Igår när jag gick hem från jobbet fick jag en akut lust att äta fänkål. Jag hade inte lagat något med fänkål förut så jag smsade min kära vän och matexpert Ulrika: ”Hur gör man?” och fick svaret: ”I ugnen. Med getost.” Så så fick det bli. Med lite annat som jag också ville äta just igår.
Du behöver:
– Fänkål
– Getost
– Ägg
– Charlottenlök
– Vitlök
– Lammfärs
– Dijonsenap
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Medan den blir varm sätter vi igång med lammfärsbullarna. Blanda lammfärsen i en bunke tillsammans med ett ägg, vitlök, en klick dijonsenap, pressad vitlök och salt och peppar.
Rulla till bullar. Jag rullade till plommon-stora ungefär.
Sedan kan du sätta igång med fänkålen. Skär av roten och dela den i bitar. Lägg fänkålen i en ugnsform och häll över olivolja, timjan, pressad vitlök, finhackad charlottenlök och salt och peppar. Strössla över getosten. Sedan skjuts in i ugnen i 20- 25 minuter (beroende på ens tålamod).
När det är en kvart kvar kan man börja steka lammfärsbullarna. Kom ihåg att om man steker på för hög värme blir de brända utanpå och råa inuti (så blev allt jag lagade till en början när jag flyttade hemifrån). Svag eller medelvärme räcker.
Efter 25 minuter tar du fänkålen ur ugnen och då ser den ut såhär!
Klart! Ät upp! Himla gott blev det faktiskt.
.
–
I made lamb meatballs with fennels and goat cheese last night. The recipe: Mix minced meat with dijon mustard, an egg, garlic and salt and peppar. Roll into meatballs. Chop the root of the fennel, put it in the oven for 25 minutes together with garlic, goat cheese, olive oil, shallot, thyme, salt and pepper. Fry the meatballs in a pan. Done!