Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

frågor och svar från de senaste dagarna.

Har så hiiiimla långsamt internet här så här kommer ett bildlöst inlägg där jag svarar på lite kommentarer jag fått de senaste dagarna. En del känsliga grejer, men jag hoppas vi kan försöka hålla någon slags god ton i kommentarsfältet ändå, det vore fint tycker jag.


Jag har en fråga som jag är nästan rädd för att ställa och förstår om du inte svarar då pengar har alltid varit ett känsligt ämne på denna blogg. Så jag vill absolut inte att du ska få jobbiga kommentarer. Strunta i att svara hellre än det.

Men här kommer den iaf:
Är så nyfiken och intresserad av den företagsgrejen. Dvs Sandra Beijer AB. (Och eventuellt andra bloggar såklart, ej nyfiken på dig personligen). Vad gör ditt företag mer än bloggar? Varför plockar man inte ut ett högre lön? Investerar man då resten? Eller hur fungerar den?? Absolut inte för att räkna dina pengar!!! Och egentligen kanske en tråkig fråga..men blev typ imponerad av att du driver ett företag. Hur mycket drivandet är det? Är du VD osv?

→ Hej hej! Alltså du undrar helt enkelt vad jag jobbar med antar jag! Jag är då frilans och inte anställd, och därför har jag ett eget företag så att pengarna kommer in någonstans. För det första som du nämner är det ju denna blogg jag jobbar med. Jag fakturerar en fast summa till Metro varje månad som en slags blogglön kan man väl säga. Fast i och med att jag inte är anställd av Metro utan frilans så fakturerar jag. Utöver det fakturerar jag för dom samarbeten jag gör, det är olika summor beroende på hur mycket arbete det är för mig, hur många inlägg de köper och så vidare. Utöver det arbetar jag som skribent på andra sätt än bloggen. Ibland skriver jag krönikor och fakturerar för dom. Just nu föreläser jag en hel del för skolor och bibliotek. Det tjänar jag också lite pengar på. Och så skriver jag ju böcker och får pengar för att vara författare. Båda säljer fortfarande bra (även om man inte direkt blir rik på böcker). Det är ungefär det som kommer in på mitt företag just nu.
Dom pengar som kommer in hamnar absolut inte direkt i min ficka, utan dom hamnar i mitt företag. I företaget har jag anställt mig själv så att jag kan plocka ut en lön varje månad. Jag är alltså både VD och anställd.
Min lön fungerar ungefär som att vara anställd lite överallt, jag får en summa som jag och hon som har hand om min ekonomi kommit överens om som det sedan dras skatt på och resten hamnar på mitt konto den 25:e.
Eftersom jag är min egen så har jag till exempel inte betald semester eller sjukdagar eller annat som ingår som ”vanliga” anställda får. Annat som jag betalar för i mitt företag är min kontorsplats, ersättning för dom som sköter min ekonomi, skatt, mobil etc etc.
Jag vill inte ta ut någon hög lön för det känns helt onödigt, har hellre pengarna i företaget. Vill ha en buffert och är inte intresserad av att slösa bara för att. Dessutom är jag ju bara 1 person i mitt företag liksom så drar inte in några jättesummor och kan liksom inte heller ta ut nån megalön.
Jag fattar att det här är knepiga saker jag tycker själv ekonomi är assvårt, men Hildur svarade bra på norska här:
”Kan svare på noe av det her siden jeg selv er frilanser og har eget foretak (kan være noe annerledes med blogger). Man har to ting: Omsetting og Lønn. Omsettingen er det foretaket får inn av penger totalt. Men så må man betale skatt, mva, regnskapsfører, legge til sparing etc etc. Når man har regnet ut hvor mye som går ut kan man også regne ut hvor mye man kan ta ut til lønn. Går omsettingen bedre, dvs foretaket får inn mer cash, kan man også tillate seg å ta ut mer lønn”.


Jag tycker att det är helt sjukt att vissa människor ska leva på överflöd medan andra knappt på ingenting! Det FINNS resurser i samhället DET finns pengar åt alla. Men det är så sjukt ojämt fördelade. Sandra jobbar inte fler timmar än andra. Ändå finns de dem med betydligt jobbigare jobb som knappt tjänar nånting alls. Som knappt kan ge sina barn mat på bordet. Och en del människor har inte råd med ett hem för de föddes kanske inte med förutsättningarna att kunna ta hand om sig själva. Eller vad som. Samtidigt finns det dem som kan lägga pengar på att få naglarna filade, en ledig timme här och där och aldrig nånsin nånsin behöva lägga sig hungrig. DETTA ÄR SÅ SJUKT. Ingen borde tjäna mer än 50 000 i månaden. Resten skulle va skatt! Resurser åt skola, vård och trafik… bättre skolmat, bättre undervisningsmaterial, fler lärare, färre sjukskrivna lärare…. osv osv. Kollektivtrafik skulle va gratis så att alla kan åka.
Det är inte ett jobb som Sandras som bygger samhället. Pengarna hon tjänar river det snarare. På individnivå kan jag vara glad för Sandra. Men i det stora hela gör det mig skitledsen att det finns människor med hennes lön.

→ Hej du. Wow var ska jag börja. För det första: så sjukt glad att vi bor i ett land med hög skatt så att vi har statlig sjukvård, gratis skola och ett mer eller mindre välfungerande samhälle. Håller med om att löner borde va högre för både lärare och inom sjukvård också. Det jag kan göra rätt för mig är helt enkelt att betala in min skatt, rösta på det parti jag tror på i val etc. Jag vet inte var du har fått för dig att jag tjänar mer än 50 000, det är inte ens i närheten sant.
Det är jättedumt att ställa olika yrken mot varandra, det blir komplicerat och väldigt svart och vitt och onyanserat.
Jag vet inte på vilket sätt mitt jobb river samhället, men jag tycker inte alls det. Tvärtom. Jag ser mig som en bra skribent faktiskt, som bidrar till något i blogg, bok och krönikeform. Jag får dagligen mail och kommentarer av människor som tycker om det jag gör, som blivit gladare, eller känt sig mindre ensamma, fått på sig genusglasögonen, eller upp ögonen för någon ny författare/film/serie osv. Jag försöker följa någon slags inre kompass för att göra min plattform till en rimlig plats i en tid av många orimliga platser i världen just nu.

Kanske räddar jag inte liv på ett sjukhus, men det måste finnas rum för olika yrken i ett samhälle. Jag är en skrivande person och kommer alltid vara det, och jag försöker helt enkelt arbeta med det jag är bäst på. Är inte det det himla fina med att leva på en plats med en välfungerande demokrati? Att vi alla drar vårt strå till stacken på olika sätt, att vi betalar in skatt och vågar följa drömmar.
Och självklart har inte alla exakt samma förutsättningar, det är jag i högsta grad medveten om och har skrivit om flera gånger, men jag kan heller inte konstant ursäkta mig i vem jag är, det blir i slutändan så förminskande.

Jag hoppas jag kunde förklara mig själv någorlunda bra. Känner mig seg i huvudet idag. Jag har fått såna här kommentarer sedan bloggen startade och jag tycker de är problematiska. Bloggbranschen är kvinnodominerande och den får ofta ta ofta såna här liknande kommentarer att det man skulle göra inte är värt något och det är tröttsamt och faktiskt jättedumt tror jag. Det är viktigt att lyfta drivande kvinnor och inse vad 17 de har byggt upp, istället för att annonsintäkterna hamnar i fickan på någon gubb-VD någonstans istället. Jag lyfter ingen stor VD-lön utan driver ett företag som jag byggt upp från grunden, jobbar varje dag och tycker faktiskt att jag är värd de pengar jag tjänar. Och samtidigt tycker jag precis som du att höga skatter och bättre arbetsvillkor för statligt anställda är väldigt viktigt. Det säger inte emot varandra.
Borde kanske inte ens tagit upp den här frågan, känner att jag inte riktigt pallar med en haterstorm här just nu. Bara så uttråkad (sorry) på att typ rättfärdiga mig själv yrkesmässigt, har fått göra det på ett eller annat sätt sedan jag började jobba vid tjugoett års ålder. Har svårt att se att snubbar fått göra det i sin karriär på samma sätt. Jag existerar och jag lever och jag försöker göra det på ett sätt som gör både mig och mina medmänniskor glada, som vem som helst.


Hallååå jag blir knäpp på denna hemsida! Älskar din blogg osv men det Går Inte att lyssna på musik samtidigt som man läser den (i mobilen) pga hemsidan liksom pausar musiken också uppe i menyraden på telefon som man kan dra ner (där klockan och alla notiser är) står det att sandrabeijer.se vill playa nåt! Och inte bara på detta inlägg (som ju är videos!) Utan Hela Tiden. Så fort man försöker scrolla neråt och trycker 1 microsekund för länge!! Hjälp.

→ What va! Måste kolla upp detta låter superknasigt.


såg på din snapchat att du fått hem din nya sänggavel. Såå nyfiken på den! Kommer vi får se den i bloggen? Hoppas du får det fint i Frankrike! Kram

→ YES. Kommer. puss.

Alltså fattar inte det där med att bära body, ser skönt ut att slippa glipa eller byls som med vanlig tröja, men hur kissar en iklädd body med kläder ovanpå? Eller är det tryckknappar i grenen som på småbarnskläder? Kan inte någon avslöja detta mysterium för mig?

Haha, yes box det är tryckknappar!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
110kommentarer
 • ”Kanske räddar jag inte liv på ett sjukhus, ”
  Jo.du räddar liv och just ni mitt. Jag läser din blogg som en bok just nu och tycker du är en av få människor som kan det här med att göra konst av ord. Det är du, Alex Schulman och Sigge Eklund som är vår tids bästa skribenter. Och räddar liv.

  Evelin 2017-07-19 21:38:49
  Svara
 • Du är så bra!!

  evelina 2017-02-04 14:23:11 http://evelinamaria.devote.se
  Svara
 • Tycker verkligen att du får oförtjänt mycket skit för detta med ekonomi och att du gör jobb av en hobby. Snälla, ”kan en kvinna få leva?”.

  Ellen 2017-01-26 18:51:59 http://ellenlindberg.se
  Svara
 • åh orkar inte med.. bu för dumma kommentarer och antaganden.

  Frida 2017-01-23 10:21:43
  Svara
 • Jävligt märkligt att de som ska stå till svars är människor som sysslar med kultur, och inte människor som t.ex. säljer fusk-försäkringar till pensionärer, politiker som driver en rasistisk politik, företag som säljer sexistiska produkter som mest är till för att få kvinnor att skämmas över sina kroppar, företag som säljer barnarbetade kläder, företag som sysslar med kolenergi, OCH SÅ VIDARE. VARFÖR är kultursektorn boven över dessa? Man undrar ju på vilket sätt människan själv som skrivit det där har räddat världen.

  ellinor 2017-01-22 14:15:53
  Svara
 • Du gör ett fantastiskt jobb och ÖNSKAR att jag också hade turen att kunna jobba och klara mig ekonomiskt på mina intressen.
  Fattar inte hur man löser orättvisan med ofördelade pengar genom att HACKA på dem som tjänar pengarna! Lägg den tiden på något annat istället? Jag vet inte…engagera dig politiskt,skänk pengar eller gör något annat som FAKTISKT GÖR SKILLNAD?

  Anna 2017-01-21 15:48:12
  Svara
 • För personen som skrev fråga nummer två. Jag förstår att det kan verka orättvist att vissa får bättre betalt för att skriva dagbok på nätet än andra får för att rädda liv på sjukhus. Men det är så marknadsekonomi fungerar. Sandra är jäkligt bra på det hon gör och det är därför folk vill betala för det. Jag är jätteglad att metro betalar henne för det, så jag får ta del av hennes fantastiska blog helt gratis(!). Så mycket bättre än någon dam-tidning eller whatever. Jag håller absolut med att många statliga och viktiga jobb inte får den lön, förmåner och arbetsmiljö de förtjänar, men det har absolut inget att göra med hur mycket en privat företagare tjänar. Eller ja, tjänar Sandra mer, och betalar mer skatt, så finns det ju mer skattepengar att betala sjuksköterskor för.

  Att sätta någon slags tröskel för hur mycket man får tjäna, och resten skulle vara skatt – hur skulle det motivera någon att ta på sig mer ansvar, eller utbilda sig till att ta på sig mer avancerade uppgifter? Skulle det motivera innovation och företagande? Och varför skulle någon arbetsgivare höja en lön över tröskelnivån om 100% av löneökningen gick till staten? Finns ingen anledning. Arbetsgivaren skulle behöva hitta andra sätt att premiera sina duktiga arbetstagare, som faktiskt skulle gagna arbetstagaren och inte bara staten, till exempel mer semester eller andra förmåner. Vilket i sig inte är dåligt, men det kommer inte höja sjuksköterskornas löner eller öka skatteintäkterna. Läs om Laffer-kurvan för att förstå hur en allt för hög skattenivå faktiskt kan leda till MINSKADE intäkter för staten ( https://en.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve).

  Det finns stater som experimenterat med lika lön åt alla – Kina under Mao Zedong till exempel. Det är en lovvärd tanke att alla människor ska värderas lika, men politiken som fördes då dödade ALL kultur, forskning, innovation och framsteg i landet. (Läs Vilda Svanar: tre döttrar av Kina för en fantastiskt bra insikt i Kina under den här tiden.) Kommunism funkar rätt dåligt ihop med verkliga världen och det mänskliga psyket tyvärr.

  Nationalekonomi och politik är svårt och komplicerat. Jag kan inte säga att jag har några svar på hur vi ökar lönerna för så kallade ”viktiga” samhällsfunktioner. Det är trots allt en bransch som vi vill att kunderna (sjuka, folk med ett brinnande hus) inte ska behöva betala direkt för, vilket gör det svårare att finansiera. Fortsätt kämpa för att folk ska få det bättre, men att skuldbelägga någon för att de tjänar pengar på sitt drömjobb tror inte jag är rätt väg dit. Kram.

  Helena 2017-01-21 14:30:44
  Svara
  • Svar på Helenas kommentar.

   ”Kommunism funkar rätt dåligt ihop med verkliga världen och det mänskliga psyket tyvärr.”
   Nja, kommunism fungerar dåligt med den ”verkliga” världen som vi har byggt upp, som ju numera till största del bygger på en kapitalism som – naturligtvis – är oförenlig med kommunism. Jag förespråkar inte planekonomi, men känns som ett så himla dåligt argument att föra att allt annat än kapitalism är oförenligt med det ‘mänskliga psyket’. Däremot skulle det ju krävas en radikal förändring och total helomvädning för att bygga upp ett nytt system, vilket är svårt att se hända när vi (åtminstone många) är så bekväma med det som gäller nu, och många som kanske inte är det inte har möjligheten/kunskap/tid osv att sätta sig in i politiken för att få till stånd en förändring.

   Oavsett håller jag med frågeställaren till viss del, men jag tycker det är fullständigt onödigt att föra en sådan här diskussion på individnivå. Sandra gör ett fantastiskt jobb och är en duktig skribent, och förtjänar naturligtvis att få betalt för det. Om vi någon gång drar upp systemet med rötterna och förändrar det hade min prioritet inte varit att göra lifestyle-bloggande lönsamt (och inte heller pr, marketing, telefonförsäljning osv osv) – men det betyder inte att inte Sandra är fantastisk på det hon gör, och inte heller att hon ska behöva stå till svars för att samhället är ett helvete på många sätt.
   Sen tycker jag att de som försörjer sig på den typen av jobb som frågeställaren avser inte ska skaka sig av all kritik (även om jag tyckte det var ganska krasst formulerat i detta fall), eller allt ifrågasättande av ens jobb. Det får en faktiskt ta, tycker jag, när en är i toppskiktet.

   Jonna 2017-01-23 16:09:07
   Svara
 • Fyfan va himla jobbigt med folk som kommer in på din blogg för att ta upp och hata på ditt liv när de inte verkar ha någon koll? Lol är det någonsin någon som frågar t.ex. Filip & Fredrik va dem gör med sina pengar & ifrågasätter va dem gör för samhället? DET ÄR SÅ LÖJLIGT! Det här är liksom en blogg inte en plats för personer att föra sin personliga agenda.
  Backa dina systrar?

  Julia 2017-01-21 14:21:04
  Svara
 • … Och du behövs!!! Du bidrar absolut till samhället! När du skrev här på bloggen att det var slut mellan dig och din dåvarande kille så hade min dåvarande flickvän lämnat mig bara en vecka innan. Jag mådde piss och kände mig ensammast i världen men när jag läste din blogg och kommentarer från andra nyblivna singlar så kände jag mig inte lika ensam längre. Fick liksom en känsla av att ”we’re in this together och vi kommer klara oss igenom detta”. Kram! <3

  Isabella 2017-01-20 23:30:00
  Svara
 • Kul och intressant att höra (på ett lättsmält sätt dessutom) hur frilansarjobb/ha eget företag funkar 🙂 Funderade också på det efter att du skrev att du fick ta ut högre lön från ditt företag 🙂

  Isabella 2017-01-20 23:18:53
  Svara
 • Så bra och vettigt svar på frågan/kommentaren m lön. Förstår att du är trött på det men tror att det är viktigt att du förklarar så som du gör. Copy and paste bara till nästa gång!

  Anna 2017-01-20 18:41:51
  Svara
 • Hej!

  Vill bara säga att du är så fantastiskt bra på att svara på kommentarer. Tydlig med vad du själv tycker men med respekt för andras åsikter och öppen för en dialog. Oavsett om det är snälla eller elaka kommentarer så bemöter du dem så lugnt och proffsigt. I dagsläget känns det inte ens som våra världsledare klarar av den uppgiften och därför är det så skönt att läsa din blogg. Delad förstaplats för det öppna demokratiska samtalet till dig och Emmy Rasper (som jag också tycker är SÅ bra).

  Sofia 2017-01-20 15:30:41
  Svara
 • Så bra svar Sandra! Vet inte om jag sagt det till dig men jag började läsa din blogg när jag var 16 (2007-2008). I samma veva blev jag ihop med min första pojkvän som var 21 år. Genom att läsa din blogg (som då var ganska inriktad på quirky och fina saker) förstod jag att det fanns fina saker i livet, att det gick att välja glädje. Jag började ta den fina vägen hem från skolan för jag kom på att den snabbaste var grå och ful men att jag bodde i en stad med himla vackra hus på vissa gator. Började hitta små blommor som stack upp ur asfalten på vissa ställen. Njöt av solsken. Ja, du öppnade mina ögon helt enkelt. Några månader senare förstod jag att min pojkvän gjort mig till en person jag inte ville vara genom att bygga upp oss två mot alla andra, alla andra var idioter och dumma i huvudet. Han byggde vår gemenskap på förakt för andra. Och så kunde jag ju inte ha det, vass och sarkastisk humor var min grej, men att se ner på andra var INTE min grej. Detta lärde jag mig genom att läsa din blogg! Så tack för det. Du kan fakturera mig och märka jobbet som ”livräddning” för jag lovar att du räddade min framtid. Allt började med dig. <3 <3

  Fröken Cocco Sohl 2017-01-20 13:16:47 http://coccosohl.wordpress.com
  Svara
 • Sandra! Det du gör är så viktigt. Det är du som står på barrikaden och genom ditt sätt att vara, leva och skriva sätter exempel för oss andra kvinnor som kämpar på med samma sak. Fast i lönndom dårå. Alltså tänk om du, ladydahmer osv inte funnits?! // specialistsjuksköterskan i psykiatri

  Magda Ohrt 2017-01-20 12:49:56 http://magdaemilia.blogg.se
  Svara
 • Nej men eloge till dig som kunde svara såpass bra ändå. Ett välfungerande samhälle bygger väl ändå på att folk ska få jobba med det de brinner för. Om det är bloggare eller ingenjör eller frisör, spelar väl ingen roll. Det finns folk för allt o det är det som är så fint. Jag tror samhället hade mått pest om folk inte hade fått utvecklas som de vill. Kram på dig o alla andra kloka!

  Matilda 2017-01-20 12:41:00
  Svara
 • Sandra, veldig bra svart på økonomispørsmålet. Du skal vite at din feminist-stemme er SUPER-VIKTIG! Jeg får en tåre i øyet av stolthet hver gang du skriver at du vil ”hångla” ”ligga” etc. YES YES YES! Girlpower. Vi vil jo for fasan være kvinner!! Kvinner med sminke, korte kjoler og leppestift, …..OG ha like mye respekt som menn!!! Vi vil jo ikke ha respekt bare når vi beter oss som menn!!!! Vi vil være sjefer, eie et foretak, tjene penger, masse masse. Og få like mye respekt som menn, og hvis vi vil ha høye hæler på skoene når vi gjør det er det vårt valg!!
  Til den ”dumme” kommentaren til penger…..som Sandra selv skriver; jo mer rike mennesker betaler i skatt, jo bedre får fattige mennesker det. Hvis vi slutter å konsumere så vil den 3 verden sulte. De vil miste jobbene sine! Velg heller Fair Trade produkter så langt det går. Støtt lokale foretak i Chile, Peru etc. Alle bør melde seg inn og være Plan Fadder for et fattig barn, støtt skoleprosjekt i fattige land. Men verden ramler sammen hvis vi bare skal arbeide i Statlige foretak = Kommunisme og vi ser jo hvordan det går i de landa! 🙁

  Tingeling 2017-01-20 11:27:09
  Svara
  • Svar på Tingelings kommentar.

   Ååh Tingeling!!! Just EXAKT SÅ! Ja!!!

   Sandra: bra förklarat! Fattar inte varför kvinnor alltid ska ifrågasättas om de inte råkar vara fakking jefla osjälviska jungfru Maria på en piedestal och dessutom förväntas hålla häften och aldrig fundera på att sticka ut hakan om de inte är det. Är så sjukt trött på misogyn-Jante!!!

   Samhällssystemet vi lever i är verkligen inte perfekt men vi måste ju alla leva i det och göra det mest konstruktiva av den situation vi befinner oss i. Att han en plattform som når ut till nästa generation med viktiga humana och feministiska budskap är inte fy skam. Att kommentera och gnälla över någons (fantiserade) lön på dennes plattform känns … mindre konstruktivt!

   Dessutom tycker jag att du Sandra gör mycket för the greater good på ditt eget sätt. Du har bjudit in alla oss på ett oerhört generöst sätt i ditt liv, berättat en massa om dina tankar och låtit oss vara med dig genom både tuffa tider och stora framgångar -helt gratis för oss!- på din blogg! Det är många som fått hopp och hjälp och tröst genom det du gör i din skrivgärning och sättet du arbetar på gör att det når ut till många unga där du behövs allra mest.

   Vill slutligen säga att jag är så oerhört glad att du kan leva av det som förgyller min dag!

   <3<3<3

   JoJo 2017-01-20 14:44:02
   Svara
 • Ville bara säga: du förtjänar bara bra saker, du är VÄLDIGT fin och du är bra på det du gör. Så fortsätt! Höj lönen och njut av att det går bra för Sandra Beijer AB! Kommenterar vanligtvis aldrig härinne, men kände det som min skyldighet som en läsare sedan många år att ge dig tillbaka lite pepp, för det är det jag får av att läsa din blogg. TACK att du bloggar.

  från öster 2017-01-20 09:58:20
  Svara
 • Kan inte du skriva ett omdöme om de blå björn hårvitaminerna? Har du märkt någon skillnad? Är dom goda? Är dom hårda eller mjuka? Kram

  Lina 2017-01-20 09:56:05
  Svara
 • Supervettigt svar på frågan om löner/världen/ditt yrkeosv! Tänker att dskussionen om bloggare blir så jäkla skev jämt. Finns ju en superspännande fråga om läsarnas delaktighet att rådda i! Alltså, min tanke är att bloggläsare känner sig svikna av bloggaren som utgångsläge eftersom det finns en känsla av att ha varit med och byggt upp bloggen utan att få nåt för det. Att bloggaren liksom är skyldig läsarna nåt. När bloggaren blir frustrerad över läsarkrav blir den känslan typ övermäktig, lite ”jag skapade dig och nu pissar du på mig”, plus då hela den här grejen med att bloggyrket är välbetalt(ah men alla fattar vad jag menar)och glammigt. Så sitter läsaren där, på en risig arbetsplats under nån rast och läser blogg och ba, jahaja bloggaren tycker att jag har krav, jävla ojordad människa. Typ. Det är ju svårt att vara bloggläsare också! Det är en flummig konsumentstatus. I alla fall, tror vi måste fokusera på läsarna mer, forska eller nåt. Lära oss. Bloggarna i sig är ju ganska ointressanta.;)

  Katja 2017-01-20 09:52:04
  Svara
 • Jag tycker att det har sagts mycket klokt här i kommentarerna och jag vill bara tillägga två saker:

  1. Ju högre lön du tjänar, desto högre lön kan vi som är mikro-influencers tjäna. Det är väldigt få som kan försörja sig som bloggare/influencer, eftersom ersättningarna generellt är låga i branschen. Golvet för vad som går att begära i ersättning kan bara höjas om taket också gör det.

  2. Vad du tjänar är HELT oberoende av vad andra tjänar. Det spelar ingen roll om du tjänar 0 eller 200 000 – ingen av dessa löner kommer att påverka sjuksköterskors löner. Eventuellt finns det mer underlag för sjuksköterskor att tjäna mer om du har en hög lön eftersom det innebär högre skatteintäkter.

  3. När ska människor lära sig att göra skillnad på person och sak? Jag är så jävla less på att folk går in och uttrycker sin personliga frustration över samhällsutvecklingen på privata livsstilsbloggar! Mitt förslag till den som tycker att skatterna är för låga: organisera dig i ett parti, en organisation eller i en förening. Lämna enskilda personer ifred. Det är fett osympatiskt och ineffektivt att peka finger åt valfri bloggare.

  KRAM! Och heja dig Sandra!

  Annie - lättlagat vegokäk 2017-01-20 09:18:39 https://vegokak.se/
  Svara
 • Fråga/kommentar nr 2 = konstigaste idag. Hoppas och tror att det är någon väldigt ung som skrivit det 🙂

  <3 2017-01-20 08:30:39
  Svara
 • Du bidrar till och berikar mitt liv iallafall Sandra <3

  Johanna 2017-01-20 07:35:45
  Svara
 • Woops råkade trycka skicka på förra . Well : jag blir matt varje gång det dyker upp frågor som ifrågasätter ditt yrke, ( och den här gången var det riktigt weirda svartvita ‘sanningar’ du fick svara på!? ) . Att ifrågasätta kulturarbete känns väldigt okunnigt ( källa: VÄRLDENS JÄKLA HISTORIA ) . Så eloge till dig som orkar svara , du borde typ länka detta inlägg när folk spyr galla på det här viset. Känns orättvist att du ska behöva lägga energi på de här människorna för ofta. Med det sagt: vi läsare är stolta över dig varje dag. Tack för att du finns och verkar. Puss !

  Johanna 2017-01-20 07:21:25
  Svara
 • Eh rätt knasiga kommentarer ? Jag bli

  Johanna 2017-01-20 07:13:07
  Svara
 • Tycker du gör ett fantastiskt bra jobb och du förtjänar varenda öre du tjänar. Vill att alla ska må bra i vår värld, men bara för att det är skit betyder inte det att du måste ge upp allt du har. Då blir man ju galen! Tycker du verkar ha en bra balans i samhällspåverkan och att leva schysst med dig själv. PUSS!

  Moa 2017-01-20 02:49:33
  Svara
 • Är det inte killfredag snart???? Har jättejättemånga tips, ja!

  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/3a/46/93/3a46938c962caae21be2f13dd8ce98b5.jpg

  http://www.trbimg.com/img-56a16b57/turbine/la-et-mn-marlon-wayans-on-oscars-20160121

  http://picmia.com/img/442.jpg

  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/98/01/38/9801385185fc8e349786f50b002c551b.gif

  https://66.media.tumblr.com/f10e5a195f8f720a39b08f366e9f1ec8/tumblr_nqbfcbHNGd1uyrinmo1_500.gif

  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/e9/b1/63/e9b163ec7c94e1c307d6bb4ed5444f31.jpg

  http://pixel.nymag.com/imgs/fashion/daily/2013/10/11/12-matt-bomer.w529.h529.jpg

  Sara 2017-01-20 01:40:37
  Svara
 • Tråkigt att det var en så anklagande fråga och att personen försöker förminska ditt jobb, kultur är ju bland det viktigaste som finns! Kom att tänka på ett citat av Ernst Wigforss ”Om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt voro vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa. Måla. Sjunga. Ja, vad ni vill. Frihet.”. Men ja, det är en helgalen värld vi lever i och kapitalismen har förstört så mycket. De som har ansvaret att skapa en riktig förändring är alla och särskilt makthavare. Det är jättehemskt att så många lever i fattigdom och även så i Sverige. Det finns ju även här hemlösa och sjuka personer som knappt klarar av vardagen. Det är fan hemskt hur Försäkringskassan arbetar. Stör mig ganska mycket på det här med ”förtjäna” sin lön, ska då läkare resonera att de förtjänar betydligt mer i lön än sjuksköterskor och undersköterskor för att de har studerat betydligt längre och har ett betydligt större ansvar? Eller en rektor när det gäller lärare som tjänar så himla lite? Det tycker jag är skevt, att tänka att en förtjänar ändå sin lön för att man har slitit hårt oavsett om man är egenföretagare, stjärnkirurg eller typ Hollywood-skådis. Alla förtjänar att ha ett bra liv, alla människor är värdefulla. Men att vi lever i en helgalen värld kan ju givetvis inte ligga på individer. Tycker det är många konstiga kommentarer på det här, t ex. Sverige som u-land och att frågeställaren nog är ung. Nåväl, imorgon är en sorgens dag. Trump planerar att, bland många andra dumheter, skrota kulturdepartementet. We will survive, förhoppningsvis.

  E 2017-01-19 23:17:21
  Svara
 • Hej!

  Det var jag som hade ställt den första frågan om hur ditt företag fungerade och tycker det var så kul att läsa!! Tack fina Sandra!
  Inser också hur mycket mer jobb och sånt det är med Sandra Beijers AB! Så glad att det går bra för dig!!
  Lycka till!

  Kram <3

  Vee 2017-01-19 22:46:07
  Svara
 • Alltså andra kommentaren, man håller ju med och tycker det är jättetrist att samhället ser ut som det gör och vissa har det bättre än andra. Men hur fasen skulle det vara i närheten av att vara Sandras fel? Du är så grym Sandra, allt du skrev i detta inlägg var så jävla vettigt!!

  Frida 2017-01-19 22:41:58
  Svara
 • Som många andra blev även jag upprörd över den andre frågeställarens kommentar att ”Det är inte ett jobb som Sandras som bygger samhället.” Jag skulle snarare vilja påstå motsatsen, att ett jobb som Sandras, eller överhuvudtaget ett jobb inom kultursektorn, ät det som driver samhället framåt. Det är kulturen som får oss att filosofera, ifrågasätta, fundera och utveckla vårt samhälle, vår samtid och den kontext vi verkar inom. Det är kulturarbetare som lyfter fram otroligt viktiga frågor och belyser dessa på olika vis. Ta en exempelvis en fotograf som fångat ett ögonblick när en naken och gråtande flicka springer längs en väg där soldater och oro omger henne. Eller ett musikstycke som väcker en känsla av frihet och hopp inom en och ger en kraft att agera. Eller en text av skriven av Sandra där hon lyfter fram en kvinnas styrka i ett mansdominerat samhälle. Det är det kulturen gör, den får oss att reflektera över vem vi är, vad vi gör och vad vi vill uträtta. Så kom inte och påstå att kulturarbete är någonting som river samhället. För kultur bygger vidare på samhället.

  Pia 2017-01-19 22:37:47
  Svara
 • Sandra du har bidragit till så jäkla mycket i mitt liv! Uppskattar så att jag fått läsa din blogg och ha dig som förebild sedan tonåren till nu (25), thank god! Du är värd oändligt mycket mer än 50 000 kr lön!

  Anna 2017-01-19 21:46:04
  Svara
 • Men GUD! Hur jävla trångsynt får man vara?!? Angående personen som kritiserade ”systemet” som vi lever i nu. Herregud! Ja det är jävligt orättvis värld vi lever i. Det är hemskt att inte alla har det exakt lika bra, att inte alla föds med exakt samma förutsättningar. Men alltså. Sånt här gör mig TOKIG! Du som skrev den kommentaren har det ju så jävla mycket bättre än nån som lever på gatan/måste fly från sitt land/leva under ett diktatorskap etc etc. ALLT ÄR NYANSER INGET ÄR SVART O VITT. Och även en människa som tjänar mycket och har det ”bra” i dina ögon kan ju ha ett helvete privat. Det vet ju inte du. Hur kan du skriva en sån jävla komentar på en blogg som är skriven av en människa som uppenbart är jävligt upplyst och medveten och försöker göra sitt för medmänskligheten. Men att hur kan du lägga det på henne? Vänd dig till politikerna?!! Varför ska Sandra behöva ta den här skiten? Så jävla onödigt? Det är inte så man förändrar strukturer i samhället.
  Ps. Go Sandra för att du ändå orkade ta det här.

  Maja 2017-01-19 21:43:59
  Svara
 • Det lönar sig inte för en företagare som Sandra att plocka ut hiskeliga summor i lön, då hon bara måste betala skatt på det. Istället försöker hon väl bygga upp ordentligt kapital i sitt företag. Jag förstår dock inte varför Sandra måste försvara sig när det gäller detta? Hon kunde plocka ut mycket mera i lön men låter bli för det är sällan särskilt fiffigt.

  Elsa 2017-01-19 21:40:37
  Svara
 • Jag tycker inte att problemet är att några tjänar väldigt mycket (eller det är ett problem IMO men inget jag tänker ta här), utan att vi som arbetar inom ”””viktiga””” (så som kommentar #2 kallade det) områden så som barnomsorg/skola och sjukvård tjänar extremt lite. Har fast anställning, jobbar heltid (och dessutom övertid nästan alla dagar i veckan), har fem års erfarenhet samt relevant utbildning i det ”””viktiga””” område jag jobbar inom och kom nu i veckorna precis över 20 000 kr-gränsen i lön innan skatt med ett par 20-lappar. Tycker prio ett skulle vara att höja våra löner så att de mer reflekterar hur hårt vi faktiskt jobbar + ger oss en rimlig lön att leva på, än att sänka andras löner.

  Ida 2017-01-19 21:24:13
  Svara
 • Jag är sjuksköterska och i din ålder och jag blir GALEN på vissa av kommentarerna här och tycker det är imponerande att du svarar trots att dem va så knasiga. Shit vet inte var jag ska börja. Kämpar för högre lön men att alla skulle ha lön under 50 000? Varför skulle någon då vilja ha ett jobb med mer ansvar? Ju högre ansvar desto högre fall/lättare att bli av med jobbet. Osv. Och du bidrar ju verklugen till samhället ungefär sjuhundra gånger mer än tex en fotbollsstjärna. Snacka om enkelspåriga kommentarer. Du förgyller min vardag då och då med din blogg. Pepp och kärlek!

  Emma 2017-01-19 21:20:09
  Svara
 • Oj vad jag inte hade velat leva i en värld där någon sutttit och bestämt vad som var ”viktigt” och ”bra” som samhällsmedborgarna således skulle konsumera, och där alla tjänade lika mycket pengar oavsett vad. Och jag tror inte heller det finns eller någonsin har funnits en kaka av bestämd storlek att dela på. Vi förädlar och skapar, och kakans storlek varierar med hur mycket som skapas. Visst finns det en fördelningsproblematik, men den beror inte på att folk med över 50 000 i lön stjäl.

  Tove 2017-01-19 21:07:44
  Svara
 • Kultur och konst är asviktigt. Din blogg är avsiktlig m.a.o

  Amanda 2017-01-19 20:17:45
  Svara
 • Väl rutet! Klart samhället behöver skapande människor av alla de slag! Mvh /bok- och bloggälskande sjukvårdspersonal 🙂

  matilda 2017-01-19 20:12:12
  Svara
 • Ang andra kommentaren.
  Jag pluggade till sjuksköterska tidigare, ville välja ett yrke som skulle betyda något för mer än mig och kanske ha möjlighet att ”göra skillnad”. Av olika anledningar vantrivdes jag och mådde så fruktansvärt dåligt på utbildningen (hade säkert blivit bättre i arbetslivet med 3 år av depression innan??) och blev sjukskriven.
  Nu pluggar jag för att bli bokförläggare istället.
  Jag känner ibland dåligt samvete för att jag kanske inte längre kommer kunna göra skillnad på samma nivå som med sjuksköterska men från ett samhällsperspektiv tror jag dock att det är sjukt mycket bättre att jag pluggar något som gör mig glad – för att kunna fungera ute i arbetslivet med ett ”skört” psyke.
  Förhoppningsvis kommer jag påbörja ett yrke som jag kommer trivas i och därmed inte behöva vara sjukskriven (bekosta samhället) och kanske till och med kan jobba mer, alltså mer antal timmar, än som sjuksköterska pga kommer förhoppningsvis inte slita ut mig själv på samma (känslomässiga och fysiska) sätt – därmed dra in mer pengar som jag kan skatta på.
  Vet inte om de tankegångarna bara är ett sätt för mig att rättfärdiga mina egna handlingar men så tänker jag i alla fall.

  Kish 2017-01-19 20:00:15
  Svara
  • Svar på Kishs kommentar.

   Tycker de tankegångarna är jättevettiga! Låt de som vill och är bra på vissa yrken ha dem. Livet är för kort för att göra något man inte trivs med. Lycka till med bokförläggarkarriären!

   Ia 2017-01-20 07:41:18
   Svara
 • Du är så så bra! Älskar din blogg och hela dig Sandra! Sluta aldrig skriva, okej?!

  Bea 2017-01-19 19:58:38
  Svara
 • Sandra, det är ditt fel att kapitalism finns! Haha skoja bara ? Att du ens orkar svara på sådana idiotkommentarer. Undrar hur många börs-vd:ar får sådana kommentarer som lätt plockar ut en halv miljon i månadslön. Och att ingen borde tjäna mer än 50 000 kr är också så korkat, vill hen att Sverige ska bli ett u-land?

  Anna 2017-01-19 19:49:13
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Fattar inte riktigt hur du menar att Sverige skulle bli ett u-land om folk inte tjänade mer än 50 000? Skulle du kunna utveckla det? Håller alltså inte alls med om kritiken mot Sandra, men tycker att ditt påstående var lite märkligt.

   K 2017-01-19 21:51:44
   Svara
   • Svar på Ks kommentar.

    Kan tänka mig att förgående kommentaren menade att om en maximal lön skulle vara 50k, oavsett erfarenheter,arbetsbörda,tid på jobbet, utbildning innan osv skulle man ju behöva anpassa alla andra löner efter den ”högsta ” lönen i samhället . Detta kanske skulle det leda till generellt mindre löner i samhället och antar att ekonomin skulle gå mycket mycket sämre. U-land kanske var en överdrift av förgående, men sämre ekonomi generellt och mindre pengar till samhället tror jag också.
    ps. är varken ekonom eller statsvetare, detta var verkligen bara en tolkning av kommentaren innan. d.s

    Anna 2017-01-21 15:45:43
    Svara
 • Hej Sandra! Undrar om man kan skicka saker till dig? Alltså om du har en box någonstans eller något liknande (vet inte riktigt hur sånt funkar när du kanske inte vill skriva ut din adress) Kramiz

  Matilda 2017-01-19 18:58:48
  Svara
 • Sandra! Är det sänggaveln i rotting du köpt? Hur fick du den till sverige?!

  Jenny 2017-01-19 18:56:51
  Svara
 • brukar i princip aldrig kommentera men ville bara meddela att du är grym. asså jag har typ sparat tusenlappar på timmar jag kunde lagt hos en terapeut men har stundtals fått ut så mkt mer av att läsa din blogg istället. blir glad å pirrig i kroppen bara av att du har lagt ut ett nytt inlägg 🙂

  Maria 2017-01-19 18:51:50
  Svara
 • Alltså Sandra! Ta ingen skit. Du är min favoritförfattare, bästa bloggare, främsta inspirationskälla och jag ser dig lite som en vettig storasyster. Lyssnade på Floras och Fridas podd med Kakan och hon snackar så himla bra ju om att vi kvinnor fan måste få leva och det är så jävla rätt. Det funkar inte att klanka ner på varandra hela tiden. Det funkar inte att klanka ner på varandra för att de lyckas utan man måste fan försöka peppa varandra till att göra bättre. Du gör mig bättre.

  Fy fan, blir så besviken. Som sagt, ta verkligen ingen skit Sandra. Ser fram emot ditt besök på Växjös stadsbibliotek. Då vill jag kramas! Puss.

  Hilma 2017-01-19 18:42:04
  Svara
  • Svar på Hilmas kommentar.

   Tänkte precis på det Hilma! Vi M Å S T E peppa varandra, inte se varandra som ”konkurrenter” eller att alla måste va helt perfekta. Annars håller vi kvar vid den bajsiga normen kvinnor redan behöver leva upp till. OCH en man hade liksom ALDRIG fått en sån fråga. Sandra är fucking bäst och precis som många andra har skrivit så har hon hjälp mig så hiimela mycket när jag haft det som svårast. LÖÖÖÖVV <3

   Melina 2017-01-20 08:59:31
   Svara
   • Svar på Melinas kommentar.

    Fast! Kvinnor måste ju få tycka olika, vara osams, kritisera varandra. Är ju orimligt att ha ett krav på kvinnor att de alltid ska peppa varandra, haha. Annars har vi ju inte samma position som snubbs ändå.

    Katja 2017-01-20 09:56:26
    Svara
    • Svar på Katjas kommentar.

     Haha, ja true! Ofc! Alltid superviktigt att diskutera (som vi alla gör här nu t.ex.). Men menar ändå att jag tror många redan går runt men en inre kritiker hos sig själva, och att en inte då alltid måste ge kritik till andra i onödan, för jag tror de nog oftare leder till nedbrytning hos personen än att den skulle utvecklas. Men allt sånt här handlar såklart mycket om retorik tror jag, liksom Hur en säger det och i vilket syfte osv, för det påverkar ju också hur kritiken tas emot. Därför tror jag ändå pepp är the way 2 go. 🙂

     Melina 2017-01-20 11:01:47
     Svara
 • När män gör något är det företagande
  När kvinnor för något är det en hobby och intresse. Synd att kvinnodominerade yrken inte kan tas seriöst.

  Indeed knepigt att ställa två helt skilda världar mot varandra och jämföra vilken som är viktigast. Lite som att jämföra en kudde med en kastrul. Olika funktion som gör livet lite bättre.

  Men bra faktiskt att du tar upp lite blandat! Kul att läsa hur egenföretagande går till där bara en är anställd. Blev lite pepp på eget

  Emma 2017-01-19 18:24:05
  Svara
 • Jag jobbar inom barnomsorg, det är vad som gör mig gladast och vad jag är allra bäst på, alltså gör jag världen bättre genom att se till att de barn jag tara hand om blir så kloka och trygga som möjligt. Sandra blir gladast av och är bäst på att skriva, alltså förändrar hon världen genom sitt skrivande (och gör ett strålande jobb!) Svårare än så är det inte. Man måste få förändra världen på sitt eget sätt, för på något annat sätt kan man inte göra det.

  A 2017-01-19 18:02:24
  Svara
 • VERKLIGEN låt en kvinna få leva, haters gonna hate! du är grym Sandra!

  Evelina 2017-01-19 17:39:10
  Svara
 • Att ens våga att starta ett eget företag och inte veta om man har någon lön alls är ju ett gigantiskt steg att ta, inget man kanske gör för att bli superrik utan för att man tror på sin vision och hoppas att det ska flyga. Finns ju sjukt mycket andra jobb men sinnesjukt hög lön för att inte göra någonting alls, där kan vi börja disskutera. Eller att de rikaste i världen får plats i en minibuss…

  Lisa 2017-01-19 17:32:50
  Svara
 • Hej! Ville bara säga att det känns tryggt att du är ute och föreläser på skolor! Tänker att det ger det här samhället potential att bli lite bättre 🙂

  Emmie 2017-01-19 17:32:25
  Svara
 • Sandra, heja dig!! Att du ens svarar på frågor som nr 2 är så starkt. Vill bara säga att du är fantastisk och bidrar jättemycket till samhället <3

  Sandra 2017-01-19 17:28:25
  Svara
 • Så bra svar! Älskar din blogg, tack för att du skriver!

  M 2017-01-19 17:22:16
  Svara
 • Heja Sandra! Jag är superimponerad över allt du byggt upp och att du skapat din egen lön! Dessutom betalar ju ditt företag in skatt, så det är inte som att du inte gör rätt för dig. Kram <3

  Sabina 2017-01-19 17:16:53
  Svara
 • LÅT EN KVINNA LEVA HERREGUD blir så trött på att individuella TJEJER (för det är ALLTID tjejer) får sån här kritik när det inte är där den hör hemma. Sandras lön river ner samhället, SNÄLLA NÅN skaffa lite PERSPEKTIV.

  Madde 2017-01-19 17:11:34
  Svara
 • Vilket bra svar på fråga 2. Önskar dig verkligen all framgång (och lycka) det bara går att få!

  Ingela 2017-01-19 17:11:27
  Svara
 • Vad fint att du tar dig tid att ge ditt perspektiv till en person som verkar vara ung och väldigt engagerad i samhället! Det är ju bara bra 🙂 Likgiltighet är alla gånger värre. Att vi har det så bra här i Sverige att så många har råd att ägna sig åt självförverkligande och kulturutveckling är ett oerhört privilegium som vi ska vara väldigt tacksamma för. Oavsett vilken samhällsklass vi tillhör har vi väl alla haft någon slags kultur- eller underhållningsupplevelse som förändrat våra liv till det bättre 🙂

  Maria 2017-01-19 17:06:55
  Svara
 • Så intressant att läsa 🙂

  Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★ 2017-01-19 17:05:31 http://www.saramadeleine.se
  Svara
 • Heja Sandra!

  Ina 2017-01-19 16:59:40
  Svara
 • Du gör ett jätteviktigt jobb! Du inspirerar och peppar mig varje dag. Heja dig Sandra!

  Jessika 2017-01-19 16:53:17
  Svara
 • Som Liv Strömquist ofta påpekar: varför kan vi inte lägga lite krut på att diskutera ekonomisnubbar istället :-))))) dom tjänar myyyycket mer pengar än kulturarbetare och får typ ingen kritik alls. LOL på det!

  Frida 2017-01-19 16:50:32
  Svara
 • Sandra, du bidrar till ett bättre samhälle genom att dela sina sunda värderingar. Vad är inte det värt???
  Du förtjänar mer än 50 000 i månaden!!!
  Typisk kvinnlig avundsjuka det där att jämföra med sjuksköterskor. Varför inte jämföra med manliga bloggare eller andra i motsvarande position. Hemskt trist att många kvinnor inte får den lön de borde – men slåss för det istället för att ge er på de som tjänar mer än en sjuksköterska.

  Elle 2017-01-19 16:40:53
  Svara
 • Jag håller med Sandra, jättebra att vi bor i ett land som vi betalar hög skatt i och att många yrken bör få högre lön. Men viktigt att komma ihåg är att det måste vara skillnader i lön för att landet som stort ska växa och bli starkare ekonomiskt gentemot andra länder. Hade alla tjänat exakt samma eller det funnits ett maxtak för vad man kan tjäna hade det inte funnits något incitament att göra det där lilla extra som bidrar till starkare företag (och därmed även Sverige som helhet) och din egen utveckling. Att det finns personer i samhället med höga löner gör gott för hela landet.

  En annan viktig sak att lyfta är även det ansvar som kommer med en högra lön. Det är inte för inget de får ut en hög lön. Många med höga positioner, låt oss säga en VD, arbetar inte 40 timmar per vecka, har i många fall ett personligt ansvar att leverera resultat och har en riskposition i och med det personliga ansvaret. Det är VD som har det yttersta ansvaret i många fall om ett företag gör något bedrägligt.

  Vidare betalar personer med högre lön även mer i skatt. Statlig skatt infaller på all inkomst över ca 36-37000kr (kommer ej ihåg exakt siffra). Vilket gör att procentuellt ligger höginkomsttagare mycket högre i skatteinbetalningar.

  Slutligen vill jag tillägga att vad spelar det för roll vad Sandra har för lön? Om hon tar ut en hög eller låg lön? Jag är imponerad över alla egenföretagare, oavsett bransch, som bygger upp det från grunden. Skapar ett varumärke. Satsar helhjärtat på det och dessutom kan leva på det. Heja Sandra!

  Vi borde lyfta Sandra och alla andra kvinnor som gör ett sådant grymt jobb! Kan inte vi lyfta varandra kommer vi aldrig nå upp till ett jämställt samhälle.

  Anna 2017-01-19 16:32:11
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Intressant kommentar, som tycks vara baserad på att ”tillväxt” skulle vara enda lösningen för vårt land. Problemet är dock – jordens resurser är inte oändliga. Just nu är det andra som betalar priset för att våra vd-ar, sommdu har som exempel, lyfter höga löner och för att vi andra konsumerar som att det inte fanns någon morgondag. Du efterlyser ett jämställt samhälle – är den ständiga jakten på tillväxt ett sätt att leva jämställt, tycker du?

   Rebecka 2017-01-20 07:02:46
   Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Tack för denna kommentar! Blev väldigt provocerad av ”fråga” 2 och hade tänkt skriva om detta fast mycket otrevligare 🙂
   Vill även lägga till en kommentar angående att ingen, enligt frågeställaren, borde få tjäna mer än 50 000 i månaden och resten borde vara skatt så betalar utefter det man tjänar.
   För att få 50 000 kr på sitt konto av sin lön efter skatt måste man som lön ha ca 91 000 kr (olika beroende på var man bor i landet). Då bidrar denna personen med ungefär 41 000 kr i mån i skatt. Hade personen istället haft en lön på 50 000 kr i månaden hade detta bidragit till ungefär 16 500 kr i skatteintäkter. Tänk på det när du sätter denna ”löngräns” också, mindre skattepengar åt staten som betalar ut barnbidrag och eventuellt bostadsbidrag till dessa personer som jobbar och sliter och ändå har för lite pengar för att ge mat till sina barn.

   Lisa 2017-01-19 18:05:49
   Svara
   • Svar på Lisas kommentar.

    hej, tycker du tänker fel om att det är bra med höga löner för att det medför höga skatteintäkter.
    I stället för att ett företag betalar VDn 90 000 är det väl bättre att ha två anställda som tjänar 50 000 och 40 000? (Siffrorna blir ju förstås annorlunda med sociala avgifter etc.)?
    På så sätt minskar arbetslösheten, och VDn slipper arbeta 80h/vecka.

    Detta har ju inget med Sandras situation att göra. Kulturarbete är viktigt enligt mig. Niotillfem har jätteofta intressanta texter om feminism, hur man tar hand om sin psykiska hälsa, bra kulturtips etc.

    Vet inte om kommentar nr 2 syftade på att bloggar ofta har konsumtionsfokus vilket jag håller med om är problematiskt. Men detta är ju inte annorlunda än i vilken papperstidning som helst som är hälften annonser.

    sara 2017-01-20 21:15:38
    Svara
    • Svar på saras kommentar.

     Självklart är det bra om det skapas fler arbetstillfällen! Jag ville kommentera som jag gjorde på tal om att det borde vara förbjudet att tjäna över en viss summa, att höga löner bidrar till mer skatteintäkter vilket de ju gör. Det blir ju mer skattepengar till staten från en lön på 90 000 än två löner på hälften av det, eller 40 och 50 som du skrev. Men jag menar inte att något av dessa scenarier är fel eller rätt, det beror ju helt på hur företaget ser ut och hur mycket arbetskraft som behövs osv.

     Lisa 2017-01-21 20:36:46
     Svara
   • Svar på Lisas kommentar.

    Word!!!!

    Emma 2017-01-19 21:21:38
    Svara
   • Svar på Lisas kommentar.

    Jag förstår helt vad du menar, och håller delvis med men vill mest bara kommentera att jag tycker det är så fruktansvärt skevt och sorgligt att i vårt samhälle finns många som jobbar väldigt, väldigt mycket men som ändå inte har råd med ens det mest nödvändiga. Jag växte själv upp i en sån familj och tycker att det problemet är nåt av det första vi som samhälle borde lösa. :/

    En annan Ida 2017-01-19 19:46:11
    Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Håller helt med dig!

   Ida 2017-01-19 17:35:45
   Svara
 • Bra svar på alla frågor som vanligt!!

  Vill bara inflika att alla bodys inte har tryckknappar…..tyvärr…..har hamnat i många helnakna situationer vid kissnödighet på grund av det:/

  A 2017-01-19 16:32:00
  Svara
 • Hej! Jag tycker Sandra bidrar till ett bättre samhälle genom att vara den hon är och dela sina sunda värderingar. Det spelar väl ingen roll vad hon tjänar? Säkert inte mycket i förhållande till vad många andra (mön gör. Jag tycker Sandra är värd en högre lön för det hon gör! Varför denna avundsjuka kvinnor emellan?

  Elle 2017-01-19 16:31:59
  Svara
 • Jag är sjuksköterska och kan intyga att mitt liv hade varit så fruktansvärt grått och tråkigt utan kultur som tex den här bloggen, eller den där podden som jag lyssnar på påväg till jobbet, eller filmen jag går och ser på helgen etc etc. Det är ju det som lyfter min vardag! För hur ”hedervärt” samhället än vill att mitt yrke ska vara så är det ju i slutändan för mig bara ett jobb. Som alla andra. Det är ju inte som att jag går runt och klappar mig på axeln och ba ”vad duktig jag är som är så duktig”. Så fortsätt med detta Sandra! Det ger mig & många andra massor med glädje, pepp och systerskap. Det är förmodligen en ganska vilsen person som kommer med sådana argument.

  Sjuksköterska 2017-01-19 16:22:40
  Svara
  • Svar på Sjuksköterskas kommentar.

   Tyckte om din kommentar 🙂

   Människor fortsätter gå in på den här bloggen dag efter dag, år efter år, för att de ger dem något 🙂

   Tove 2017-01-19 21:02:43
   Svara
 • Angående fråga 2: Bra svar Sandra! Min gissning är att personen som skrev frågan är väldigt ung. Inte för att vara taskig mot tonåringar, men det här svart/vita tänket är så himla framträdande då. Jag tänkte också helt i svart/vitt när jag var femton. Hen som skrev kommentaren ville nog inte vara elak, utan var bara frusterad över samhället och hade inte riktigt tänkt klart innan hen tryckte på Skicka.

  Sofia 2017-01-19 16:15:40
  Svara
 • Men sånt jävla lool på fråga två. (Som josefin skrev), vilken treeeevlig värld om det bara fanns lärare, läkare, brandmän etc. Verkligen. Har känt människor som ser ner så extremt på folk som jobbar/vill jobba med något inom kultur till exempel. Att man är en idiot som inte bidrar med nåt om man inte utbildar sig till exempel lärare eller läkare. Fy fan på såna.

  Och tycker verkligen inte du Sandra egentligen är skydlig till att svara till såna oförskämt ställda frågor, men imponerande att du gör. Do your thing.

  Fanny 2017-01-19 16:08:51
  Svara
 • För första gången känns det lite svårt för mig att hålla god ton här.. Kommentaren om din lön känns bara märklig, vem är hen att värdera olika personers jobb och hur skulle NÅGON som betalar skatt riva ett samhälle? Hur??

  Jag kan också många gånger tänka hur absurt det är med till exempel kändisar i USA som inte vet var de ska stoppa alla sina pengar, det är märkligt. Men allt är också politik och i Sverige bidrar alla skattebetalare till välfärd oavsett.

  Jag jobbar som tatuerare och mitt jobb är inte heller ett där jag räddar liv varje dag, mitt arbete finns snarare bara för vår fåfängas skull (och för vissas självförtroende och psykiska hälsa….) men aldrig har jag hört att yrket river samhället. Jag får höra att det är tufft, modigt, spännande! Ditt yrke är precis lika kreativt och o-livsnödvändigt som mitt (om man jämför med en hjärtkirurg) men ändå är mitt mansdominerade yrke coolt, när ditt enligt vissa är snudd på skamligt? Jag har så svårt att förstå.

  Bra svar du gav Sandra! Heja!

  Emilia Westerström 2017-01-19 16:04:19 http://emiliawesterstrom.se
  Svara
 • Orkar inte ens skriva någon lång och genomtänk kommentar (feber + januari, dålig energikombo). MEN, heja dig Sandra. Du gör absolut skillnad till det bättre ????

  Lovi 2017-01-19 15:53:21
  Svara
 • Kultur är livsviktigt!

  Emma 2017-01-19 15:39:11
  Svara
 • Har alltid undrat hur det funkar med eget företag så det var intressant att höra! Som journalisstudent är det nog bra att lära sig hur olika alternativ kan se ut, att det också kan funka även om man är totalt värdelös på ekonomi.
  Är sorgligt att man ska behöva försvara det jobb man har, det man valt att göra. Som någon annan sa så kan ju inte alla vara lärare och sjuksköterskor. Som jag ser det är den typen av jobb och ”kulturjobben” lika nödvändiga i ett samhälle. De båda tillför något väldigt viktigt. Litteratur etc har en viktig demokratisk funktion, men som du säger kan det också få en att känna sig mindre ensam. Och med tanke på hur vårt samhälle ser ut idag är det ju livsviktigt. Med internetmobbing och allting annat, hur många skulle inte orka om det inte fanns litteratur och musik?

  Svara
 • Vill nämna hur fantastisk glad jag är som började läsa din blogg för ca 7 år sedan. Även fast jag har systrar i min familj så har de aldrig kunnat ge mig så kloka och bra idéer som du har bidragit med här på bloggen och i dina krönikor. Är otroligt tacksam över detta och det finns så mycket jag har tagit med mig i livet tack vare det du delar med dig av. Ju mer vi delar med oss av tankar/känslor i samhället ju mer kommer man närmare vad man själv känner eller tänker. Tror jag.
  Hoppas att du har det bra i Frankrike.

  Kram!

  stina 2017-01-19 15:10:21
  Svara
 • Hej.

  Om ni vill veta vad Sandra tjänar så kan ni enkelt göra det genom att gå in på allabolag.se, söka på Sandra Beijer AB, och se löner till anställda. För övrigt tjänar hon lika mycket som mig, och jag har jobbat ett halvår sen jag tog ingenjörsexamen. Så några feta pengar är det inte.

  Så hacka inte.

  Kram

  R 2017-01-19 15:10:20
  Svara
 • Since when should one feel ashamed for making money out of something THEY BUILT UP FROM SCRATCH?
  That lady asking Sandra to explain herself is absolutely ridículos. Honey – your way of thinking is equal to the absurdity of communism. Luckily, you won the geography lottery and were born in Sweden. Are you not ashamed of yourself for being so lucky???
  Perhaps you should get out of your golden cage and do some documentation work in the (ex-)communist countries. I bet your ”savior” idealism will get a wake up call, and you would understand that this so called extreme equality did not lead to anything good.
  Instead of admiring someone for making an honest living and for being appreciated for what they do, and thus being paid accordingly – you come with stories with unicorns and butterflies. How old are you, 15?
  This is real life – I worked hard to get the things I have, I pay my taxes and I even donate to different causes.

  Why should I explain myself, why should I be ashamed???

  Corinne 2017-01-19 14:55:54
  Svara
 • Oj fråga 2… Skulle vara spännande att se hur världen såg ut om alla jobbade med ”viktiga” yrken som hen menar. Ingen kultur, inga restauranger etc. Bara massor lärare, läkare, busschaufförer och brandmän. Tror inte folk skulle må så bra då heller faktiskt… 🙂

  Josefine 2017-01-19 14:55:24
  Svara
 • Alltså lol på kommentar nr 2. Om man ser såna stora strukturella problem finns det ypperliga möjligheter att engagera sig i rörelser som motverkar dem, till exempel politiska partier. Jag tycker också det är dåligt att många offentligt anställda tjänar dåligt och att de rika blir rikare, men jag tror inte att sjuksköterskornas löner kommer bli högre för att jag säger till Sandra att hon borde ta ut mindre lön från sitt företag. Visste ni förresten att det finns svältande barn i Afrika? Något att tänka på nästa gång man inte orkar äta hela falafelrullen.

  Cecilia 2017-01-19 14:54:07
  Svara
 • Sandra, du är en inspirerande person på många vis, och också – som du själv säger – en väldigt bra skribent. Jag älskar att gå in och läsa både det du själv skriver, men också alla tips om böcker, filmer och annat.

  Kom faktiskt på mig själv – tack vare din blogg – när jag varje vecka delar med mig av smarta citat till våra anställda varje vecka – att nästan alla är från män (!) Så nu har jag – tack vare dina inlägg om hur du promotar feminism genom att läsa böcker av kvinnor, filmer med kvinnor som huvudperson etc. – letat arslet av mig för att hitta så många bra citat från kvinnor som jag kan. På samma sätt har jag blivit med uppmärksam på att ha ett genusperspektiv när jag väljer böcker, filmer etc. Jag har alltid sett mig som feminist – men det finns mycket som man kan göra på den fronten.

  Att du dessutom är en kvinna som lyckats som författare och skribent är väl i sig viktigt. Vi får inte glömma att bloggarna är många kvinnors forum – vi måste glädjas åt varandras framgång. Sedan finns det andra viktiga saker – men vi måste ju alla fylla vår plats i världen.

  Karolina 2017-01-19 14:53:07
  Svara
 • du är grym, glöm aldrig det. du är en förebild för så himla många!

  Rebecca 2017-01-19 14:51:47 http://spaceherosuits.webblogg.se
  Svara
 • Hallå vad händer med systerskapet. Alltså, jag tycker att det är bra att vi kan lägga fram kritik och uppmuntra varandra till att bli bättre. Det blir så himla skevt att prata om jobb som enbart något som ska bidra till att skapa lika förutsättningar, när jobb är så mycket mer än bara just det. Sandra gör SÅ mycket för samhället. Hon är en stark feministisk förebild som gör så mycket för tjejers självkänsla varenda dag. Som vågar visa hur hon känner, som nyanserar och argumentar för att visa känslor och svaghet är något väldigt positivt.

  Visst finns det en poäng i att ifrågasätta den kapitalistiska ordningen vi lever i – speciellt när sättet vi lever på ofta ligger långt ifrån vår ideala världsbild. Det krävs en debatt och nya visioner för hur vi vill att vårt samhälle ska utvecklas. Idag känner man förändringens vindar från alla håll, men det känns fortfarande osäkert i vilken riktning vi rör oss. Med den digitala revolutionen bakom oss så har många gamla politiska modeller förlorat relevans. Vilken politisk rörelse kan ta oss mot en rättvisare, öppnare, bättre värld? Som du hör kan man inte lägga det ansvaret på en indvid. Som Sandra skriver så utmanar unga, kvinnliga bloggare den nuvarande annonsmodellen och de tar för sig av pengar som hade kunnat hamnat i det patriarkaliska etablissemangets ficka. Även om man skulle kunna argumentera att detta sker inom kapitalismens ramar så är det en revolutionerande handling. GO Sandra säger jag bara.

  Katarina Nordin 2017-01-19 14:43:20
  Svara
  • Svar på Katarina Nordins kommentar.

   Vill bara förtydliga att visa svaghet inte är allt Sandra gör, och att jag menar att hon utmanar den binära synen på styrka vs svaghet. Hon vågar vara sig själv och frisserar inte sin personlighet eller känsloliv för att passa in i en mall.

   Katarina Nordin 2017-01-19 14:45:01
   Svara
 • Intressant svar av Sandra 🙂
  Starkt att du svarar trots att du blir trött på det!
  Och bygga samhället gör vi alla tillsammans på olika sätt, Sandras sätt är toppenbra!

  Elin 2017-01-19 14:40:22
  Svara
 • <3 Sandra! Ditt svar på fråga nr 2 är värdigt och nyanserat till skillnad från frågan. Frågan tar självklart upp ett viktigt perspektiv men argumentationen brister i något som liknar barskhet och tunnelseende. Kom alltid ihåg att du bidrar på så många sätt med allt du skriver och gör. Din blogg är en viktig del och en glädjestund i mitt vardagsliv som får mig att reflektera, lära mig nya saker (mera genus!) och bli glad. Kram <3

  Mimmi 2017-01-19 14:31:46
  Svara
 • Jag har haft samma problem med att läsa i mobilen. När man går in på din blogg stängs liksom allt annat av. Musik, ljudbok, alla andra sidor man kanske har öppna. Tråkigt, för man vill ju så himla gärna läsa din fina blogg överallt och när som helst, inte bara när man har dator till hands.

  Och angående ditt jobb, det är ju supervärdefullt det du gör! Att sprida så mycket glädje och pepp och systerskap är amazing! Sen kan man tycka vad man vill om kapitalism, men att skylla allt som är fel i samhället på en person- inte så värst konstruktivt va!

  Ronja 2017-01-19 14:29:49
  Svara
  • Svar på Ronjas kommentar.

   Kan tillägga att det där med ljudet när man läser i mobilen är på alla metrobloggar och har varit i flera veckor nu ?

   Malin 2017-01-19 23:09:04
   Svara
 • Alltså Sandra jag tycker verkligen du har noll skyldighet att svara på kommentera i stil med den som ifrågasätter din lön och din konsumtion. Absolut om du känner för att svara men du skriver också att du är så trött på att försvara dig hela tiden och kan bara tänka mig hur tröttsamt det måste vara. Det jag undrar och är genuint nyfiken på är huruvida människor som skickar dessa kommentararer också ställer sina vänner, sin familj och random människor på gatan till svars på samma sätt som de kräver svar från offentliga personer. Går de runt och frågar folk ständigt vad de tjänar? Lever de som de lär, dvs på existensminimum och skänker resten till välgörenhet? Så sjukt trött på dessa människor, som framställer sig själva som helgon och sätter sig själva på en piedestal och ser ner på människor som inte viger sitt liv åt att hjälpa andra eller jobbar med ett tillräckligt ”gott” yrke osv. Baah. Sorry för spammet men bara så du vet att jag i alla fall (och säkert många andra av dina läsare) inte förväntar sig att du ska ge svar på såna här bittra kommentarer.

  Joline 2017-01-19 14:26:16
  Svara
 • Sandra, ditt jobb bygger i högsta grad samhället – genom den skatt du bidrar med! Gud, jag blir så jävla trött på det här mönstret att beskylla en enda person för typ allt som är fel med det kapitalistiska samhället. Om man nu hatar att folk tjänar pengar på andra saker än att jobba inom välfärden, fine, lägg din tid på att engagera dig politiskt istället för att skriva i kommentarsfält då.

  julia 2017-01-19 14:17:17
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!