För tre dagar sedan fick jag ÄNTLIGEN en fungerande kyl och frys, så för att fira bestämde jag mig för att laga mat! Snickarna håller fortfarande på i köket så det fick bli något som man inte behövde använda spisen till. Vi slog till på vår egen version av vietnamesiska vårrullar.
DU BEHÖVER:
Till vårrullarna.
Rispapper (finns i välsorterade mataffärer eller asiatiska matbutiker)
Salladslök eller vårlök
Morötter
Avokado
Koriander
Färsk chili
Vitlök
Räkor
Sesamfrön
Böngroddar
Till såsen.
Soja
Koriander
Färsk chili
Sesamfrön
Sesamolja
Börja med att skala räkor, hacka löken, chilin och koriandern och att skära avokado och morötter i smala stavar.
Sedan blandade jag ihop sesamfrön, hackad chili, hackad vitlök och hackad salladslök i en liten skål tillsammans med lite soya. Små ingredienser är ju nämligen lättare att lägga i om de sitter ihop med varandra.
Och så är det dags att bygga. Man blöter rispappret i ungefär fem-tio sekunder och sedan lägger man i grejer. Typ såhär mycket av allt.
Här kommer det nu komma ett steg när du bryter ihop för att du provat att vika fem stycken vårrullar och alla har gått sönder. Då kan det vara jättebra att kalla in en tålmodig kompis som bara ”det här löser jag inga problem”. Under tiden kan man göra en sås som innehåller: Några klunkar soja, lite hackad chili, en dos sesamfrön, lite hackad koriander och några droppar sesamolja. Bara att blanda alltihop i en liten skål så är det klart.
Såhär ser de ut när de är klara (ursäkta halvdeppig bild men var så hungrig vid det här laget). Doppa i såsen och ät upp! Perfekt balkonghäng-mat.
Translation. A recipe for vietnamese spring rolls.