Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

en storm kom från paradiset.

johannes anyuru - en storm kom från paradiset

För tre veckor sedan hängde jag runt i Pocketshop på Arlanda som man gör innan ett plan ska lyfta. Den unga fröken som jobbade i butiken kom fram till mig, sa att hon var en bloggläsare och frågade om hon fick välja boken jag skulle läsa.
Så himla trevlig grej!
Lätt, sa jag.

Hon placerade denna i mina händer: En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru.
En bok jag aldrig någonsin valt själv: det är ett flygplan på framsidan och baksidans första mening  är: ”En ung man blir förhörd i ett underjordisk rum någonstans i östra Afrika, för inte så länge sedan skulle han bli stridspilot i Ugandas flygvapen.
Så långt ifrån den litteratur jag själv väljer. Men extra kul kanske bara därför, man måste ju ut ur sin comfort zone då och då.

johannes anyuru - en storm kom från paradiset

Denna roman baseras på Johannes egna pappas liv som i boken kallas ”P”. Som tonåring under 60-talet i Uganda följer han med sin kompis till pilot-uttagningarna, han går vidare och skickas till Aten för att tränas till stridspilot. När han är färdigutbildad har Idi Amin tagit makten i Uganda och allt förändras.

Idi Amin var president i Uganda under 70-talet och räknas som en av historiens mest blodiga diktatorer skyldig till hundratusentals mord. Jag kan rekommendera er att exempelvis se filmen The Last King of Scotland om ni vill veta mer om Amin. En av de mest obehagliga (men bra!!) filmerna jag sett.

johannes anyuru - en storm kom från paradiset

P flyr Aten men kastas rotlöst runt över världen genom sitt liv. Han är i Tanzania när boken tar sin början och det är våldsamt, skoningslöst, ensamt och så himla hopplöst.
Det här är en mycket sorglig roman om att vara inlåst i historien och kulturen och att tålmodigt och outtröttligt drömma om det man egentligen är menad att göra: flyga som en fågel uppe bland molnen.

johannes anyuru - en storm kom från paradiset

Romaner är ett fantastiskt verktyg för att dra in en i vad som sker ute i världen på ett sätt som nyhetsrapporteringar inte alltid kan. Denna bok är en sådan. Johannes Ayurus språk är poetiskt och eget, man mår bra av att bara vältra sig runt bland hans meningar.

Kanske inte 100% min typ av bok (i princip ingen kärlek alls!!) men jag läste ut den på några dagar och känner att jag lärde mig så mycket jag inte visste innan. Ett makabert människoöde väldigt sprött skildrat.

Finns här och här.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Som tidigare nämnt: Läs ”Skulle jag dö under samma himlar”! Superpoetisk och romantisk som attans

  julia 2017-07-09 14:12:03 http://mockajulia.blogspot.com//
  Svara
 • Så himla fint att du sa ja. Och så himla fint att någon vill tipsa så. Kände bara att jag blev så glad av att läsa hela det här inlägget.

  Linn 2017-07-06 16:11:59 http://www.frokenkraesen.com
  Svara
 • Ett annat tips är hans bok ”Skulle jag dö under andra himlar”, gillade den väldigt mycket och samma poetiska språk 🙂

  Camilla 2017-07-05 08:39:03
  Svara
 • Men åååh. Va spännadddddeee!! Kanske ska bli nästa bok köp!

  Reb 2017-07-04 23:37:54
  Svara
 • Den filmen är superbra. Men en del otäcka scener. Sett den flera gånger. Så bra skådisar. En film man inte glömmer.

  Maria 2017-07-04 21:43:03
  Svara
 • så bra tips, helt i min gate, tusen takk! <3

  marire 2017-07-04 20:31:51 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • Väldigt nyttigt att läsa litteratur som man vanligtvis inte brukar läsa, det berikar verkligen!

  Sigrid 2017-07-04 10:57:33
  Svara
 • Yes! 🙂 Vad glad jag blir!! Jag såg dig på stan igår men ville inte störa dig! Ser till att göra det nästa gång ❤️ Mvh Den unga fröken (fasen vad propert!)

  Den unga fröken 2017-07-04 10:25:01
  Svara
  • Svar på Den unga frökens kommentar.

   jag såg dig ocksåååå men lite sent pga ser dåligt på långt håll. felåt. vände mig om för att vinka men då vare too late 🙁 puss!

   sandrabeijer 2017-07-04 10:31:30
   Svara
 • Jag älskar verkligen den boken – jobbar också på Pocket Shop och tipsar om den ofta! Kände också att den lärde mig ett och annat och jag gillar att få nya perspektiv. Och så är Anyuru en otrolig författare!

  Josefin 2017-07-04 09:52:00
  Svara
 • Jag gillade verkligen den boken och kan också rekommendera hans nya bok med, ‘de kommer drunkna i sina mödrars tårar’. Hans språk är helt fantastiskt!

  Ingrid 2017-07-04 09:49:46
  Svara
 • Wow tack för bra reviret, har haft den liggande länge men ej läst just pga samma skäl. Men min bullbakande och pelargonpysslansd morsa säger att det är hennes favorit så den verkar funka för många (vilket ju säger mycket om författarens begåvning).

  Om du/någon här inte redan har läst dem rekommenderar ja verkligen romanerna av Chimamanda Ngozi Adichie (Beyonces favorit-Ted-talker, du vet): En halv gul sol och Amerikanah. Båda är fantastiska kärlekshistorier men också viktiga berättelser om världen. Feminism på sitt sätt och alldeles alldeles fängslande. Önskar att jag hade dem olästa.

  L 2017-07-04 09:11:53
  Svara
  • Svar på Ls kommentar.

   Umm reviret skulle vara review* (kan aldrig lära mig stava till det svenska ordet men nu blev ju detta också fel haha)

   L 2017-07-04 09:12:48
   Svara
 • Läs hans nya! Dem är helt fantastisk underbar.

  A 2017-07-04 09:03:30
  Svara
 • Åh jag blir så avis på er som kan läsa lite tyngre litteratur! Måste hålla mig till typ Harry Potter-nivå, annars börjar ögonen blöda direkt… :0

  Emma 2017-07-04 08:10:21 http://www.emblas.se
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!