onsdagslista om allt från resväskor till blyghet.

july in stockholm

Om du var född av motsatt kön, vad hade du hetat?
Oliver tror jag det var om jag minns rätt. Ett så fint namn för övrigt. Det kan min framtida potentiella son få heta om han inte ser ut som en Didrik.

Vilken tid är din väckarklocka inställd på?
08:00.

toledo, spain.
Hur många resväskor äger du?
Fyra :O En vit stor Rimowa, en orange från Alstermo Bruk och två från Samsonite, en stor och en som går som handbagage.

Vad gör du exakt just nu?
Sitter framför min dator och dricker kaffe och äter jordgubbsvinegum och känner mig irriterad och stressad men kan inte komma på över vad så NÅGOT måste jag ha glömt. Så jobbigt när det är så.

new york.
Du är ledig. Umgås du helst med en hel barnfamilj eller med en vän?
What. Kompisar såklart.

När var senast någon stötte på dig?
Igår på gatan. Det var väldigt väldigt märkligt, han stannade mig på Götgatan och ville bjuda ut mig på dejt. Tänker att han hade kompisar som smög omkring och utförde något vad. Eller så var han hög.

Dagens planer?
Vara med i en intervju för Metrotidningen, fota ett samarbete, tidsinställa blogginlägg inför torsdagen och fredagen.

Helgens planer?
Äta på italiensk restaurang om jag får bord, inte fått svar från restaurangen ang bokningen än.
Vara gäst i en livepodd, gå på förfest hos Linn, kanske gå på Natten.

Vad ser du mest fram emot i helgen?
Äta på restaurang med gullig person.


Vad åt du till middag senast?

Korv med bröd med rostad lök och ketchup och senap.

Tror du folk pratar bakom ryggen om dig?
Ja, definitivt.

Är du blyg inför det motsatta könet?
Nej, noll procent numera för att jag bryr mig så lite pga true love är död typ. Men så fort jag börjar tycka om någon kan jag bli väldigt osäker och behöver mycket uppmärksamhet och försäkran.

london.
Vad gjorde du för ett år sedan?
Var i London med mitt ex.

Diskar du din egen disk?
Ja, vette 17 vem annars som skulle göra det.

Tycker du att killen borde bjuda på första dejten?
Jag tycker det är trevligt om man tar varannan runda och sen får man själv bestämma vad som ingår i den själva rundan! Är alltid pro överraskningar ?

candy
Vad har du med dig in på bion?
Tablettask och kolsyrat vatten. Eller nån form av lakrits!

När sov du senast på golvet?
Cirka femhundratusen år sedan.

Hur många timmar måste du sova för att kunna fungera?
Nio till tio timmar allra helst, men är okej efter sju. Under det är sämst. Tur att jag är barnfri.

Är du petig när det kommer till stavning och grammatik?
Ja och nej. I krönikor och böcker definitivt. På internet not so much. Känner även att jag inte kan sitta och tycka särskilt mycket när jag exempelvis är världssämst på de och dem. Och jaa.. jag kan tipset du planerar att ge mig i kommentarerna. Men menar mer att det inte sitter i ryggraden och det stör mig. puss.

helsinki
Vad är du allergisk mot?
Vintern.

Har du några tvångstankar?
Jag tror inte det. Men har ett enormt kontrollbehov, men det är väl inte direkt samma sak.

 

Lista från Elsa.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
45kommentarer
  • Minnesregel som hjälpte mig: de när du kan byta ut mot vi (två bokstäver) och dem när du kan byta ut mot oss (tre bokstäver). Själv har jag jordens problem med var och vart, kan aldrig lära mig…

    Lou 2017-11-09 09:14:09
    Svara
  • oh gosh, I despise winter as well. It’s too cold and can’t do anything outside. Have to wear 10 million layers of clothing 🙁

    Christine 2017-11-08 16:04:45 http://www.christinelovestotravel.com
    Svara
  • Älskar din blogg så mycket! Bättre än alla tidningar ❤️❤️❤️
    Ps, du skriver ju så jäkla bra, fattar ärligt inte hur du kan ha svårt för de/dem? ? eller alla ni andra heller, vad är problemet ???

    Ak 2017-11-08 14:12:15
    Svara
  • Hej Sandra! Vet du (eller någon?) vad det fina stora palettbladet i fönstret är för sort? Vill ha. 🙂

    T 2017-11-08 12:41:35
    Svara
    • Svar på Ts kommentar.

      Hej! Coleus China rose tror jag att palettbladet heter

      Jasmine 2017-11-08 16:13:15
      Svara
      • Svar på Jasmines kommentar.

        Vet ni vilken sort den andra är? Den större via monsteran? 🙂 Tänkt att det är en Eleonora men är fett osäker? Obs VIKTIGT att få veta!! Haha /Sandrastalker

        Melissa 2017-11-08 22:47:05
        Svara
  • Jag hatar vintern pga av att den är för lång. Är frusen och har ont i lederna. Ok två månader. Vill vara en björn och gå i idé och vakna i april. Skulle velat vara född i Spanien. Men beger mej nog ditt en vacker dag.

    Maria 2017-11-08 12:10:50
    Svara
  • Som nån som pluggar lingvistik kan jag säga att subjekt/objektsformerna i svenska ändå är på väg bort, så no worries.

    A 2017-11-08 10:47:03
    Svara
  • Skulle behöva hjälp av festerfarna pga har aldrig fest så jag lånar kommentarsfältet för det finns så mycket kloka människor här.
    Min kompis övertala mig till idén att ha fest ihop, ett 48-års kalas då vi fyller 24. Tänkte att 24 skulle vara den åldern då jag lämnar min socialaångest och kroppskomplex. Så köpte en superfin klänning som jag egentligen aldrig skulle våga ha på mig. Bjöd in mina vänner och deras respektive. Och så tackade alla nej pga jobb eller att det har småbarn. Min kompis har ca 17 kompisar som kommer och jag har mina två syskon och pojkvän. Åh jag vet att min inte borde jämföra men nu gör jag det och min ångest är större när den var tänkt att vara borta.
    Tänkte ställa in så får min kompis ha fest själv men hon sa att hon blir ledsen då. Men nu känns det så löjligt att ha fest för mig bland hennes vänner och syskon och sambo kommer redan ha firat mig en gång med klassiska familjefikat. Så vad gör en nu? Ska en försöka vara cool och tänka att man får rocka festen ändå med tre av dom som är en allra allra närmast och låtsas att hennes kompisar är där för min skull också? Jag har aldrig haft födelsedagsfest bortsett från kalas när jag gick i lågstadiet så har inte riktigt festtänkande.

    Jojje 2017-11-08 10:20:40
    Svara
    • Svar på Jojjes kommentar.

      Har varit i samma situation då jag hällt fester med kompisar och rumskompisar och förstår verkligen oron!! Man tänker att alla ska tänka på och märka att ens egna gäster är färre men DET GÖR INGEN! Det har alltid varit superkul ändå och istället bara gett mig en större chans att lära känna mina kompisars kompisar, vilket jag kanske inte skulle haft tid till om fler av mina egna kompisar hade kommit? Skulle någon mot all förmodan kommentera eller skulle du känna att du behövde förklara dig så kan man alltid bara säga ”ja det var lite trist alla mina kompisar var bortresta/skulle jobba/har barn”. Det är okej liksom. Alla som själva hållt en fest vet också att man kan ha otur med antal folk som kommer.

      Sen om du absolut inte vill vara med på festen så tycker jag att du ska förklara hur jobbigt du tycker det är för din kompis, dina känslor är ju också värda något! Men annars tycker jag du ska köra på för det lär bli kul! Vem vet, nästa år kanske du kan bjuda hennes kompisar som dina kompisar också? 😉 Lycka till och grattis på födelsedagen <3333333333

      Sofia 2017-11-09 08:55:21
      Svara
    • Svar på Jojjes kommentar.

      Alltså verkligen från botten och djupet av mitt hjärta stort tack för peppen och nya sätt att se på saken. Ni anar inte hur mycket jag uppskattar det <3 tack tack tack!

      Jojje 2017-11-08 23:13:14
      Svara
    • Svar på Jojjes kommentar.

      Ja, kör festen ändå! Din kompis kompisar är dina kompisar också! Vet inget annat land där man kategoriserar vems vän någon är. Alla som kommer på festen är på samma fest och därmed vänner. Eller så ser jag på livet i alla fall.

      Anna 2017-11-08 20:03:22
      Svara
    • Svar på Jojjes kommentar.

      Jag har aldrig direkt haft någon stor fest i den skalan men varit bjuden på en del genom åren. Och jag har alltid känt att går man på fest som två bjuder in till så är man bådas gäst liksom, även om man inte känner den ena. Jag tror ingen ens kommer tänka på att din kompis har fler gäster som är ”sina”. Bara slappna av och ha kul och känn dig som värdinna för alla nya kompisar du kan träffa!

      Fia 2017-11-08 19:03:16
      Svara
    • Svar på Jojjes kommentar.

      Jag tycker absolut inte att du ska ta med din kompis känslor i din bedömning, vad du än kommer fram till, såvida ditt icke-deltagande inte betyder att hennes planer måste ändras radikalt (t ex om ni bestämt att hyra lokal eller liknande). Jag förstår helt och hållet att det inte är så ball att vara där utan vänner, nästan som att du är din kompis kompis och inte en av värdarna. MEN, om du tror du kan lägga de jobbiga känslorna åt sidan så kör på, gör som posten ovan föreslår! Du har ju ingenting att förlora.

      Angelika Nilsson 2017-11-08 17:56:33
      Svara
    • Svar på Jojjes kommentar.

      Jag har inte heller nånsin ordnat nån fest just för att är rädd för att ingen skulle komma, jag har social fobi osv. Men i din situation tycker jag att du ska se din kompis kompisar som möjligheter! Nu kan du ju hitta nya kompisar och bekanta och ha roligt med ditt ”nya själv” med folk som inte vet någonting om dig?! Drömmen ju, även om jag förstår att du känner dig mindre säker utan dina kompisar och så. Men de har sina egna liv som gör att dom inte kan komma på just den festen, och du har ditt eget liv som du måste våga leva även utan dina kompisar, och jag tycker du ska rocka festen fullt ut i din balla klänning! 🙂 och grattis förresten <3

      Maija 2017-11-08 15:09:00 https://haahe.wordpress.com/
      Svara
  • Jag har ett knep som språkvetare brukar fnysa åt men jag fnyser i smyg åt många självutnämnda språkvetare som skriver risigt och torrt själva hihihi. Grammatik = så jävla liten del av skrivkonsten. Nä, min erf är att skickliga författare är ofta såna som lärt sig språket på gehör. Den begåvningen kan hjälpa dig i många dem/de-dilemman tror jag.

    Testa att säga det högt med uttalet ”dämm” så tycker jag man hör om d funkar, oftast. Typ: Dämm skulle gå på konsert. Nej det låter inte bra. Då ska det va ”de”. Medans tataa: ”Jag skickade ett paket till dämm”. Ja det låter gammaldags läst så men en hör liksom ändå att det funkar.

    Det blir knivigt ibland för i vissa fall låter ”dem” lite fel med magkänslatestet fast det är rätt: ”Dämm som vi tycker om tar vi hand om” tex. Men.

    Om man läser högt och testar ”dämm” + tänker att ”dem” används bara när personerna som det handlar om blir utsatta för ngt:

    Jag älskar dem
    De älskar mig

    Jag bjöd dem alla på fest
    De bjöd inte tillbaka (jorå ba skoja)

    De som inte gillar hundar…
    Dem kan jag inte förstå mig på

    Men asså tipset är helt enkelt att istället för att ba sky detta dilemma pga tråkigt som fan med grammatik, så kan en små-öva på att få in magkänslan.

    Jag läser alltid dem som dämm inombords som att d va värsta gamla Selma Lagerlöf som skrivit och känner då om d platsar eller ej.

    Hoppas den gulliga är tuff och trygg och worthy! ?

    Hej 2017-11-08 10:03:44
    Svara
    • Svar på Hejs kommentar.

      Hej!

      Nu kanske du inte vill ha svar från en språkvetare då du verkar se ner på oss lite (hehe), men anyways, here goes: Alla knep är väl bra etc., så kör på det du gillar och det du tycker funkar. Men anledningen till att du inte får rätsida på det du uttalar som ”dämm som” är för att båda är rätt. För man kan antingen se ”dem” som ett ENSAMT OBJEKT, alltså ”dem som man gillar” eller se *hela* frasen som en PREPOSITIONSFRAS, alltså ”de som man gillar”. Så båda är rätt.

      Ett enklare trick än ”dämm som” och som många brukar använd, är att byta ut de mot ”jag” eller ”hon”, och dem mot ”mig” eller ”henne”. Jag vågar påstå att det är ett både enklare och säkrare knep än ditt, no offence etc. 😉

      Aida 2017-11-08 18:40:58
      Svara
      • Svar på Aidas kommentar.

        Alltså få rätsida just på frasen ”dem som vi tycker om”, som du hade som exempel (skrev fel i farten när jag återgav ditt exempel).

        Aida 2017-11-08 18:43:11
        Svara
  • Jag är finlandssvensk och för mig är användningen av de och dem precis lika självklar som jag och mig, du och dig etc. Jag tror det handlar om att de och dem försvunnit ur det allmänna språkbruket i Sverige och därför blir det förvirrande för er. Har aldrig riktigt förstått problemet med det men tror att det beror på att svenskan i Finland liksom konserverats lite.

    Anonym 2017-11-08 09:41:58
    Svara
  • hej sandra. jag har gjort en modig sak, jag har skrivit ett kort meddelande till en kille jag är (var..) intresserad av men inte känner speciellt (vi har blivit vänner på fb i samband med detta). Jag frågar om han vill ses någon dag. Men han har inte ens tittat på meddelandet eller svarat, det har gått en vecka. Vad är det för beteende? Varför ignorera när man inte ens läst ett meddelande, dessutom redan accepterat en vänförfrågan från en relativ främling? vet att jag bara bör gå vidare men får inte riktigt grepp om det

    sofie 2017-11-08 09:24:59
    Svara
    • Svar på sofies kommentar.

      Han kanske inte har Facebook messenger appen? Då ser han möjligen inte meddelandet!

      Charlotte 2017-11-08 14:26:21
      Svara
    • Svar på sofies kommentar.

      Många verkar ha svårigheter med ”han” och honom, ser ofta rådet på olika internetforum där tjejer frågar om någon kille: ”skit i han”.
      Även ”var” och ”vart” verkar vara problem. Ständigt detta ”vart är du?”.

      annak 2017-11-08 12:00:14
      Svara
      • Svar på annaks kommentar.

        Just han/honom irriterar jag mig lite för mycket på. Det verkar så accepterat att använda ’han’ hela tiden och jag tycker det är så slarvigt. Hur kan man ta studenten och inte veta när man använder ’han’ vs ’honom’?!!

        Lottta 2017-11-09 00:19:39
        Svara
      • Svar på annaks kommentar.

        ursäkta detta var inte menat som svar på Sofies kommentar.

        annak 2017-11-08 12:02:28
        Svara
  • Så roligt att du skrev ”Och jaa.. jag kan tipset du planerar att ge mig i kommentarerna.” ang. de och dem och så består kommentarsfältet av precis alla tips man alltid får ?

    Jess 2017-11-08 09:18:39
    Svara
  • Alltså måste dela med mig av det här! Jag visste heller aaldrig om det skulle vara de eller dem. Men när jag pluggade på högskola så hade jag en lektor som gav detta tips: när du är osäker, översätt meningen till engelska i huvudet, om det är ”they” så ska det vara ”de” och om det är ”them” så ska det vara dem. Exempel: They didn’t see anything = De såg ingenting. Eller: You can’t trust any of them = Man kan inte lite på någon av dem.
    Haha okej, rant over. ?

    Linnéa 2017-11-08 08:28:37
    Svara
  • Ååh, blev så sugen på lakrits nu!

    Josefine 2017-11-08 08:24:11 https://daystyle.se/
    Svara
  • De och dem är en av få grejer i svenskan som faktiskt har en regel (inte som tex en och ett där vi bara går på känsla) De är i subjektsform och dem är i objektsform. Det innebär att om man är osäker kan man bara byta ut det mot ett annat pronomen och se om det är objekts- eller subjektsformen som gäller. Tex frasen ”dom kommer imorron” testa att sätt in hon eller henne, vilken funkar? Jo ”hon kommer imorron” alltså är det subjektsformen som gäller: ”De kommer imorron”

    Alltså:

    Subjektsform: Hon, han, de
    Objektsform: henne, honom, dem

    🙂

    A 2017-11-08 07:58:15
    Svara
  • De och dem! Jamen oj så dålig jag var på att veta när jag skulle använda respektive ord. Men så hjälpte min mamma svenskläraren mig. Hon sa ”de” ska kunna bytas ut mot ”vi” och ”dem” mot ”oss”. Och anledningen till att du kommer minnas detta är att de och vi hänger ihop för de har båda två bokstäver, medan dem och oss hänger ihop för de har tre bokstäver. Och nu gör jag aldrig mera fel! Tips till alla!

    Matilda 2017-11-08 07:55:59
    Svara
    • Svar på Matildas kommentar.

      Eh, såg att något gett exakt samma tips. Oops – alltid läsa kommentarerna innan en själv kommenterar.

      Matilda 2017-11-08 07:56:46
      Svara
  • Åhhhh har också ENORMA problem med de och dem!!!!

    Johanna 2017-11-08 07:33:02
    Svara
  • Hej Sandra! Minns att du gjorde en lista förra vintern med tips hur man skulle överleva vinter, skulle du inte kunna göra en ny version? Den var till SÅ stor hjälp <3

    Matilda 2017-11-08 07:09:43
    Svara
  • Ett tips är ju att i huvudet byta ut ”de” och ”dem” till ”vi” och ”oss”. I meningar där ”oss” passar ska det vara ”dem” och ”vi” blir ”de”. Underlättade så för mig att börja tänka så när jag är osäker! 🙂

    Elvira 2017-11-08 06:49:07
    Svara
    • Svar på Elviras kommentar.

      Samma sak där, vi är subjektsform och oss är objektsform :)) grammatik är så himla kul hörni! Lovar

      A 2017-11-08 08:00:11
      Svara
    • Svar på Elviras kommentar.

      Eller ”han” (de) och ”honom” (dem).
      Jag gillar honom = Jag gillar dem.
      Han springer = De springer.

      Maria 2017-11-08 07:53:40
      Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!