Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

hur jag planerar min mathandling.

Okej det här inlägget lär ju vara dötråkigt för somliga, men jag har fått frågan flera gånger så I might as well!

Nämligen: hur jag tänker när jag handlar i mataffären.

Om det funnits ett test på internet där man kunde se vilken mathandlingstyp man var hade jag nog blivit ”planeraren”. Jag går sällan in helt random för att köpa det jag är sugen på till middag just den kvällen, utan handlar i regel för i alla fall för någon vecka framåt.

Min starkaste matfilosofi är nog att aldrig slänga någonting. Man kan alltid tillaga något av det man hittar hemma. Jag tycker om att rota runt i kylen och se vad man kan bygga för rätter av det som finns.
Jag är inte särskilt rädd för ”bäst före”-datum utan tänker att allt som luktar nice kan man käka.

?
Jag har två anteckningslistor i min telefon med mathandlingstema:
Den ena där jag skriver rätter jag är sugen på och den andra en lista med grejer jag behöver handla för att laga det, samt saker som tagit slut hemma.
Jag lever ju mer eller mindre på Pinterest och samtliga Tasty-forum, och det är oftast där jag får matinspo.
Jag följer egentligen aldrig ett faktiskt recept utan det är mer specifika smaker som jag kan få längt efter och sedan komponerar jag rätter utav dom.

Här finns min mat-pinterest för den som vill bli hungrig!

Jag tänkte att vi skulle ta några dagar av den här veckan som exempel!
Jag lagar mat i ett slags kedjesystem, där gårdagens rester förvandlas till nya rätter och sedan fortsätter det så tills maten är slut.

Mathandling som jag gjorde:
→ en påse grönkål
→ en ask körsbärstomater
→ en ask pimientos padrones
→ en påse skogschampinjoner
→ ett trepack kycklingklubbor
→ ett paket tortillas
→ en burk creme fraiche
→ en majskolv
→ några citroner
→ en triangel parmesan

pasta
SÖNDAG MIDDAG.
Gräddig pasta med skogschampinjoner och grönkål.

Lagade en söndagig söndagsmiddag till mig själv. Pasta såklart. Recept här!

food
MÅNDAG MIDDAG:
Kycklingklubbor med svampsås.

Krispade (nytt verb) kycklingklubbor i ugn med parmesan och sichuanpeppar. Jag åt sen en av dem med svampsåsen som var kvar från söndagen + adderade mer stekt grönkål och champinjoner.

food
TISDAG LUNCH
Zucchinisoppa + kimchi.

Värmde upp en soppa från frysen (recept här) och adderade massa grönkål och parmesan. Kvällen innan hade jag gjort kimchi av ett salladshuvud från förra veckan som började se ledset ut så jag åt kimchin till : ) (kimchi utifrån detta recept).

food
TISDAG MIDDAG
Kycklingklubba med pimientos padrones och grönkålssallad.

Åt ytterligare en av kycklingklubborna, denna gången med stekta padrones med massa havssalt samt en sallad på grönkål, olivolja, citron och parmesan.

food
ONSDAG LUNCH
Kycklingklubba, grönkålssallad och en halv majskolv

Sista kycklingklubban blev onsdagslunch, denna gång med likadan sallad som gårdagen plus en halv kokt majskolv med smör och salt.

food
ONSDAG MIDDAG
Tacos!

Tortillas med pimientos padrones, tomater, resten av majskolven och annat jag hittade i kylen som selleri, taco-ost och habanerosås.

?

Så kan det alltså se ut.

Det är därför det ibland verkar som att jag äter exempelvis extremt mycket selleri.
Det är ju för att jag har köpt hem det och försöker lägga in det i alla rätter tills knippet tar slut. Som denna veckas grönkål eller kyckling ? ?

Japp, det var det.
Detta inlägg var kanske världens mest självklara inlägg?? Jag vette 17.
Nu vet ni hur jag tänker och gör i alla fall.
(ej med i bild väldigt mycket ostbågar samt lösgodis)

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
64kommentarer
 • sandra! vad är det för pasta du använder som har liksom kurvig form? den krulliga spagettin längst upp och prinsesslockiga pastan på tredje bilden? <3

  Daniella 2017-09-03 20:30:29 http://daniellachanelle.com/
  Svara
 • Super inlägg! Man får mycket inspiration ! 🙂

  Emzi 2017-09-03 16:50:04 http://emmelemzi.com
  Svara
 • Hi Sandra. Have you ever thought about going vegetarian? I am not vegetarian myself but have been thinking more and more about meat consumption et cetera. Would love to hear your thoughts on this. Kiss!

  Ree 2017-09-03 10:53:58
  Svara
 • Mer sånt här! jätte kul! 🙂

  jalksd 2017-09-02 20:43:56
  Svara
 • Men ja, Lovisa mfl, alla fattar att det här inte är det enda Sandra äter. Man kan ändå fascineras av att någon gör portioner som är några munsbitar stora, eller hur. Jag äter också massa grejer mellan måltiderna, men skulle inte kalla något av det Sandra visar upp för en portion

  Caroline 2017-09-02 20:19:36
  Svara
 • Skojar du? Det här var ett såå mysigt inlägg! Älskade det! Så intressant att höra hur andra tänker kring vardagsmat då det kan vara jobbigt och insperationslöst. Grymt inlägg!!

  Frida 2017-09-02 18:01:12
  Svara
 • bästa inlägget ju. så kul att se hur andra handlar och tänker kring matlagning! Tycker man absolut inspireras av det och kan lära sig av andras trix. Det är något av det bästa jag vet, att ta lite tips och inspiration ifrån olika personers matlagning.

  Hanna 2017-09-02 16:54:40
  Svara
 • älskar mathandling, älskar vardagsmat, älskar detta! tycker det är fruktansvärt fascinerande hur många synska läsare du har! som kan se exakt hur stor tallriken är, men framför allt: verkar kunna förutspå att du enbart äter det som ligger på tallriken, aldrig tar en andra portion eller lassar på mer efter fotot – inte för nån slags thinspo, bara för bildestetikens skull, mvh adderar alltid dubbel mängd sås efter foto tagits just för bildens skull.

  lovisa 2017-09-02 15:02:27 http://polichinelle.se
  Svara
  • Svar på lovisas kommentar.

   Men ja, Lovisa mfl, alla fattar att det här inte är det enda Sandra äter. Man kan ändå fascineras av att någon gör portioner som är några munsbitar stora, eller hur. Jag äter också massa grejer mellan måltiderna, men skulle inte kalla något av det Sandra visar upp för en portion

   Caroline 2017-09-02 20:18:30
   Svara
 • Alltså, en del konstiga kommentar måste jag säga, om att det är på tok för lite mat. Fine om det hade vart ett inlägg om ”vad jag äter på en dag”, men nu var det ju inte det, utan ett inlägg om hur Sandra handlar mat och använder lika ingredienser i olika rätter. Skulle jag ha en blogg och t.ex. göra ett inlägg om hur mina frukostar ser ut skulle folk säkerligen bli upprörda om man antog att det var representativt för hur min dag såg ut. Dricker en kopp te och äter oftast inget alls till frukost eller någon frukt, ibland en croissantm, pga att jag avskyr att äta tidigt. Men jag äter ju fler mellanmål och mer resten av dagen. Som sagt, blir väldigt konstigt att kommentera storleken på portionen från en måltid den dagen och utgå från att det såger något om resten av dagen.

  Madeleine 2017-09-02 14:41:21
  Svara
 • Alltså älskar att bloggen är tillbaka i vanligt tempo igen <33 Gör min dag att kika in här liksom!

  Tara 2017-09-02 14:05:22
  Svara
 • Gillar din planering, superbra. Och angående portionsstorleken så tror jag många överdriver här inne. Det är faktiskt inte så farligt att äta små portioner av allt man tycker om, så länge man håller en sund vikt. Tror faktiskt det till och med är mer hälsosamt. Viktigaste är väll att bli mätt va och känner sig pigg och nöjd tills nästa måltid? Hellre det än matkoma.

  Natalie 2017-09-02 08:00:31
  Svara
 • Måste också hålla med dem som ondgör sig över de små portionerna. Liknande matbilder förekommer en hel del på bloggen, även vad som förmodas vara hela dagars matintag finns med i vissa inlägg. Det viktiga är inte vad Sandra äter eller inte äter (även om jag hoppas att hon mår bra och inte har problem med maten) utan hur det faktiskt förmedlas i bloggen. Det blir thinspiration och triggande för viktnedgång, vilket jag hoppas att hon funderar kring om det är så hon egentligen önskar framställa det för läsarna.

  Frida 2017-09-01 23:56:05
  Svara
 • Hei Sandra! Jeg vil bare si at din blogg er min absolutte favoritt. Jeg kommer i et helt spesielt humør av å lese den, det er virkelig et eget univers her inne. Nå har jeg vært fast leser i minst seks år, og jeg kommer nok aldri til å slutte å lese. God helg!

  Oda 2017-09-01 23:38:38
  Svara
 • Sandra, säkert hälften av inläggen i denna blogg kretsar kring smaskig mat som du äter och hur gott och roligt det är med mat. Niotillfem är utan tvekan en av mina främsta inspirationskällor när det gäller att laga och äta mat! Jag kan därför inte för mitt liv begripa hur någon kan tycka att bloggen bidrar till kroppshets eller viktminskning, vilket antyddes nedan. Storleken på portioner känns rätt ointressant i det sammanhanget. Jag fann detta inlägg mycket givande och peppigt 😀

  V 2017-09-01 22:36:43
  Svara
 • Tack för tips om forum för recept mm.

  Men jag äter dubbelt så mycket mat helt klart.. och det känns bra!

  Cecilia 2017-09-01 21:34:09
  Svara
 • Alltså komiskt alla som blir upprörda över måttet av mat på tallrikarna, det är ju normala portioner mat ju (enligt mina mått) realistiskt är det väl ändå common sence att man äter olika mycket och ingenting som bör analyseras sönder? Varför sprida tråkig stämning över ett jättehärligt inlägg? Jag vart ivf sjukt inspirerad, känner igen mig i att öppna kylen, rota runt och trolla med det som finns 🙂

  Sandra 2017-09-01 20:55:34
  Svara
 • Bästa jag läst! Det här har jag funderat över hela mitt liv utan att veta att jag har det.

  Maggie 2017-09-01 20:18:53
  Svara
 • Älskar detta inlägg!! Tack för inspo, gör gärna fler såna här 🙂

  Cecilia 2017-09-01 18:30:21
  Svara
 • Nä gillade verkligen det här inlägget!! Har ganska nyligen flyttat hemifrån och känns som jag måste handla varje gång jag ska laga ny rätt pga följer receptet.. hoppas man får känslan snart av vad som bara e bra att ha hemma och kan slänga ihop nåt sådär lätt

  maria 2017-09-01 18:19:20
  Svara
 • Ääälskaaar detta inlägg!! Tack för inspo, ser gärna fler av dessa 🙂

  Cecilia 2017-09-01 17:58:28
  Svara
 • Ja, det är lite det som syns på bilderna. Sedan skriver Sandra att hon äter godis, ostbågar och så har hon skrivit innan att hon äter mycket ute.
  Ät så länge du är hungrig och blir du lite tjockare när du blir äldre, vem bryr sig. Så länge man är frisk i kroppen och skallen så bör man fortsätta som man gör.

  Sandra2 2017-09-01 17:10:18
  Svara
 • Tycker det är intressant med sådana här vardagsinlägg, är svag för diskbänksrealism.

  Jennie 2017-09-01 16:32:49
  Svara
 • Ett inlägg, SÅ mycket grönkål!! Smart grej att ha en ”genomgående grönsak” veckan igenom! Detta var även ett mycket fascinerande upplägg att scrolla sig nedåt i, ba jaha vilken av gårdagens ingredienser ska dyka upp nu?? *insert emojin med glasögon och mycket intresserad min* = min uppsyn.

  älskar att köra russian roulette med kylskåpet, liksom vid första anblick ba ”nä. ingenting ätbart.” sen kolla igen och börja dra fram några gamla morötter, den där burken med tahini, nå glasnudlar — och plötsligt ha en fullständig rätt på bordet. ibland går det såklart inte vägen men mätt blir en väl ändå…

  Linnea | (Chick)peas & Understanding 2017-09-01 16:02:29 http://peasandunderstanding.com/blog
  Svara
 • Gillar den här typen av inlägg starkt. Men vad LITE du äter! Vet såklart inte hur resten av dina dagar ser ut, du kanske äter ofta/tar flera portioner och därför äter så lite. Hoppas det.

  Malin 2017-09-01 15:35:33
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Detta är extremt litet mat och passar inte en normalviktig 160cm-person. Varje måltid på bilderna (undantag tacos-målet) innehåller cirkus vad man bör få i sig till ett mellanmål (250-300 kcal). MEN det är dock tydligt (om man följer Sandras blogg) att Sandra äter annat däremellan samt får i sig en hel del flytande energi på helgerna så troligtvis behöver ingen oroa sig ;)! /// Från en som jobbar med behandling av ätstörningar

   Emilia 2017-09-01 17:05:10
   Svara
   • Svar på Emilias kommentar.

    Fattar verkligen inte kritiken? Sandra har ju inte någonstans skrivit att detta är en redogörelse av ALLT hon äter under en dag. Det handlar ju om hur hon planerar och tar tillvara på sina råvaror och skapar måltider utefter vad hon har hemma.

    Cecilia 2017-09-02 09:02:36
    Svara
   • Svar på Emilias kommentar.

    Ja..man får verkligen hoppas att folk fattar att hon äter lunch fler än 2 gånger i veckan. 😀

    L 2017-09-01 22:50:28
    Svara
 • Mmmmums! Du som är en hejare på grönkål, kan du inte komponera ett inspirerande grönkålsinlägg? 😀 jag gör endast grönkålschips (är för övrigt helt besatt av det) o inspireras gärna av dig o det du gör med grönkål!

  Delia 2017-09-01 15:32:08
  Svara
 • Du er så bra, Sandra! Bloggen din er min favoritt! Tusen takk for dette innlegget – veldig inspirerende 🙂

  Sara 2017-09-01 14:46:27
  Svara
 • Tyckte så mycket om detta inlägg!
  Vill jättegärna se fler av dina matveckor.
  Jag blev inspirerad, nu måste jag fixa snabbkimchi 🙂

  Marie 2017-09-01 14:35:00
  Svara
 • PS: Slänger så klart mat ca jääämt och skulle aldrig bli mätt på detta, vi är typ lika långa men jag väger kanske 45 kilo mer än dig så det är kanske inte så konstigt. Men drömmer om att kunna äta så här!

  Så himla arty-Jessica 2017-09-01 14:29:11 http://sahimlaarty.se
  Svara
 • Så otroligt tacksam för detta inlägg, jag kämpar hela tiden med detta och lyckas sällan hehe. Men är så imponerad över folk som kan få ihop sånt här, jag tror att det är mitt logiska sinne (som är obefintligt) som gör att jag liksom krånglar till allt och så slutar det med ingenting ungefär. Puh. Men: bästa inspirationen, tack!

  Så himla arty-Jessica 2017-09-01 14:26:48 http://sahimlaarty.se
  Svara
 • Haha, ett inlägg helt i min smak! Jag slänger heller aldrig mat, ALLT kan återanvändas på ett eller annat sätt. Det är rester som skapar kreativitet tycker jag, det är då man uppfinner de bästa kombinationerna 🙂

  Astrid - Bloggar om mat och att gå sin egen väg i livet 2017-09-01 10:19:51 http://www.buttala.se
  Svara
 • Vilka grymt bra tips! <3
  Själv kör jag dock på samma käk en vecka i sträck eftersom jag vägrar laga mat mer än en gång i veckan… oh well

  emblas.se 2017-09-01 10:00:00 http://www.emblas.se
  Svara
 • Superbra inlägg, har alltid problem med att mat får kastas för att jag inte lagade något i den kategorin den veckan… Tack för tips, ska genast prova göra såhär!

  Emma 2017-09-01 09:54:04
  Svara
 • Älskade detta! <3

  Edie 2017-09-01 09:49:37
  Svara
 • Älskar detta!

  Agnes 2017-09-01 09:21:46
  Svara
 • Jättebra inlägg och du är min matidol! Men alltså så sjukt lite? Äter folk så här lite? Är jag onormal? Kommer jag att bli sjukt fet när jag fyller 30 om jag inte börjar äta såhär?

  Caroline 2017-09-01 09:17:35
  Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Alla käkar såklart olika mycket beroende på kroppstyp och träning. Sandra äter sannolikt även mer saker som inte syns i bloggen också. Tycker det enda triggande i det här sammanhanget är ”kommer jag bli sjukt fet när jag blir 30 om jag inte äter såhär?”. Upplever det som att Caroline söker bekräftelse på att hon ”såklart inte kommer bli fet om hon bara äter normalt” (för herregud det VÄRSTA som kan hända en människa är ju att bli fet!). Som tjock person kan jag meddela att man kan leva ett väldigt gött liv även om man är tjock. Och det är lite tröttsamt att ens kropp hela tiden exemplifieras till att bli något slags ”värsta tillstånd” i livet. Personligen tycker jag att det finns mycket värre saker man kan bli än tjock, t.ex. elak, nazist, egoist eller sexist. Kan vara värt att tänka en extra runda på hur man uttrycker sig tycker jag 🙂

   Sandra 2017-09-01 11:15:56
   Svara
   • Svar på Sandras kommentar.

    Ja, det är lite det som syns på bilderna. Sedan skriver Sandra att hon äter godis, ostbågar och så har hon skrivit innan att hon äter mycket ute.
    Ät så länge du är hungrig och blir du lite tjockare när du blir äldre, vem bryr sig. Så länge man är frisk i kroppen och skallen så bör man fortsätta som man gör.

    Sandra2 2017-09-01 17:10:02
    Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Håller med dig jag hade aldrig blivit mätt på det där… + som en som haft ätstörningar tidigare känns det ganska triggande. Men försöker att inte se det så I guess

   Lisa 2017-09-01 10:10:46
   Svara
   • Svar på Lisas kommentar.

    Jag förstår inte, är ni som kommenterar av exakt samma kroppsbyggnad som Sandra? Sen så äter hon rimligtvis kanske saker förutom det som hon visar?

    Som en person under 160cm så äter jag betydligt mindre än andra människor. Ja, det ser komiskt ut bredvid en pojkväns tallrik, eller en tjejkompis som är 183cm och tränar mer. Men vi har blivit så störda på senaste tiden att vi inte vet vad en normal portion är.

    L 2017-09-01 10:31:23
    Svara
    • Svar på Ls kommentar.

     Ja, jag skulle säga att jag är av exakt samma kroppsbyggnad som Sandra. Lika lång, lika smal. Jag äter dock ca 3 ggr så mycket. Alltså portionerna. Jag förstår att Sandra äter mål som inte redovisas här och ostbågar och godis emellan. Det gör jag också. Men Sandras portioner är liksom bara några tuggor för mig. Skulle absolut laga MINST 3 ggr så mycket om jag lagade till mig själv.

     Caroline 2017-09-02 12:00:43
     Svara
    • Svar på Ls kommentar.

     Hej! Detta är väldigt lite mat för vem som helst även petite folk (nu vet vi ju inte hur resten av dagarna ser ut för henne men det som visas på bilderna) // 160 och under 50 människa som gått i behandling för anorexi.

     Jessica 2017-09-01 14:23:48
     Svara
     • Svar på Jessicas kommentar.

      Detta är extremt litet mat och passar inte en normalviktig 160cm-person. Varje måltid på bilderna (undantag tacos-målet) innehåller cirkus vad man bör få i sig till ett mellanmål (250-300 kcal). MEN det är dock tydligt (om man följer Sandras blogg) att Sandra äter annat däremellan samt får i sig en hel del flytande energi på helgerna så troligtvis behöver ingen oroa sig ;)! /// Från en som jobbar med behandling av ätstörningar

      Emilia 2017-09-01 17:03:41
      Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Hej Caroline, alla har olika ämnesomsättning/olika aktivitetsnivåer och därigenom olika behov av mat. Den egna kroppen talar ofta om hur mycket man behöver äta, tränar du mer brukar du ofta också känna en större hunger – eftersom kroppen helt enkelt behöver mer energi. Sen kan man ju också säga att bara för att en visar vad en äter till lunch, så säger det inget om man exempelvis äter fler mellanmål, större frukost etc.

   Ät så att du blir mätt så löser sig det mesta, oroa dig lite mindre för vad du behöver äta när du blir 30. Det går inte att jämföra två människor. Vem vet ens hur livet ser ut då för dig?

   Josefin 2017-09-01 09:35:57
   Svara
   • Svar på Josefins kommentar.

    Men det ÄR väldigt små portioner. Klart Sandra är så liten när hon äter så pyttelite. Ätstörning eller inte är såklart individuellt, men det som visas är för lite för de flesta. De flesta skulle också bli lika pinnsmala om de åt så här, oavsett om man tycker det är bra eller inte.

    Liv 2017-09-01 21:20:47
    Svara
    • Svar på Livs kommentar.

     Men herregud. Sluta kommentera EB främmande persons kropp och portioner, det är extremt otrevligt! Ingen annan vet eller har att göra med hur stora/små/antal portioner en person äter.

     Amanda 2017-09-01 23:19:38
     Svara
 • Så himla bra inlägg!

  Johanna Eineryd 2017-09-01 08:38:44
  Svara
 • Åh kan bara planera 3 rätter per vecka pga annars äter jag det inte? Men dagarna där emellan försöker jag göra mat på det man har i kylen/frysen. Blir tokig på min sambo som kollar skumt på datummärkningen när allt är fräscht? Han vågar aldrig chansa och mitt miljöhjärta (och lantishjärta pga fanns inga affärer i närheten haha) går itu!

  Emma 2017-09-01 08:31:04
  Svara
 • Alltså… längtar fortfarande efter att du ska ge ut en egen kokbok! 😀

  Johanna 2017-09-01 08:23:33 http://www.tandskoterskan.net
  Svara
 • Alltså förlåt men sedan du postade det där inlägget om mat du inte tycker om har jag haft så svårt för vissa av dina recept. Det är något inom mig som blev så upprört av att du inte gillar typ lasagne och att allt annat jag älskar att jag har svårt att ta in andra saker du gillar, haha, även om de säkert är jätte goda.

  W 2017-09-01 08:04:07
  Svara
 • Har frågat förr, men tror inte jag fick svar. Äter du tacosen kalla? Eller tillagar du på något sätt? Typ smälter osten åtminstone 😉

  Monna 2017-09-01 07:56:29
  Svara
 • Toppenbra ju! Speciellt för någon som mig som avskyr att laga mat och verkligen inte vet hur man ”slänger ihop något av deg som finns i kylen”. Du inspirerar!

  La Linda 2017-09-01 07:50:19 http://lalinda.se
  Svara
 • Tycker detta var ett väldigt vettigt inlägg, tänker framförallt på alla nyblivna studenter som precis börjat plugga och vill laga mat hållbart och ekonomiskt!

  Lisa 2017-09-01 07:31:35
  Svara
 • Haha, detta var ju döroligt att få följa med på, och det var ju smarta tips instoppade? Har inte riktigt tänk sådär som du gjort innan. Det ska det bli ändring på!

  L 2017-09-01 07:26:56
  Svara
 • Trevligt inlägg! Du verkar alltid göra så god mat, faktiskt en av anledningarna till att jag läser bloggen 🙂

  Linnea 2017-09-01 07:07:30
  Svara
 • Jag älskar inlägg som dessa, gör gärna fler liknande!

  Josefine 2017-09-01 06:41:50 http://markplus.se/
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!