Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

– tycker du inte om paris? – nej. – varför åker du inte nån annanstans? – det finns ingen annanstans.

ernest hemingway - och solen har sin gång

Och solen har sin gång var Ernest Hemingways stora genombrott och utkom första gången 1926. Jag fick den i födelsedagspresent augusti 2016. Men sedan tappade jag bort boken och fick köpa en ny. Sedan hittade jag den igen.
Så kan det va.

Jag älskar Hemingway så mycket? Sättet han skriver på är så självklart, dialogerna så realistiska och gör att man flyger fram över sidorna, sitter där bredvid dem på baren.

ernest hemingway - och solen har sin gång

Och solen har sin gång handlar om ett kompisgäng om tre killar och en tjej som driver runt på barer i Paris, beklagar sig över sina brustna hjärtan och dränker sina sorger i rödvin, öl och ostron.
När sommaren kommer åker de tillsammans ner till Pamplona i Spanien för att titta på tjurfäktningarna och delta i den stora fiestan. 6 dagar av svartsjuka, missförstånd, vänskap och förälskelse men framförallt fest.

ernest hemingway - och solen har sin gång

Den generation Hemingway tillhörde som var unga efter första världskriget har kallats för den förlorad generationen. En konstnärselit under tjugotalets Paris som alla bar på trauman och krigsskador från kriget. Sorgsna hipsters typ.

Den här boken beskriver just det. De är unga, vackra och flyende. Försöker stödja sig på varandra utan att någon egentligen kan hålla upp den andre. Samtidigt ligger ett romantiserat bakfylleskimmer över varje sida där liksom allt går att lösa bara man kommer upp i tid för nästa fest och äventyr.

ernest hemingway - och solen har sin gång

Hemingway är ju framförallt känd för att skriva kortfattat och verklighetstroget och det gör att romanen på många sätt känns som en hemlig dagbok man lyckats få tag i.
Flera delar och karaktärer i boken baseras för övrigt på sanna historier och personer.

Även om Och solen har sin gång skrevs för snart hundra år sen är den inte svårläst. Tvärtom.
Jag älskar också att kapitlen helt saknar cliffhanger. Majoriteten slutar bara med att dagen är slut och han går och lägger sig. Det finns något så fint i det, något ostressat och att vara trygg i sin läsare. Vill också kunna och våga skriva så.

Förra året läste jag En fest för livet av Hemingway och även om den här kanske inte är fullt lika stark som den (recension här) så är Och solen har sin gång helt klart en av de bästa böcker jag läst i år.

📚

Finns här och här.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Alltså, det är ju inte helt som Hemingway i stilen, men när jag läste det här kom jag på att du förmodligen skulle gilla The Secret History av Donna Tartt. Vet inte om du har läst? Om inte, ett SOLKLART boktips!

  Julie 2017-10-20 00:53:33
  Svara
 • Blir lite nyfiken på översättningen, hur han skrev i original, det där – varför åker du inte nån annanstans – det finns ingen annanstans. Någon som vet?

  Lotta 2017-10-19 15:00:42
  Svara
 • Läste den i somras och blev så överraskad över hur bra den faktiskt var. Jag som hade köpt den för att vara lite pretto och ”ha läst hemingway”. Lånade sedan ut den till en tinderdejt medan vi var på väg hem med pendeln, kände sånt win i den situationen.

  Julia 2017-10-19 12:36:32
  Svara
 • Sandra! Sorry för OT, men jag och sambon åker till Tokyo på söndag (!!!!) och stannar en vecka och TACK för din superbraiga guide! En sak jag undrar dock som jag tror inte fanns med i guiden – hur gör man med tunnelbanekort? Vad/var/hur? 😛 (nån annan än Sandra som har koll får självklart också svara!) Kram!

  D 2017-10-19 11:19:48
  Svara
  • Svar på Ds kommentar.

   Det är superenkelt! Man köper ett kort i automaterna på tågstationerna, som man laddar med pengar. När man går in och ut från stationerna blippar man dem bara. Kortet heter Suica. Lycka till!

   Kajsa 2017-10-19 11:32:04
   Svara
 • Åh jag hittade ett tummat exemplar av den här boken när jag gick i gymnasiet. Jag läste med samma förvåning aom du beskriver över att människorna, dialogerna och känslorna var så relaterbara fast boken liksom är från en helt annan generation och tid.
  Sen gav jag den i present till mitt ex och han läste aldrig klart den. Han sa att han försökt flera gånger men att boken liksom strävade emot honom, att språket var otillgängligt och klumpigt. Jahapp. Kanske jag ha förstått redan då att vi inte passade ihop, haha.

  Åsa 2017-10-19 11:02:53
  Svara
 • Toppenbra tips. Verkar mycket bra. Ha en bra dag.

  Maria 2017-10-19 11:00:10
  Svara
 • Du recenserar väldigt fint Sandra. Det är mina favorit inlägg. Känns som att du ger så mycket av dig själv när du skriver om vad någon annan skrivit.

  agnes 2017-10-19 10:15:16
  Svara
 • Det där med cliffhangers och kapitel. Du borde läsa en bok av Terry Pratchett (vilken som helst), han har inga kapitel alls. Så himla skönt, man kan liksom ta en paus precis när som helst i boken? Historien bara flyter på. Läses med fördel på engelska, just pga hur han skriver. Vet att det är ganska långt från vad du brukar läsa, men det är en helt annorlunda språkupplevelse!

  Anna 2017-10-19 09:08:07
  Svara
 • Älskar Hemingway! Han och Remark är mina absoluta favoriter! <3
  Om du inte har läst något av Remark så vill jag rekommendera "The arch of triumph". Handligen är också i Paris.

  thesadbox 2017-10-19 08:45:25 http://thesadbox.wordpress.com
  Svara
 • Hej! Det känns som att hela nätet kokar av metoo. Undrar om du kan ta upp taggen på din plattform? Kram

  Sofi 2017-10-19 08:13:41
  Svara
  • Svar på Sofis kommentar.

   gör det inne på 925 på fb. Orkar inte här, saker ligger för nära inpå, det får man respektera. vi får se om det ändras, försökt formulera men får inte ihop hjärtat just nu. kram.

   sandrabeijer 2017-10-19 10:10:53
   Svara
 • Mm, har försökt läsa den några gånger men får sån avsky mot Hemingways antisemitism. Dessutom var den i princip helt tagen från hans liv och han begår verkligen karaktärsmord. Gillar a Call to arms dock.

  Maja 2017-10-19 07:14:22
  Svara
 • *första världskriget

  C 2017-10-19 06:11:59
  Svara
Sandra Beijers webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!