han: det var fint att ses ikväll. jag: ja.

john green - sköldpaddor hela vägen ner.

Jag fick hem John Greens nya roman Sköldpaddor hela vägen ner som recensions-ex och kände att det var min plikt som bloggare att läsa för att jag vet att så många av er läsare gillar honom.

John Green är för den som missat författaren bakom bokhits (och filmhits) som Looking for Alaska, Paper Towns och Förr eller senare exploderar jag.

john green - sköldpaddor hela vägen ner.

Sköldpaddor hela vägen ner handlar om tonårstjejen Aza. Hon lider av tvångstankar och OCD och hamnar ofta i tankespiraler som hon har svårt att ta sig ur.
En dag när hon och hennes bästis Daisy är ute och kör bil hör de på radion om att en av stadens miljardärer är försvunnen. FBI har utlyst en belöning på 100 000 dollar. De behöver pengar och bestämmer sig för att försöka hitta honom.

john green - sköldpaddor hela vägen ner.

Snart får vi lära oss att miljardärens son är Azas barndomskompis Davis. Tycke uppstår och en kärlekshistoria vevas in i mysteriemixen.

john green - sköldpaddor hela vägen ner.

Förlåt, men hur trött är man på den här killtypen i böcker och film? Snubben som är ”djup” och ”missförstådd” och fungerar som någon slags wikipedia och ska lära tjejen om typ stjärnhimlar och filosofer. Och tjejen bara ? tell me more ?

Kanske har det att göra med att John Green är amerikan fast mest tror jag det har att göra med att han är snubbe om jag ska va ärlig. Suck och stön och högst ointressant romankaraktär

john green - sköldpaddor hela vägen ner.

Boken var lättläst men fungerade på sin höjd som någon form av bakisfilm på tv3 en söndag. Mest tyckte jag dialogerna var krystade, karaktärerna otrovärdiga och historien tunn. Flera lösa trådar som aldrig riktigt knöts ihop och någon sympati fick jag inte för någon fastän John Green uppenbart kämpade för att en skulle få det.
Å andra sida har jag ju aldrig riktigt fastnat för hans böcker, ska ni läsa nåt rekommenderar jag Looking for Alaska.

Däremot tyckte jag stycket häröver var så sjukt fint och träffade i alla fall mig. I hela mitt liv har jag trott att jag var huvudrollen i en kärleksfilm, men kanske var det hela tiden en kompiskomedi. Så jäkla fin tanke ju?

Gamla recensioner om John Green:
Förr eller senare exploderar jag
Paper Towns
Looking for Alaska

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
 • Tyckte också den var handlingsmässigt var Tunn (även karaktärerna). Älskat alla hans andra böcker dock.

  Felicia 2017-11-24 21:43:50 http://frokentv.se
  Svara
 • Har läst samtliga böcker av Green (bortsett från Sköldpaddor) och förstår absolut kritiken mot honom. Skulle dock vilja tipsa om min personliga favorit med honom – Will Grayson, Will Grayson (även skriven av David Levithan). Tycker det är synd att framförallt tfios, Alaska och paper towns uppmärksammas så mycket medan de flesta inte ens känner till WG. Älskar handlingen, karaktärerna och språket i den, och tycker alla som är intresserade av ungdomsböcker bör ge den en chans!

  Emma 2017-11-22 19:46:21
  Svara
 • Asså när jag var typ 15 så var ju ändå den typen av pojke drömmen av alla drömmar. Kommer ihåg hur kär jag vart i Augustus i TFIOS, även fast jag blev besviken på boken. Så med tanke på målgruppen så fattar jag hans val av karaktärsdrag, men i varje bok? Nu har jag ju iofs bara läst TFIOS och sett filmen till paper towns men i båda dom var ju killarna exakt likadana och i denna också verkade det som. Men jag antar att det säljer. När jag tänker på alla ungdomsböcker jag läst är det rätt ofta killen är så där djup och tänker på stjärnor typ. Speciellt i amerikanska ungdomsböcker.

  Julia 2017-11-22 19:18:10 http://nouw.com/juliaembretsen
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Fast varför tror du det är så? Är det p.g.a. de miljarder kärlekshistorier som man läst eller sätt på film med den storyn som präntat in det i dig?

   Anna 2017-11-22 20:17:04
   Svara
 • åh sandra kan du inte recensera flora wiströms bok stanna?? känner att det finns så många spridda åsikter om den och skulle vara jätteintressant att läsa vad du tycker! 🙂

  Elsa 2017-11-22 19:10:43
  Svara
 • Någon slags wikipedia ? haha

  Marit 2017-11-22 16:48:08
  Svara
 • När jag nu började läsa det här inlägget: http://sandrabeijer.se/2014/09/29/she-taught-me-everything-i-knew-about-crawfish-and-kissing-and-pink-wine-and-poetry-she-made-me-different/

  Så skrev du att du läst en bok som gav dig ångest, men inte vilken, men jag kan inte hitta ditt svar i kommentarsfältet. Finns det någon möjlighet att du kommer ihåg vilken bok det var?

  Malin Sandquist 2017-11-22 15:12:01
  Svara
 • Har läst en eller två böcker av John Green och tyckte väl sådär, men jag stötte på honom först på YouTube där han vloggar med sin bror – vlogbrothers. Dom är bra! 😀

  Charlotte 2017-11-22 14:50:47
  Svara
 • Lite roligt att du o jag tycker samma sak om John Green – att han är totalt överskattad och att den bästa boken är Looking for Alaska så om en ska läsa nån så är det den. Känns

  miriam 2017-11-22 13:28:18
  Svara
 • Har inte läst någon av hans böcker men däremot sett filmatiseringen av Paper Towns. Som jag förstått det var hela konceptet med den boken att bygga upp tjejkaraktären som en manic pixie dream girl och sedan rasera det, för att visa att alla är mer komplexa än andras uppfattning om en. Har googlat runt lite och tydligen är det lite John Greens grej?

  Evelina 2017-11-22 13:26:17
  Svara
 • Älskade John Green när jag var 14-15 men nu känner jag mest ”meh”. Om en vill läsa mysiga ungdomsromaner är Rainbow Rowell och Jandy Nelsons böcker så himla mycket bättre.

  Elina 2017-11-22 13:06:55 http://nouw.com/elinakmnilsson
  Svara
 • Ja verkligen ???? Har iofs inte läst den här (och kommer inte göra) men har läst hans andra och… manic pixie dream girl möter Snäll Skön Smart Annorlunda Speciell kille som inte aaaaalls är John Green själv i yngre version. Nej fy.

  Sara 2017-11-22 12:30:41
  Svara
 • Nu har jag ju inte läst just denna, men för övrigt när det gäller John Green, så är han så SJUKT mycket bättre på engelska. Känner typ aldrig så annars, och brukar typ störa mig på när andra säger så 😛 . Men det hjälper kanske inte om karaktärerna är så tråkiga….

  Ida 2017-11-22 12:30:11
  Svara
 • Jeg kunne ønske at han bevegde seg litt mer inn i voksenverdenen. Jeg elsket bøkene hans som ungdom, men de vil ikke passe for meg som voksen (young adult). Enig i at Looking for Alaska er den beste boken.

  Maja 2017-11-22 12:08:31 http://www.ohvaleriejean.wordpress.com
  Svara
 • Skönt blogginlägg!! Hatar John Green. Så jäkla förväntade storys.

  Evelina 2017-11-22 11:09:13
  Svara
 • Härligt omslag på boken. Tack för en ärlig recension, blev sugen på att läsa den även fast den inte verkade få topp betyg.

  victor 2017-11-22 10:20:37 http://nouw.com/98v0
  Svara
 • Började lyssna på den häromveckan men fick stänga av eftersom jag störde ihjäl mig på dialogen

  A 2017-11-22 09:28:14
  Svara
 • Tänkt ett tag om det är nåt jag bör läsa, men har ännu inte tagit mig an någon John Green bok. Blir nog inte att jag köper till bokhyllan utan då får det bli på ljudbok på Storytel 🙂

  Jeanette 2017-11-22 08:40:43 http://nouw.com/jiathomsen
  Svara
 • Men tack!! Så snubbig. Behöver inte detta i mitt liv.

  Sofia 2017-11-22 08:32:52
  Svara
 • Hej Sandra, vet att du går till en terapeut – skulle du kunna ge info om denna kvinna och eventuellt andra tips om bra terapeuter? Har fått mitt hjärta krossat av min kärlek sista gången nu även fast han lovade att aldrig göra det igen. Har legat i sängen flera dagar utan äta eller duscha, vill dö – men ändå inte och söker därför tips på terapi. Bor i Sthlm. Kram

  Tove 2017-11-22 08:17:00
  Svara
  • Svar på Toves kommentar.

   ser att sandra svarat med ett tips, så jag vill mest bara skicka en stor jäkla kram.
   <3

   Ellen 2017-11-22 09:11:19 http://ellenlindberg.se
   Svara
  • Svar på Toves kommentar.

   jag går hos Söderstöd. Jag mailade dom bara 2014 och skrev att jag behövde någon att prata med och fick svar omedelbart och en KBT-terapeut tilldelad och sen dess har jag blivit kvar. Kan rekommendera https://soderstod.se/
   puss!!! heja dig som tar tag i det här, kommer bli bra i promise.

   sandrabeijer 2017-11-22 09:03:24
   Svara
 • Håller med om Looking for Alaska – det är den enda av hans böcker som jag tycker om. Resten känns som överdrivna tonårsromaner som någon försökt att göra djupare än vad de är. Bra försök men det når liksom inte ända fram. Hursom, när jag var runt 15 kanske jag hade gillat böckerna. Är väl för gammal och cynisk helt enkelt.:)

  Linda 2017-11-22 07:47:09
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!