I julklapp fick jag en pastamaskin. Sedan dess har den fått ligga i en flyttkartong för att jag har bott på så många olika platser. Men så inhandlade jag ju mig en lägenhet och i somras plockade vi fram maskinen. Jag längtar tills vi spikar upp en liten hylla i köket, då ska den stå där och blänka. Pastamaskiner är så fina!
I fredags tvättade jag den ren, smsade Gustav och Alexandra och skrev: vi ska baka spaghetti till er, kom förbi med en flaska vin vetja.
Du behöver (för fyra personer)
– En pastamaskin (faktiskt inte så dyra, cirka 400 kronor i affären).
– 3 dl vetemjöl
– 3 dl durumvetemjöl
– 4 ägg
– 5 matskedar vatten
– Salt
Såhär gör du pastadeg:
Häll mjölet i en hög och gör en liten krater i mitten. Där knäcker du i två ägg + två äggulor. Blanda allt med händerna tillsammans med en nypa salt och fem matskedar vatten.
Man får knåda länge, degen ska bli följsam och len liksom. Packa sedan in den i plast och låt vila i rumstemperatur i ungefär en halvtimme.
När halvtimmen har gott skär man upp degbollen som om man skar en limpa bröd tunt tunt liksom. Det finns bra bilder i själva pastamaskinsinstruktionen på detta! Sedan ska varje skiva in i den breda delen av pastamaskinen för att plattas till. Varje skiva viker man på mitten och kör i maskinen igen, igen och en gång till. 3-4 gånger alltså, så att pastan blir riktigt välknådad. Det blir förövrigt ganska många sådana här små plattor, man får lägga dom där de får plats i lägenheten, exempelvis på hushållspapper.
Sedan väljer man vilken pasta man vill ha och vevar fram den! Alltid veva medsols. Alltså! Blev så pepp när detta hände.
Pastan ska ligga och torka. Det kan den göra på handdukar och hushållspapper. Helst en timme, läste jag, men jag väntade en kvart och det räckte fint.
Och så gör man förstås sin sås. Vilken som helst. Jag gjorde en tomatsås genom att steka körsbärstomater på medelvärme tillsammans med vitlök, chili och färsk timjan. Sedan hade jag i bacon, champinjoner, och salsiccia och lät allt götta till sig tills det såg ut ungefär såhär.
Koka pastan i cirka 1-2 minuter. Servera med sås och lite parmesan.
JÄTTEROLIGT att göra (men tog ganska lång tid så var inte för hungrig när du börjar det var nämligen jag).
.
Translation. Last weekend I tried to make my own pasta and it turned out super delicious! If you are a pasta fan like me I definitely recommend you to get a pasta machine ^_^