tråkiga böcker som underlättar sömnen.

I samarbete med Nextory.

home
Jag sover periodvis rätt dåligt och så har det väl varit hela 2017 egentligen. Jag ligger på rygg i sängen – för om man ligger på rygg slår inte hjärtat mot madrassen eller någon annan kroppsdel – och försöker somna.

Jag har laddat ner olika sömnappar som jag lyssnar på ibland, läst på om andningsövningar och avslappningstekniker. Jag brukar visualisera att sängen lyfter, ut genom fönstret, flyger omkring i luften. Har använt mig av samma bild sedan jag var typ fem år och har haft svårt att somna för övrigt.

Det är som att man kommer på exakt allt man ska göra och tänka på precis när det är dags att sova. En klassiker I know, men man blir ju tokig.


Så!
En sak som jag börjat göra de senaste veckorna är att sätta på en ljudbok.
Mina ljudbokskriterier för natten:
✔Måste vara en snäll röst.
✔Historien måste röra sig mycket långsamt framåt.
✔Boken får gärna ej intressera mig.

Jag ska säga er att detta funkar väldigt bra! Istället för att räkna upp anledningar till varför allt kommer gå åt helvete i mitt liv vaggas jag in i någon annans berättelse.

-
Här kommer två ljudboktips som inte är så roliga och därför får en att somna.

Kaninen som så gärna ville somna av Carl-Johan Forssén Ehrlin
Den här boken är skriven för barn som ska somna fort och shit pommes frites vad långsam och tråkig den är. Den är också fin för att den innehåller klassiska sömnövningar fast det är en liten kanin som gör dom. ?

Historien om ostindiefararna av Herman Lindqvist
Den här boken minns jag att jag och min första pojkvän fick i en tidning som ljudboks-CD. Eftersom vi var unga i typ dåtiden och det inte fanns nåt annat att göra (kan ej komma på nån annan anledning), så lyssnade vi på den. Minns att jag somnade hela tiden. Testade därför nu och det funkade bra. Om det inte funkar för er så lär ni er i alla fall en del om ostindiefarare.

Nextory har ett erbjudande där du kan läsa och lyssna på böcker helt gratis. Erbjudandet gäller i 30 dagar (endast nya medlemmar) och det går att säga upp när som helst.
Koden är Sandra och du tar del av det HÄR.

Nextory är förresten först ut med att ha ett familjeabonnemang! Det innebär att man kan vara flera stycken användare på samma konto. Mycket praktiskt till exempel för er med kids.

 

I samarbete med Nextory.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
45kommentarer
 • Så sjukt, lyssnade massor för några år sedan på den boken om ostindiefararna (fast på storytell) när jag inte kunde somna, funkar alltid!

  anna 2017-09-19 21:18:42
  Svara
 • Vad coolt med familjeabonnemang! Super!

  Emzi 2017-09-16 10:39:28 http://emmelemzi.com
  Svara
 • Jag kör åxå med Kaninen, men även Hälsosam och djup sömn med Fredrik Ankarsköld (åxå Nextory) som är ännu mer ”hypnotisk”.

  Annars somnade jag superbra till Boije av Gennäs Högre än himlen eller vad den nu hette 😀

  Åsa 2017-09-14 11:09:56
  Svara
 • Samuel!
  Go the f**k to sleep:

  M 2017-09-14 10:40:42
  Svara
 • Alltså måste också tipsa om två:

  Godnatt av Mikael Widerdal (finns på Adlibris) Den hjälper mig SVINMYCKET. Somnar alltid inom 5 min.
  Samt Pausa-appen på iPhone. (Brukar köra på den som är 9 minuter. Hon känns så snäll. Har dock betingat mig med denna, så vet inte om den är bra, men kroppen somnar bara pga Pavlovsk effekt.

  Julia 2017-09-14 10:09:25
  Svara
 • Tips när det kommer till sömn och hjärtat dunkar/ bröstkorgen håller på att gnagas sönder: att sova med en liten boll av tyg (vetesäck/ handduk elr ett örngott fyllt med ris) tryckt mot bröstkorgen. Gjort det i flera år och lugnar skenandet.

  Kajsa 2017-09-14 09:00:51
  Svara
 • Vill slå ett slag för vad som helst som Stephen Fry läser in, somnar på två röda, till och med när det är böcker som jag faktiskt vill höra. Framförallt så läser han in alla Harry Potter-böcker och att sätta på en av de första med honom som läser är som att vira in sig i en ojenomtränglig kokong av trygghet. Mest riktat till nittiotalister dårå.. men bra tips till alla: lyssna på barn/ungdomsbok som du redan kan utantill

  A 2017-09-14 08:38:50
  Svara
 • Började just skratta högt i den tysta tågkupén! 😀 Borde testat Herman Lindqvist nu imorse (avfärd 06.92, uhäää) men valde Filosofiska rummet. Det var dock FÖR tråkigt, så jag blev för uttråkad för att somna…

  Louise 2017-09-14 07:39:58
  Svara
 • Att lyssna på nåt tråkigt o ointressant, det är sättet att somna vare sig man vill eller inte. Har testat ett par år och hittat min somna-snabbt-favorit: Podden Säker Stil med Ebba och Emilia. Redan titeln på podden gör mig himla trött. Att sedan höra dessa damer prata om präktiga kläder i grått svart med en liten chick vit skjortblus till, kanske en liten ulltröja över axlarna…. ja, mer hör jag aldrig för där somnar jag gott och djupt. Om jag mot förmodan vaknar till under natten är det bara att knäppa på podden igen så somnar man snabbt.
  Poddar är gratis till skillnad från dyra bokabonnemang 🙂

  Biggan 2017-09-14 00:37:07
  Svara
 • Tack för boktips! Har blivit helt hooked i ljudböcker den här sommaren, tack vare ditt erbjudande på Nextory. Har också haft svårt att somna hela sommaren (inte minst pga sjuka hjärtslag ja!) och nu har det inte hjälpt att lyssna på P3 dokumentär ens och bra böcker vill/kan man ju inte somna till. Så ska prova kaninboken att börja med, tack tack tack! (PS ja, finaste rummet!)

  Maija 2017-09-14 00:28:59 https://haahe.wordpress.com/
  Svara
 • Åh! Har också väldigt svårt att sova i perioder och då lyssnar jag alltid på eva&adam-böckerna på Spotify! Så himla mysigt och tryggt och lugnande. Har gjort det sen jag var typ 10. Lian herns över näktergalens golv är också supermysig att somna till! Och lite mer kul lyssning + världens bästa röst.

  Moa 2017-09-13 23:20:27
  Svara
 • Underbart inlägg. Så genomtänkt och oväntat haha. Jag har fastnat totalt för uppläsaren Maria Lyckow. Hennes röst är så fantastiskt mjuk och bra. Detta har resulterat i att jag endast söker på böcker som hon läst upp och jag har sedan dess kanske lyssnat på 10 olika böcker tack vare henne. Vissa böcker har varit toppen medan andra istället har fungerat fint som sömnvän. Men just röster är så viktigt och hennes är så go <3 Hon skulle kunna prata om hur en sten blev en sten och det skulle ändå vara bra 🙂

  sanna 2017-09-13 22:57:24 http://www.nouw.com/sannaengstrom
  Svara
 • Åh det här påminner mig om ”Ralph Carlson läser Hus AMA14” som jag tror startade som någon form av ironisk julklapp till en fellow ingenjör 🙂
  I min bransch känns detta som ett väldigt internt skämt men det kanske är andra som har stött på det också

  Lina 2017-09-13 22:21:32 https://linaekholmblog.wordpress.com
  Svara
 • Finns en app som heter Somna med Reinfeldt. Ja du kan ju tänka dig… Moderatprat i högst sövande form. Kram!

  A 2017-09-13 21:04:24
  Svara
 • Åh, vill tipsa om asmr-videos på youtube. Har lyssnat varje dag i 3-4 år och älskar det så! Man får liksom en relation till de olika asmartisten och det är så mysigt att låta dem vagga en till söms<3 Gentlewhispering på yt är en bra person att börja med.

  Matilda 2017-09-13 20:46:31
  Svara
  • Svar på Matildas kommentar.

   Älskar ASMR! Så himla avslappnande och myseuforiskt. Har räddat mig under många sömnlösa nätter, särskilt sedan jag blev singel och fick ensamhetspanik när jag skulle gå och lägga mig. Gentlewhispering är fantastisk men skulle också tipsa om Izzy D som gör bra visual ASMR och Goodnight Moon (kreativ, rolig och mysig).

   M 2017-09-13 23:12:09
   Svara
 • Brukar köra med det här tricket också, funkar ju toppen!

  EMMA ◆ MARIA 2017-09-13 20:45:56 http://nouw.com/emzooh
  Svara
 • Ett annat tips är att läsa vad som helst av Sylvia Plath. Somnar bara jag hör hennes namn…

  emblas.se 2017-09-13 20:44:30 http://www.emblas.se
  Svara
 • Mitt tips är ”Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult” som Astrid Lindgren läser på Spotify. Kärlekssagan om hennes föräldrar <3

  Elin Joelsson 2017-09-13 20:22:46
  Svara
 • Du vaknar inte när ljudet tystnar? Det brukar jag göra när jag somnar till poddar.

  Frida 2017-09-13 19:49:28
  Svara
 • Gud jag trodde att jag var ensam om hjärtslagskänslan! Kan inte ligga på någons bröst heller tycker det är så himla obehagligt att höra…

  Astrid 2017-09-13 19:22:03
  Svara
 • Tips tips! Kolla även in sleep with me – the podcast that puts you to sleep. Funkar ibland och ibland inte för mig 🙂 Så knasig dock!

  Jessica 2017-09-13 19:03:19
  Svara
 • Sån igenkänning på hjärtat mot madrassen! Kan inte somna på vänster sida eller på mage pga det här. Aldrig hört någon som känner samma! Även igenkänning på sängfantasin, förutom att jag aldrig fantiserat att sängen flyter på en sjö i form av flotte. Tror inte det hjälper längre men har gjort det sen jag var liten!

  Karolina 2017-09-13 18:58:42
  Svara
 • jättebra tips! Bra med familjeabonnemang också, har inte barn men delar typ all streaming med mina syskon trotts att vi inte bor tillsammans 🙂

  Felicia 2017-09-13 18:47:49 http://frokentv.se
  Svara
 • Ett tips som brukar funka för mig är att ta en skrivstund typ en timme innan man ska gå och lägga sig. Bara skriva vad som än kommer upp, (för hand!) Brukar vara otroligt skönt att bara få ösa ur sig om allt möjligt man går och grunnar på.

  Vad har du för storlek på sängen förresten? 1,40 eller 1,60? 🙂

  Rebecca 2017-09-13 18:43:14
  Svara
 • Alltså seriöst, roligaste vinkeln för ett annonssamarbete jag sett – bravo! 🙂

  Sydney 2017-09-13 18:23:43
  Svara
 • Som psykologstudent på en utbildning med evidensbaserad inriktning ( dvs inte psykodynamisk utan mer beteendeinriktad) vill jag höja ett varningens finger (på ett enbart välmenande sätt) för att lösa sömnsvårigheter såhär. För många fungerar det säkert problemfritt MEN det är också ett säkerhetsbeteende som kan leda till större sömnproblem i längden. Enligt inlärningspsykologisk teori kan det leda till en förstärkning av oönskat beteende, dvs att vi förknippar sängen med att ligga vaken och lyssna på ljudbok istället för att sova. Om en har problem med sömnen en längre period skulle jag istället rekommendera att söka vårdcentral och be att få träffa en psykolog som kan hjälpa en med behandling. Så kallad sömnrestriktion är en mycket effektiv behandling mot sömnbesvär! Det finns också många steg att ta på egen hand, googla på sömnhygien! Kram och lycka till med sömnen!

  Gabriella 2017-09-13 18:21:13
  Svara
 • SNYGGA bilder! Antar att det är drönaren som hjälpt till <3

  Linnéa 2017-09-13 17:53:18
  Svara
 • ASMR videos på youtube räddade mig för ungefär fyra-fem år sen när jag sov så dåligt att jag i stortsett inte gjorde det alls. stress och diverse livskrisande. anyway, rekommenderas varmt. jag tittar inte precis på videorna men sätter igång de jag nu lärt mig funkar – folk som pratar långsamt (gärna med någon typ av dialekt), prasslande papper, bladvändade i tidning, etc. ett plus är att telefonen går ner i vila när video är över (och jag har somnat), så jag måste inte hålla på och stänga av elektronik. idag kan jag knappt somna utan att nån pratar långsamt nonsens på låg volym.

  Lisa 2017-09-13 17:28:10
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Tänkte också rekommendera ASMR. De är gjorda för att vara avslappnande och hjälpa en att somna. Min favorit är GentleWhispering men leta runt lite på Youtube tills du hittar en vars röst du gillar. Det finns hur mycket som helst!

   Sara 2017-09-14 10:38:13
   Svara
 • Oj.. Jag måste ha prick tyst.. Så öronproppar är det enda jag kan ha i öronen.. 🙂

  Jennie 2017-09-13 17:17:50
  Svara
 • Hahaha! Så roliga tips! Borde finnas någon fysikbok på ljud, jag skulle slockna genast 😛

  Sara 2017-09-13 17:16:10
  Svara
 • Margareta Krooks röst när hon läser Prostens barnbarn av Eva Bexell är mitt första recept till sömn. Världens mysigaste barnbok med underbara karaktärer och ett lagom tempo. Jag har lyssnat på samma kassetband sen jag var liten och behövde lite trygghet vid läggdags.

  Den finns ju självklart på Spotify

  Agnes 2017-09-13 16:55:54
  Svara
  • Svar på Agness kommentar.

   haha, ja! prostens barnbarn lyssnar jag alltid på när jag har svårt att somna. håller lika bra idag som för 20 år sedan.

   Olivia 2017-09-14 07:42:33
   Svara
 • jag brukar lyssna på filip och fredriks podcast och den lullar mig till sömns direkt 😀 de pratar så snabbt och är så intresserade av sina egna ämnen att jag känner mig trygg i att saker och ting sköts om hand och jag slappnar av hahahah.. sjukt ju men effektivt!! //MVH kontrollfreak som tycker det är gött när andra är on top of saker och ting.

  rasha 2017-09-13 16:36:52
  Svara
 • Jag har i många år lyssnat på först How I Met Your Mother och senare The Big Bang Theory för att somna. Och ja, jag menar lyssna för jag sätter på mig sovmask och lyssnar endast på avsnitten. Har sett/lyssnat på dem 1000 ggr så behöver inte koncentrera mig massor men får heller inte plats med alla andra tankar som stör utan slappnar av och somnar oftast innan avsnittet ens gått klart. Så det behöver inte vara tråkigt, i mitt fall funkar det för att det är familjärt och så är det mysigt att ligga och småfnissa för sig själv och somna glad.

  Amanda 2017-09-13 16:01:36
  Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   så bra grej 😀 jag lyssnar också på serier jag tycker om ibland för man gillar just den speciella stämningen 🙂

   rasha 2017-09-13 16:39:56
   Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   ja det är så mysigt att ”lyssna” på serier som man tycker om.

   rasha 2017-09-13 16:38:34
   Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   Gjort exakt Samma men med satc och typ gamla avsnitt av den svenska ungdomsserien ”Eva och Adam” annars typ tröga dokumentärer på SVT play funkar bra som sömnpiller 🙂 bara på med sovmasken och zzzzz

   Lina 2017-09-13 16:20:24
   Svara
 • Jag har under tre års tid lyssnat om, och om, och om igen på alla Harry Potter böckerna! SÅ MYSIGT. Men det måste vara Stephen Fry som läser upp dom, han gör rösterna så bra. Skrattar mig lycklig över att min pojkvän sen 1,5 år också vill ha ljud när han ska somna <3

  Beatrice 2017-09-13 15:46:15
  Svara
 • Haha den kaninboken är otroligt sövande ja! 😉 Tack för de andra tipsen också

  clara 2017-09-13 15:40:55 http://claratoll.se
  Svara
 • Briljant ju! <3

  Linnea 2017-09-13 15:08:03
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!