För någon månad sedan frågade jag om era enklaste men godaste recept på under 5 ingredienser. Här kommer ett axplock av 20 stycken som jag blev så sugen på att laga. Enjoy some matinspo! Mer kommer när ni minst anar det.
JULIAS RIS PÅ SPANSKT VIS
Det här behövs till två personer:
En matsked olja
En liten gul lök
Två och en halv deciliter okokt ris
En burk passerade tomater
Valfria kryddor
Fräs lök och ris gyllenbrunt i olja i 5-10 minuter. Häll på passerade tomater och tillsätt eventuellt lite vatten. Krydda efter smak och låt koka ihop. Klart! Servera med valfritt tillbehör.
♡♡♡♡♡♡♡
CECILIAS BÄSTA BROCCOLIGRATÄNG
Här kommer supertipset nr uno.
Broccoli, och ägg.
Allt man behöver för att sluta kostcirkeln. Vegetariskt dessutom.
Om man vill lyxa till det river man en mozzarella eller annan valfri ost och häller över allt innan den åker in i ugnen.
MUMMA för själen och plånboken.
Hela receptet HÄR.
EMMAS STEKTA ÄGG MED GRÖNSAKER:
Du behöver:
4 ägg
Ca 70 g bladspenat
Tomater
Ca 1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
Salt och peppar
Sesamfrön
Gör såhär:
Hacka löken i strimlor och skär tomaterna i bitar. Stek lök, tomater och spenat i en stekpanna i några minuter tills spenaten har mjuknat. Kläck i äggen och vänta tills vitan har stelnat. Krydda med salt och peppar och strö över sesamfrön.
SOPHIES LAXPASTA
1 pkt kalrökt lax
Pasta, typ tagiatelle
1 zuccini
Gullök (funkar me purjo också)
Grädde
Gör såhär:
Sätt på pastan.
Skär zuccinin i bitar, typ tändstickslånga smala.
Stek lök + zuccini tills zuccinin är så mjuk som du vill ha den.
Häll över grädde o salta o peppra.
Blanda med pastan och toppa med laxen. KLAR
Det här blir på riktigt aldrig dåligt och en tröttnar aldrig!
♡♡♡♡♡♡♡
LISAS ROSTMACKA
1 Rostmacka (med det menar jag rostat bröd ungefär vilket som helst)
2 mjuk getost (sån man kan bre och som inte är överdrivet söt, finns megabra på lidl)
3 balsamicocreme alt balsamvinäger om du ej har det förstnämnda
4 ruccola
5 olivolja salt svartpeppar
rosta + olivolja krydda bre balsamica ruccola på toppen – klart!
SARAS BÄSTA PASTA MED ÄRTPESTO
Pasta med ärtpesto är min bästa grej!
Spaghetti
Frysta, gröna ärtor
Parmesan
Olivolja
Solrosfrö eller liknande
Samtidigt som du kokar spaghetti: Koka ett gäng ärtor, mixa med riven parmesan, olivolja och en del solrosfrö eller valnötter eller cashew eller vad du vill. Kanske lite av pastavattnet också, så att det blir bra konsistens på peston. Salta och peppra. Blanda pasta och ärtpesto –> klart!
Om man orkar lägga till en ingrediens till kan man t ex krydda med mynta eller ha i citron också. (Eller följa det här receptet)
♡♡♡♡♡♡♡
JOHANNAS MOROTSPASTA MED RUCCOLA
(För 2 personer)
4 Morötter
2 Vitlöksklyftor
2 dl Matl. grädde
1,5 dl västerbottensost (i receptet står det 0,5 men.. ost är gott)
Ruccola (Så mkt man vill)
Valnötter att strö ovanpå
Skala och riv morötter, stek i olja tillsammans med pressad vitlök några minuter. Tillsätt grädde, låt småkoka några minuter till. Lägg i ost, ta pannan från värme. I med ruccolan, salta och peppra om det behövs. Ät med pasta och strö krossade valnötter över.
Är egentligen 6 ingredienser, men det jobbigaste du gör är att riva morötter.
LINNEAS SÖTPOTATISPYTTIPANNA
4 sötpotatisar
1 gullök
1 chili
ett paket halloumi
1 paprika
Hacka allt. Fräs löken och chilin tillsammans till det luktar sådär gudomligt, släng ner resten och stek. Klart!
♡♡♡♡♡♡♡
SANDRAS PASTA MED HASSELNÖTSSÅS
pastasås: 2dl rostade nötter (jag föredrar hasselnöt+solroskänor), 1 pkt havregrädde, 2-3 klyftor vitlök, några nävar spenat + pasta.
Koka pasta, rosta nötterna.
I med nötterna/spenat/vitlök i matberedare, värm grädden i med den i matberedare (+ salt peppar av lite olja), mixa = godaste pasta såsen. Häll på pastan när den är klar.
ÄÄÄÄÄÄTT
LOVISAS LINSSOPPA
min bästa linssoppa på fyra-fem ingredienser som är a- to the -wesome hittas här, men jag kan ju såklart skriva ut det också.
you’ll need: vitlök, röda linser, grönsaksbuljong och grädde. sen behöver man ju vatten, olja/smör att steka i och gärna lite smaksättningar som salt, peppar, citron etc men det räknas väl inte som ingredienser?
det är bara att fräsa vitlök i smör/olja, hälla på röda linser, koka upp med grönsaksbuljong (inte för mycket, då blir soppan vattnig) och låta koka i ungefär en kvart. mixa någorlunda slätt, och koka sedan upp igen med (matlagnings)grädde.
om man får lyxa så servera med rostad lök och persilja! :))))
♡♡♡♡♡♡♡
MATILDAS BÄSTA SPAGHETTI
ÄLSKAR DETTA!!!!
spagetti
vitlök
Sambal oelek
Matlagningsgrädde
Parmesan
(olivolja, salt och peppar)
Koka pasta till al dente. Medan den kokar, hacka vitlök och riv parmesan häll av pastan, häll i olivolja i kastrullen du nyss kokade spaggen i, lägg i valfri mängd hackad vitlök och sambal oelek och låt fräsa en liten stund, häll i en skvätt grädde (beroende på hur gräddig en vill att den ska vara), och låt koka upp. Häll i pastan och massa parmesan och bland runt. SÅ. JÄVLA. SMARRIGT.
(vill en lyxa kan man pressa lite citron över, det är gotte)
PAMELAS FLÄSKFILÉMEDALJONGER
i helgen stekte jag upp fläskfilémedaljonger, hällde i creme fraiche och lite dijonsenap, kryddade salt/peppar/chilli och rörde om. till det skivade jag sötpotatis i stavar och satte i ugnen. smakade HIMMEL. åt det idag igen i matlåda och var om möjligt ÄNNU godare. tipstipstips.
♡♡♡♡♡♡♡
HELIUMMAS SPARRISSOPPA MED GRÖNA LINSER
Gul lök, ta två eller så
Mycket sparris, skurna i rejäla bitar
Grönsaksbuljong 2-3 st
Havregrädde, en hel del
Vatten
Fräs lök och sparris med salt och peppar, i med vatten, buljong och linser. Koka i 20 min och ta så mycket havregrädde du vill ha i.
Krydda med vitlökspulver/peppar o ev. gurkmeja för färg, Ha i extra salt och peppar om det behövs.
Så fyra köpingredienser om man inte räknar med vattnet och kryddorna. Höfta allting och smaka av! Mmmmhhh!!!
LINNEAS BÄSTA CACIO E PEPE
Världens bästa och en av de snabbaste maträtterna (plus jättefin historia bakom receptet).
Spaghetti
Riven parmesan
75 g smör
1 rågad tesked grovt nymalen svartpeppar
2 dl pastavatten
Koka spaghetti i saltat vatten, när pastan nästan är klar steker du nymalen svartpeppar i smör i en stekpanna. När pastan är klar häller du av vattnet, men spara ca 2 dl. Blanda i spaghettin i smöret och häll på vattnet. Blanda i riven parmesan och rör runt tills vattnet och osten har lagt sig som en hinna kring pastan. Det gäller att vara lite snabb medan allt fortfarande är varmt och rör ordentligt tills allt är blandat. Ät! Supergott och så enkelt. Här finns lite noggrannare beskrivning och recept på Cacio e Pepe.
♡♡♡♡♡♡♡
CAROLINES KRÄMIGA SAFFRANSPASTA MED KRÄFTSTJÄRTAR
1. Koka valfri pasta, jag brukar köra färskpasta, vanlig barilla eller typ penne.
2. När pastan är klar och vattnet avhällt – Blanda i creme fraiche gourmet med saffran- och tomatsmak och låt den bli varm genom att röras runt med pastan. Här är vi lata och värmer inte creme fraichen i separat kastrull, orka disken.
3. Släng i valfri mängd kräftstjärtar och rör runt.
4. Dela cocktailtomater, släng antingen ned de som de är, vill du ha de varma och med lite mer sting, stek de litegranna i vitlöksolja och/eller chiliolja. (Obs! Olja/kryddor räknar inte jag som en ingrediens.)
5. Blanda ner ruccola.
Klart! Om du fuskar med en sjätte ingrediens hade jag toppat med riven parmesan. Man kan aldrig äta för mkt parmesan! <3
Steker man inte tomaterna tar detta 5 min från det att man slängt i pastan i vattnet tills man är klar.
ALEX MOROTSSOPPA
Världens godaste morotssoppa:
Morötter
Palsternacka
Kokosmjölk
Gullök
(Kryddor) Ex. ingefära, curry, chili, vitpeppar, salt
Skiva morötter och palsternacka i ca 2 cm slantar, riv löken och fräs ihop allt i en kastrull i ca 1 minut. Häll sedan i vatten så de täcker rotfrukterna och låt koka ihop i ca 10-15 min. Krydda och tillsätt kokosmjölk. Låt koka upp en liten stund och mixa sedan allt med mixerstav. Svingod lunch/brunch/middag whatever på typ max 30 minuter.
♡♡♡♡♡♡♡
B’s GRATINERADE AUBERGINE
Man kan gratinera aubergine superenkelt och äta med sallad.
Skiva en aubergine i tunna tunna skivor och låt vila på hushållspapper cirka 20 minuter med salt på. Torka av skivorna, häll lite olja i en ugnssäker form och lägg på skivorna. Strö över massor massor av parmesan. Grädda i ugnen på 175 grader cirka en halvtimme eller när skivorna är mjuka och osten lite färgad. (Har man örter hemma är detta gott att hacka och strössla över)
Äts med fördel tillsammans med hummus som inte alls behöver vara krångligt och kan göras när auberginen ligger i ugnen. Räcker bra med en burk kikärtor, ganska generöst med solrosolja (eller olivolja) och salt som sedan blandas ihop i en mixer. Vill man lyxa kan man hälla i tahini och spanskpeppar också!
MAI’s FAVORITE ROASTED SWEET POTATO W/ CHICKPEAS, GOAT CHEESE AND CORIANDER
I love this idea! I feel more lethargic about cooking in the summer, but sometimes you want a warm winter meal without a ton of effort. This is going to be my go-to for the winter! It’s vegetarian and can easily be vegan if you sub out the goat cheese: Roasted Sweet Potatoes with Chickpeas and Coriander from Renee Kemps. Here’s the link.
Ingredients (excluding basics like salt, pepper, olive oil, etc):
2 big sweet potatoes
100 gr chickpeas, drained
200 gr goat cheese, soft
handful fresh coriander, chopped up
lemon (wedges), to serve
It’s not suuuper quick (you do have to bake the sweet potatoes for a while) but it’s so easy to put together that I think it’s totally worth it. You basically just pop the potatoes in the oven, top with the chickpeas and cheese for 10 extra minutes and then top with cilantro. Also the flavors are simple but delicious! I personally used sweet potatoes, not yams (the ones that are more yellow than orange inside) and thought it had a better texture, more like a normal potato. I feel like there are many more but I’ll just post this one and see what everyone else comes up with!
♡♡♡♡♡♡♡
EMILIES GRÖNSAKSÄRTSOPPA:
Den beste grønnsaks-ertesuppen: Gule erter, potet, gulrot, løk og buljong.
Fres en gul løk, ha i 2-3 poteter i terninger, 2-3 gulrøtter i biter, buljong og gule erter, dekk med vann og la koke til grønnsakene er møre. Det er den beste høstsuppen, og den er like god kald som matpakke dagen etter!
ELLENS DET ENDA BRA JAG FICK AV DIG-PASTAN:
Har ett recept på en pasta. Mitt ex bjöd mig på det och jag blev typ kär där och då. Nu i efterhand tänker jag att det fan var det enda bra han gav mig. Jävla svin. Aja. GO PASTA:
ingredienser:
spagetti
zucchini
valnötter
parmesan
citron
(+ salt, vitlök och olivolja men det tycker jag inte räknas som separata grejer??).
*koka pasta
*skär zucchinin i halvmånar, salta på alla sidor
*hacka en hel del vitlök
*värm rikligt med olja i panna
*fräs zucchinin, lägg i vitlöken när zucchinin typ är färdig(mjuk å blank)
*ta av från plattan innan vitlöken bränns vid och zucchinin fått lite färg
*häll zucchinin och vitlöken (och oljan!!) över din pasta.
*pressa över en citron, strö över riven parmesan och krossade valnötter
*njut å kicka ass å skit i alla dumma killar
e
Translation. 20 recipes with only 5 ingredients each created (or found) by you guys.