I söndags när jag började känna söndagsångesten pocka på så bestämde jag mig för att baka. Lagade även matlådor för veckan : ) Funkade bra! Jag gjorde ett så kallat kastrullbröd eller vad man ska säga. Det är sjukt enkelt och innehåller bara tre ingredienser.
Du behöver:
– Torrjäst
– Salt
– Mjöl
Sedan kan man även addera någon slags smaksättning, jag rev ner lite muskot och krossade valnötter.
Såhär gör du:
1.Blanda 7 deciliter mjöl i en bunke tillsammans med en halv tesked torrjäst. Plus massa salt.
2. Addera 3,5 dl vatten, plus din smaksättning om du har någon. Joxa ihop.
3. Låt allt jäsa i rumstemperatur under plast i 12 till 18 timmar (jag bara lät det stå under natten).
3. Nu är det en ny dag! Sätt ugnen på 230 grader. Ta fram en gjutjärnskastrull. Min är från Cervera om någon undrar. När ugnen är redo, ställ in kastrullen där i en halvtimme.
4. Lägg brödet på en bädd av mycket mjöl. Gör den något sånär rund. Den är superduperkladdig obs.
5. Ta försiktigt ur (den väldigt varma) kastrullen ur ugnen och lägg i degen när halvtimmen har gått.
6. Ställ tillbaka i den varma ugnen och låt stå där i en halvtimme. Öppna sedan och ta bort locket och låt stå i ytterligare en kvart.
Sedan är brödet klart!
Det ser så himla proffsigt ut? Själv åt jag det tillsammans med en tomatsoppa igår till middag. Gott gott.
Translation. A bread I made last Sunday. It turned out delicious! Here is a recipe in english.
Grytebrød er digg!
SANDRA! det brödet har jag gjort så himla många gånger sedan du delade med dig av receptet senast (när du bodde i Nevvan tror jag..?) Det har även blivit tradisch på julbordet hos oss <3 TACK <3
WOW! lite magiskt nästan hur en kladdig halvgrå deg kan bli sådär vacker?? måste pröva!!
Det här har jag gjort massamasssa ggr sen du bloggade om det för första gången. Glömmer dock alltid att spara inlägget med instruktionerna så googlar på ”niotillfem bröd” varje gång… Världens bästa vardagslyxbröd, tack för det! <3
Är det någon som vet var den supersöta blå skålen med lök i kommer ifrån? Ha begär!! <3 så mysigt fönster btw!
Sandra, har ett tips till dig: serien Please Like Me. Såg klart fjärde säsongen nyss och det är nog bland det bästa jag sett när det kommer till dramedier. Så knasigt och originellt och fint och stundom ledsamt. Tror du hade gillat.
Jadu…denna söndagsångest…hahaha. Vilken trevlig blogg du har. Verkligen inspirerande. 🙂 Kram Lilitha Hex
Ser, hör och läser om detta bröd överallt just nu. MUMS! En sån där kastrull skulle kanske vara en bra investering..
Just idag har jag mest semlor på hjärnan dock… 😉 Och har bloggat om vad som egentligen skiljer de svenska och finska semlorna (spoiler: jag tycker de finska inte alls är lika goda och fina som de svenska…): http://jennifersandstrom.se/2017/02/28/vad-ar-skillnaden-pa-svenska-och-finska-semlor-fastlagsbullar/
?
Detta bröd är så himla gott!! Så glad att du introducerade det i mitt liv ☺ har bakat det ca 1000 gånger men tröttnar aldrig. Går ju att variera i all oändlighet!
Wow! Ska definitivt testa 🙂
Åh kan du inte berätta vad du lagade för matlåderätter? 🙂
Tack! Måste testa! Älskar att baka men har karpaltunnelsyndrom så mina händer orkar inte riktigt med knådningen längre, detta recept utan sådant låter toppen!
PS. Håller med om att bakning är bra mot ångest. Finns det något snällare än bröd, ett bröd som växer fram för att mätta och trösta? Livet utan bröd är död om du frågar mig.
Åh låter jättegott 🙂
Jag gjorde exakt det brödet igår! Mitt bästa bröd typ p.g.a. e så enkelt och en slipper få deg på händerna (vilket jag inte gillar så mkt).
Åh, måste testa! men borde man öka på recepetet om man har den ovala varianten av gjutjärnsgryta tro? typ dubbla eller iaf x1,5. hur högt blev det?
så bra tips! skal prøve. takk for oppskrift <3
Åh har alltid velat prova, ser ut som värsta bageribrödet ju!