Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

redan nu är jag bara ett tunt skal över ett berg av minnen. jag orkar inte mer. vad händer med mig när skalet går sönder?

väggen - marlen haushofer

Har ni hört talas om Väggen av Marlen Haushofer? Jag hade inte, trots att den är någon form av modern klassiker (kom ut -68 första gången), översatt till massor av språk och obligatorisk skolläsning i Österrike, som jag förstått det.
Alltså, borde vara obligatorisk skolläsning även i Sverige! Nästan irriterad över att jag inte läste denna tillsammans med någon för det finns så mycket att prata om.
Så existentiell, feministisk och kuslig.

väggen - marlen haushofer

Väggen handlar om en kvinna som vaknar upp en morgon i sin kusins och hennes mans jaktstuga ute i skogen. Hon är ensam tillsammans med deras hund och undrar var de andra tagit vägen. Hon beger sig ut för att leta och går snart rakt in i en osynlig vägg. På andra sidan väggen ser hon människor, fåglar, djur. Alla döda.

väggen - marlen haushofer

Väggen är skriven som en dagbok där kvinnan berättar om sitt liv i stugan tillsammans med hunden och de djur hon allteftersom träffar. Hon kan ingenting om jordbruk och att leva i naturen egentligen, men är tvungen att lära sig. Man förstår att hon varit ensam länge och hon använder dagboken som ett sätt att inte tappa sitt förstånd och att undvika att dagar och årstider inte flyter ihop.

väggen - marlen haushofer

Väggen har så himla många bottnar och jag ska inte göra nån filosofisk utläggning här, men den levde kvar i mig länge. Det är en bok som handlar om att leva och att vilja leva, med en plot som egentligen skulle kunna framhäva det motsatta. Det är en bok som är en hyllning till djuren, en feministisk roman om att vara kvinna och om en människas innersta styrka och väsen.

Jag insåg att jag som läsare brydde mig mindre och mindre om väggen och snarare önskade mig ännu tydligare instruktioner på hur man odlar, hushåller och klarar sig på ingenting. Jag blev typ stressad över hur jag som stadsblomma kan exakt ingenting? Hur håller man kött ätbart över vintern? Hur kärnar man smör? Hur odlar man potatis? No idea. Ibland ligger jag fortfarande vaken om kvällarna och tänker på slutet och drabbas av någon form av kombinerad skräck och styrka.

Rekommenderas!

Finns här och här.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Åååååh detta är min bästa bok! Gud vad bra att du tipsar så fler får chansen att läsa den! Jag lyckas alltid beskriva den så osexigt att ingen blir sugen på att slå upp den heeeh. 🙁 Kul att du med gillar!!

  Agnes 2017-08-14 22:14:47 https://lifeinthemiddleof.com/
  Svara
 • Jag springer alltid och köper de böcker du tipsar om, och har älskat precis varenda en. Åkte och köpte väggen idag och ser fram emot läsningen :):):). Sluta aldrig att skriva boktips inlägg för då har jag inget att läsa!! ?

  Camilla 2017-08-12 14:05:07
  Svara
 • Den ska jag läsa! När jag var liten och läste Robinson Crusoe så var jag mest intresserad av hur han byggde sin koja och hittade mat dvs överleve på ön, var ganska ointresserad av den mer spännande handlingen i boken… 🙂

  Annika 2017-08-12 11:18:09 http://magpiesatsunrise.blogspot.no/
  Svara
 • Blir lite nyfiken fast den låter skrämmande:)

  petra 2017-08-11 22:43:59 http://www.mammansprinsessor.blogg.se
  Svara
 • Förvara kött: skär i tunna remsor och torka. Om salt finnes: salta o torka. Om en har en spade kan man gräva en grop i marken och lägga ner mat (insvept i något lämpligt) och gräva över. Håller inte så värst länge men fungerar som ett kylskåp. Smör får du av att vispa grädde läääänge. Frågan är ju vars du får mjölken ifrån? Potatis = sätt ner en sån där groddig jävel i jorden och häll på vatten. Klart. Bonustips: gör aldrig upp eld som i amerikanska filmer (en sån pyramid av ved där de lutar mot varann). Bygg istället ett litet torn, två på ena ledden och två till ovanpå fast på andra ledden. All bark vänd inåt. Fyll ”tornet” med näver, bark och småstickor (täljes lätt med morakniv) och tänd på underifrån. Bästa elden.

  Mvh, Scout 4-evah.

  Y 2017-08-11 21:29:47
  Svara
 • Jag har läst den men ska banne mig läsa igen!

  Agnes 2017-08-11 21:09:02
  Svara
 • Läste denna på tyska när jag pluggade en kurs tyska på universitetet. Det var fan det värsta jag läst i hela mitt liv. Ett kval att ta sig igenom hela boken. Roligt att du gillade den 😉

  Kajsa 2017-08-11 20:40:39
  Svara
 • Låter intressant!

  Ida 2017-08-11 19:33:11 http://onlyonewaytogo.blogg.se
  Svara
 • Läste denna i somras och ÄLSKADE DEN. Till och med min mamma läste den efter att jag hade högläsning i solstolen :):):)

  Frida 2017-08-11 17:41:20
  Svara
 • Tack för att du e så klok och livsbejakande och framförallt tack för att du e så tipsig och bjussig om allt du vet kan känner tror tänker om livet.
  Boktips bland annat <333

  Manda 2017-08-11 13:16:34
  Svara
 • Tack! Fan vad du skriver bra även om hur andra skriver

  L 2017-08-11 12:35:04
  Svara
 • Måste läsa!

  Josefine 2017-08-11 11:42:17 http://www.drottcompanyvasteras.se/
  Svara
 • Åhh det lät precis som en bok i min smak så jag rusade direkt till biblioteket och lånade. Ska börja läsa ikväll!

  Johanna 2017-08-11 11:06:06
  Svara
 • Min mamma tyckte mycket om Väggen och har många gånger rekommenderat den för mig sen jag blivit äldre. Det blir nog nästa läsning.

  Oscar Carlen 2017-08-11 10:25:19 http://oscarlen.com
  Svara
 • Men du odlar väl ärter på din balkong;)

  Farbror Grön är en fin inspiration om man vill börja lära sig lite mer, han odlar i stadsmiljö och lär ut massa bra grejer på sin blogg.

  Jennie 2017-08-11 09:43:59
  Svara
 • Spännande! Den ska jag söka upp på biblioteket. Får du verkligen lust at lära dig mera om självbärgning kan jag å andra hand rekommendera John Seymour, mysig och väldigt instruktiv – även om man inte tänker odla annat än lite balkongplanteringar.

  Nina 2017-08-11 09:39:01
  Svara
 • Hej!
  Den finns även i en filmatisering som kom för några år sedan.
  Die wand heter den som film rätt och slätt.

  Iza Johannesson 2017-08-11 09:23:07
  Svara
  • Svar på Iza Johannessons kommentar.

   är den bra?

   sandrabeijer 2017-08-11 09:32:29
   Svara
   • Svar på sandrabeijers kommentar.

    De har verkligen kämpat att behålla känslan av bubblan hon infinner sig; den varken kan töjas av den tid hon finnes i den eller av alla tankar som en få höra ett talspår berätta för en som åskådare till filmen. Det greppet har tagit mig ofta tillbaka till filmen precis som Moa här under skriver. Själv såg jag den på en stor biograf; rekommenderas strakt storbild till all natur, tysthet och ljudspåret.

    Iza 2017-08-14 14:03:10
    Svara
   • Svar på sandrabeijers kommentar.

    Filmen är helt fantastisk!!!! Såg den för ett par år sen och den drabbade mig Så pass att jag ofta ofta Tänker på den fortfarande. Nu måste jag nog läsa boken som jag inte Visste fanns. Tack!

    Moa 2017-08-11 13:09:46
    Svara
 • Låter intressant verkligen 🙂

  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★ 2017-08-11 09:15:18 http://www.saramadeleine.se
  Svara
 • Gud ja vilken roman!! Är österrikiska och har indeed läst den i tyskundervisningen på gymnasiet – drabbades hårt redan då och rekommenderar den alltid när någon ber om lästips. Så glad att du skriver om den 🙂

  Line 2017-08-11 08:30:05
  Svara
 • Ååh har varit så himla sugen på att läsa denna efter att jag sett att många har tipsat om den i Litteraturgäris-gruppen och nu blev jag om möjligt ÄNNU mer pepp!! 😀

  Så himla arty-Jessica 2017-08-11 08:29:28 http://sahimlaarty.se
  Svara
 • Tack för tips, låter som en mkt intressant bok! Förra sommaren läste jag stjärnklart som handlar om att all elektronik slås ut i hela världen och vad som händer då. Mycket intressant och som du skriver blev jag sjukt nojig över vad som händer om samhället fuckar ur. Hur överlever en liksom?!

  Jessica 2017-08-11 07:55:13 http://www.jezzthemess.se
  Svara
 • Köttet saltar man väl i alla fall in och förvarar i stora trätunnor… tror jag?? Smör tror jag man också kärnar i en tunna? Och ja potatis odlar man genom att låta de gro ett tag typ så det börjar växa blast ur dem? Och så planterar man sen dom i jord? Jag känner att det hur som helst verkar viktigt att ha tillgång till tunnor om man skulle bli självhushållande. De verkar essentiella.

  Frida 2017-08-11 07:09:24
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!