansk småstad, och även denna bok har innehåller mycket sex, våld och droger. Läs läs! Och tack för alla finfina tips 🙂

  Klara 2016-12-28 16:54:25
  Svara
 • Åh, Hemingway är ju ett måste! ^^
  bra tips!
  kram
  Emma

  emblas.se 2016-12-28 16:16:24 http://www.emblas.se
  Svara
 • Såå bra tips, tack!

  Fanny 2016-12-28 15:29:08 http://Fannyblingman.blogg.se
  Svara
 • Jag läser din senaste just precis nu och jag älskar den!

  Ellen 2016-12-28 13:25:37 http://lindbergellen.com
  Svara
 • jag hade som nyårslöfte förr året att under 2016 läsa en bok i veckan. Jag klarade det! I bloggen har jag listat alla böckerna, men länkar till recensionerna och ett litet betyg vid varje bok. Vi har båda läst en del av böckerna. Hoppas du får en fin nyår. Kram!

  Frida g svensson 2016-12-28 13:13:18 http://www.fridagsvensson.se
  Svara
 • Vilken grym lista, tack! <3

  Johanna Malm 2016-12-28 13:03:43 http://johannamalm.com
  Svara
 • Gud vad gullig och klok du lät i SPRÅKET! Så kul!

  Sara 2016-12-28 13:01:09
  Svara
 • Jag tycker du ska läsa Patti Smiths bok Just Kids! Och En bön för de stulna av Jennifer Clement. Vet att du jämt får massa boktips men dessa tror jag verkligen skulle passa verkligen dig (och din blogg) (jobbar med att tipsa om böcker så är pro)

  M 2016-12-28 12:43:42
  Svara
 • du kanske redan läst dessa böcker, men de är så bra så måste tipsa om de ändå!
  föst min absoluta favoritbok: Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt. boken handlar om fjortonåriga Jubes som bor i New York State och har en cool konstnärsfarbror som bor på Manhattan. han är den enda personen som riktigt förstår henne så när hennes farbror Finn dör i aids, lämnas hon kvar ensam och tyngd av sorg.
  en väldigt fin bok om hur det är att sörja, inte på det storgråtande ”mitt i stunden när det sker”-sörjande utan kanske snarare hur det är att leva med sorg.
  den andra boken jag tror du kommer gilla är I en klass för sig av Curtis Sittenfeld. där vi får följa Lee som väljer att börja på en internatskola i New England, när hon ska välja High School, även fast hon kommer från mindre fina förhållanden i en av USAs midstates. I boken får en följa Lees vardag på internatskolan i hennes försök att hitta sin plats.
  I en klass för sig har de bästa personbeskrivningarna och en kan inte låta bli att irritera sig på huvudkaraktären Lees avighet.

  m 2016-12-28 12:38:19
  Svara
 • Åh jag har lästorka. Så detta var precis vad jag behövde, tack tack!!

  Agnes 2016-12-28 11:54:23 http://www.devote.se/agnesblixa
  Svara
 • Jag som är hopplöst konservativ i mina bokval älskar dina boktips, hoppas du fortsätter med dem så länge du bloggar 🙂

  Katja 2016-12-28 11:13:26 http://cykelkatten.cc
  Svara
 • Älskar detta inlägg. Tack Sandra!!

  Bella 2016-12-28 10:15:52
  Svara
 • Såna fina boktips, när jag mår bra igen ska jag verkligen se till att läsa. Det är en sorg att jag inte kan läsa just nu, men med utmattningssyndrom är det tydligen vanligt att man inte kan läsa. Jag längtar tills dagen när jag kan ta upp en bok och bara läsa och komma tillbaka till den där fina bokvärlden igen.

  Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★ 2016-12-28 09:16:12 http://www.saramadeleine.se
  Svara
  • Svar på Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★s kommentar.

   Tycker det är så hemskt att med dagens stressiga samhälle att så många drabbas av tex utmattningssyndrom. depressioner, ångest, oro och till och med psykoser och folkfobi. Medan andra bli maniska och tappar självkänslan… Så tråkigt detta krig för mot stressen som blir ett krig mot oss själva som människor och vår omvärld… Lycka till! Hoppas att du mår bättre snart!
   Även att du inte just nu kan läsa dessa sexinlägg från böckerna! 😉 Kriget, det är just det vi inte behöver mot oss själva… Så tror jag inte att du behöver gråta blod, du kommer snart tillbaka men frisk och kry igen om du tar det lugnt! Kram M

   M 2016-12-28 14:10:04
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!